Shadowbanned, du kan se dig men ingen annan!

Shadowbanned inget nytt men nu kommer det på alls läppar då fler och fler blir utsatta. Eftersom våra allas älskade sociala media Instagram stryper reglerna för oss som använder det. Helt enkelt inte bara för det som försöker fuska utan även vanligt folk som du och jag blir drabbade nu! Har du fått en bannad bild? Den ligger ju i flödet du kan se den, men ingen annan kan det!

Hur vet du om du är shadowbanned på Instagram

Det är lite som en smygande skräck som håller på att lurkar runt. Du vet liksom inte ens om du är drabbad. Jag hade tydligen varit shadowbannad i 3 veckor, alla mina bilder var bannade för att jag lyssnade till rådet att ha mina hashtags i ett dokument och använde samma kluster av taggar varje gång. Men även om jag hade lite lägre exponering så ökade jag i interaktioner och de är ju de som är viktigast. Så jag tänkte inte så mycket på att jag kanske kunde vara drabbad. Jag hade ju inte lagt upp någon porr eller annat knäppt som skulle få mig bannad. Men ack så fel jag hade. Att använda samma ordning på sina hashtags på varje bild är ett säkert kort för att bli bannad.

Kolla om du har blivit shadowbanned

Först och främst måste vi kolla på om din bild har blivit shadowbanned och det gör du genom att använda ett konto som inte följer ditt huvudkonto på instagram. Gå in och kolla på hashtagsen om dina bilder dyker upp om inte då är du shadowbanned. För att det är lurigt det där för att du kan se din bild överallt men den är dold för andra som inte följer dig. Som att komma upp på utforskarsidan och sånt kan du glömma.

Det räcker med en dålig hashtag och din bild är ute ur leken

Har du en dålig hashtag som #tgif (Thank god it’s friday) och hela bilden blir bannad överallt. ÖVERALLT, ett snedsteg och du är ute. Hela tiden dyker det upp nya taggar som gör att det är kört om du råkar ha med den. Därför blir det svårare och svårare att planera sina poster på Instagram och nå ut. De vill att vi ska tillbringa sjukliga mängder tid på appen men varför bestraffar de oss som älskar Instagram? Idag ryktas det om att det finns över 60 000 shadowbanned hashtags. Men jag har inte hittat den ultimata listan än.

Gilla för mycket bilder eller kommentera för mycket och du är spärrad

Om du älskar att gilla bilder och sprida glädje. Det finns något enligt Instagrams mått på för mycket. Vi är fler som kanske fler här som kör taktiken 15-30 min på att gilla och kommenterar efter att man har lagt in en ny bild. Men vi har tydligen bara visst antal actions på oss per timma, så var sparsam även där. Men än så länge är bestraffningen bara shadowbanned och att du inte kan gilla och kommentera på allt från 1 timma till 24 timmar. Jag har sett att under 200 gillningar per timma och du är safe. Men detta kan ändras. Kommentarer gäller det att skriva mer än 3 ord, och där har du på dig cirka 50 innan det blir gnälligt från Instagram. Är det mycket seflies så skriv nått mer än snyggt, vackert och liknande. Ge det lite mer än 3 ord och du är safe.

Vill du kolla om en hashtag är spärrad måste du göra det manuellt

Japp du måste gå in på de du misstänker är bannade och se hur ser det ut där? Är det så att du kan bara se toppbilderna på den hashtagen? Kan du inte se mer än 9 bilder är den bannad. Men då är den så kallat mjukt bannad och kan komma tillbaka. Det är det som gör det hela så himla lurigt. För vissa blir hårt bannande och de kommer inte tillbaka, som porn. Men lchf kan vara bannad lite då och då när de behöver städa upp i den tråden. För att det blir mer och mer att Instagram kollar om dina taggar stämmer överens med vad som är på bilden. Så kolla om du kan se fler än 9 bilder på en hashtag då är i alla fall tråden inte blockad.

Kopp, mobil på skrivbord

Vad ska vi göra för att undvika att bli shadowbanned?

Visst kan det kännas dystert och ibland kan det kännas som att det är lättare att köpa följare. Men innan du gör det läs gärna inlägget om hur köpta följare skapar inflation på Instagram. Hur kan vi vara med och växa om en jätte som Instagram är emot oss? Självklart kan vi göra mer saker än att bara sitta på våra händer. Vi måste helt enkelt hålla koll lite mer på vad vi gör på Instagram och spela smart för att hamna under radarn.

 • Gilla inte mer än 200 bilder i timman.
 • Kommenterar fler än 3 ord så ofta du kan.
 • Blanda dina hashtags så att de inte kommer i samma ordning.
 • Undersök hur det ser ut på den hashtagen innan du bestämmer dig för att använda den.
 • Kolla om du är shadowbanned lite då och då med detta verktyget. [Ur funktion sedan april 2018]
 • Lägg fokus på hur och när du publicerar de första 15 minuter är de viktigaste på din bild.

Skälet till att vi blir drabbade allt mer på Instagram är att vi blir allt mer putta emot att det krävs att vi ska betala för att nå ut. Instagram/Facebook vill ju tjäna pengar. Dels för att täcka kostnaderna för all plats vi tar upp på deras serverar, anställda och så vidare. Men även så vill de ju vara ett vinstdrivande företag och pengar får de in genom annonser. Därför går vi emot en hårdare miljö och att vi kommer att behöva vara beredda på att öppna plånboken för att nå ut i en snar framtid. Att skapa annonser för att nå ut helt enkelt.

Vad är dina mål med Instagram?

Nu vänder vi det, eftersom det är så svårt att ta sig ut. Även när man försöker så blir man slagen i ansiktet med en shadowbanned bild. Nu läggs det allt mer tryck på att vi måste ha bättre och ha mer välplanerade mål när det kommer till vad vi vill med våra social medier. Har du en plan? Har du ett mål med vad du vill med Instagram? Saker som:

 • Har du ett tema på ditt konto?
 • Hur många procent interaktioner vill du ha per bild?
 • Hur många fans vill du ha på ditt konto? (Det som är skillnaden emellan de som följer dig och som du följer, är dina fans)
 • Hur ska du nå ut till fler?
 • Vilken tid är bäst för dig att publicera?
 • När är du som mest aktiv?

Lite som du kan tänka på om du vill. Det är bara för att inspirera dig att kolla på dina mål/planering och se om det finns saker du borde göra eller ska göra mindre av. vill du läsa lite mer om mål kan du hitta andra artiklar om det här:

Hur ser du på shadowbanned? När du kollad upp din bild var du bannad? Eller är du safe? Berätta hur du ser på det här under!

Vill du läsa mer?!

Expertråden du bör undvika på dina sociala kanaler

Expertråden du bör undvika på dina sociala kanaler

Vill du lyssna på inlägget istället?! I detta inlägget tänkte jag ta upp de 3 råden som är väldigt skadliga som jag hört flera gånger om. Detta inlägget kommer helt enkelt handla om: börja om med nytt konto, publicera flera gånger om dagen och skriv på engelska så når du ut till fler. Dessa är skadliga och jag kommer att berätta varför. Skapa ett...

läs mer
13 skäl till du borde begränsa ställen du finns på sociala media

13 skäl till du borde begränsa ställen du finns på sociala media

Okej, jag tänkte att vi kunde göra en liten lista på vad jag har sett har negativ påverkan på din närvaro om du använder dig av för många platser på samma gång. De här punkterna gäller inte superstora företag som har flera resurser på plats för att sköta det massiva jobbet som sociala media är. utan som du och jag som sköter det själva. Och jag...

läs mer

18 Kommentarer

 1. Carola

  Tack för bra information. Jag kollade mitt insta-konto och det var en bild som var shadowbanned. Den som jag publicerade för mina kvarvarande yogaplatser. Den tolkades troligtvis som en annons och då är det kört. Inte undra på att jag tyckte den hade så låg interaktivitet ?.

  Svara
  • Johanna

   Oh no, inte bra med att du hade en bild som var bannad. Det är verkligen en brottningsmatch ibland med denna grejen som nu drabbar fler och fler.

   Svara
 2. Miss Baby Peaches

  Ett riktigt bra inlägg. Jag hade ingen aning om detta. Tycker väl att det är både ris och ros men jag tycker att de kan lägga mer krut på att få bort olika typer av sexualiserade bilder, elaka kommentarer och olika shaming-grejer.

  Svara
  • Johanna

   Håller helt med dig där att det borde lägga mer krut på det.

   Svara
 3. Maja

  Det är så bra att du tar upp det här viktiga ämnet! Jag vågar faktiskt inte använda tags, av just den här anledningen… Så taggarnas existens har ju blivit helt meningslösa.

  Svara
  • Johanna

   Jag förstår dig verkligen. De börjar bli meningslösa, men samtidigt behöver vi dom för att nå ut till fler om vi vill öka vårt följarantal.

   Svara
 4. Emelie Babunovic

  I’m safe, for tonight ?
  Så bra inlägg med bra tips, guldvärt!

  Svara
  • Johanna

   Grymt! Tack så himla mycket <3

   Svara
 5. Mia

  Kollade och upptäckte att min senaste post var bannad. Fixade lite och blev safe. Phew! Hur ska en orka hålla reda på allt detta? 😀 Men det är verkligen jättebra med informativa inlägg som detta Johanna. Bra jobb!

  Svara
  • Johanna

   Tack jag vet inte hur vi ska orka hålla koll på detta alls. Men det kommer nog snart att bli bättre annars kommer ju folk sluta använda det.

   Svara
 6. Ewa Svensson

  Jag är säkert den enda som är lyckligt ovetande om etta….hua så mycket regler det ska vara jämt ? Ha en fantastisk helg // Kram Ewa

  Svara
  • Johanna

   Ja verkligen. Ha de gott själv❤️

   Svara
 7. Martina Johansson

  Men vafan jag visste inte det där att det fanns en gräns på antal tecken i en kommentar, eller antal gilla/kommentera per timme! Sjukt efterblivet av instagram och gör mig mer och mer opepp på att använda det, jag gillar inte ens att fota to begin with. Känns inte som ”mitt” sociala medie, men kommer ge de lite chans till bara för att ”alla” använder det… suck…

  Svara
  • Johanna

   Det är bara det jag har testat och sett när jag har gillat mer så har de spärrat och så vidare. Men ja de känns som att de bestraffar än hela tiden när man föröker använda deras sociala medium.

   Svara
 8. Sara

  Jag blir trött på Instagram jag, tror det faktiskt kommer dö ut lite när ”vanliga användare” faktiskt tröttnar för att de inte ens kan se sina vänner. Jag brukar faktiskt använda mitt företagskonto för att kolla upp om jag är bannad, haha. Följer inte mig själv så går bara in och tittar på hashtagsen jag använt och har klarat mig.
  Sen kan det vara att jag har två teman så varierar mina tags väldigt mycket då! ?

  Svara
  • Johanna

   Bra att du har olika teman så att du varierar dina taggar 🙂 Jo det är trist att man inte får se vad man vill utan att de ska vara enligt en algoritm, det är som du säger att alla kommer inte upp 🙁

   Svara
 9. Malin

  Sjukt bra att du tar upp detta, jag hade inte heller någon koll på att vissa taggar var bannade mer än de typ självklara så som ”porn” osv.
  Tack för att du alltid gör så intressanta och lärorika inlägg!
  Kram ❤

  Svara
  • Johanna

   Tack 🙂 Ja visst finns det självklara men det är ju dom mjuka som är svåra dom som stängs av ibland.

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *