13 största blogg-failen som jag har gjort!

Man säger väl att man lär sig av sina misstag och om jag har gjort många. Speciellt här på bloggen. Jag kommer nog fortfarande göra misstag. Men det bästa med att blogga är ju att det är en ständig utveckling. Så jag tänkte varför inte dela med mig av mina misstag?!

13 blogg-fail

Innan vi kommer till misstagen om du har lust att stödja mig på instagram genom att följa mig där så hade det varit super snällt av dig! om du inte redan gör det.

#1 Ha olika storlekar på bilderna i samma inlägg

Vi gillar struktur även om vi inte alltid vill erkänna det. Vilket gör att bilder av olika storlekar gör att bloggen ser stökigt ut. Något som jag brukade göra när jag började blogga 2004. Då la jag ingen tid på att bilderna skulle funka med innehållet utan det viktigaste var att få upp inlägg så att man fanns ute på webben. Men nu är det super viktigt för mig att bilden ska funka med innehållet.

#2 ha en bild-slide som head

Silde (bildspel, där bilderna byter automatiskt.) är inget som vi ska fördra någonstans på bloggen. Även om det kan se snyggt ut så sa google på en av deras föreläsningar att man ska aldrig ha slides då det påverkar laddningstiden på sidan super mycket. Och det gör att folk inte orkar vänta för att ta del av det du har att säga. Som med så mycket annat så älskade jag slides, det var liksom sååååå snyggt och såg så professionellt ut. Men om du vill optimera din blogg för dina läsare så måste sileden bort.

pennor

#3 Centrera all text i innehållet

Super svag för denna trenden innan jag fattade att det inte gick att läsa det jag skrev. Eller kanske inte så drastiskt men det ökar ganska mycket i svårighet att ta del av innehållet om stora mängder text är centrerad. Och jag jobbar på att göra min blogg tillgänglig för många fler än bara normen. Det vill säga att centrerad text funkar inte om du har någon form av nedsättning som dyslexi eller varför inte bara att man är trött.

#4 Skriva om sådant som inte passar in i min nisch

Du har bestämt dig för vad du skriver om och sen skriver du om något helt annat. Jag tror att det var 2013 som jag fuckade up helt genom att känna att det hade varit kul att vara med i en sådan 365 dagars blogg utmaning. 100 dagar in så kände jag bara varför skriver jag om detta? Att skriva om vilken som är min favoritfärg är inte det jag brinner för. Jag älskar ju webben, bloggandet och design. Om jag var en kattmat vilken skulle jag vara då känns bara så lång ifrån det jag ville skapa.

#5 Inte välja nisch

Blogga om vardagen, hur jag inredde eller kläder jag köpte. I ett vrrivarr blandat med åsikter om nyheter. Ett och annat hack och mycket mer. Detta gjorde bara de få läsarna jag hade förvirrade och de som började läsa tappade intresse snabbt. Att inte ha en tydlig riktning om vad jag ville säga gjorde även att jag tappade intresse för att skriva. Bloggtorka på bloggtorka kom för att min blogg var beroende av vad jag gjorde och hur jag kände. Inte vad jag ville säga helt enkelt. Men så fort jag valde, hade en tydlig riktning  hjälper det mig så fort bloggtorkan hotar.

#6 Vara för privat

Min första blogg var mer som en dagbok som vem som helst kunde läsa. Utan filter. Nu menar jag helt utan filter. Mina åsikter om folk runt omkring mig, till mens berättelser utan något meningsfullt. Det var inget som var för privat och inget som var off limits. Allt skrev jag om. Men saken är att det är en skillnad på privat och personlig. Du kan berätta personligt utan att bli privat. Privat handlar om att bara dela med sig något som rör dig och endast dig. Medans personligt är att du skriver om något utifrån dig själv. Det är en hårfin linje men det finns en skillnad. Nu publicerar jag bara personliga inlägg och lägger det privat åt sidan. För det ger inte något till varken mig eller någon annan att vara privat i sin blogg.

#7 Uppdaterar även om jag inte hade nått vettigt att skriva om

Här är det viktigaste jag har lärt mig. De som läser dina inlägg känner om du inte är engagerad i det du skriver. Att bara lägga upp en ”snabb” bild och några meningar ger ofta inte läsare något alls. Inlägg som ”här jag tog en fika idag…..” och inget mer. De skapar inget värde på din blogg. Men oj vad många gånger jag har bara uppdaterat bara för att jag känner att jag måste. Annars förlorar jag läsare på det. Nu har jag lärt mig att det är viktigare med kvalitet än kvantitet. Om du vill bygga ett starkt varumärke.

anteckningsböcker

#8 Inte ha minst en bild i varje inlägg

Bilder är viktiga. Det ger inte bara dina läsare en paus emellan texten utan styrker det du skriver. Att bara använda sig av sig av text är inget vinnande koncept. Speciellt inte om vi tittar på att vi mer och mer konsumerar bilder och filmer mer på webben än att läsa. Som sagt självklart har jag skrivit många väggar av text som har varit nästan helt oläsliga. Även helt ointressanta. Nu lägger jag mer vikt på att ha med bilder i innehållet. För att det ger så mycket mer till det du skriver om än bara texten.

#9 Ha för mycket färger i designen

Färg är super grymt. Du kan förhöja en upplevelse med färg på din sida. Men shit det kan bli för mycket. Det räcker med 5 färger, fler kommer bara att göra din sida rörig. Detta är något som jag fick lära mig den hårda vägen. Jag tror som mest hade denna bloggen 15 olika färger. Det var bakgrund, länkar, texten och mycket mer. Allt hade olika färger och så cool jag tyckte det var. Nu vet jag att det var nog den mest oläsliga designen jag någonsin gjort. Nu håller jag mig till 5 och då är det mest vitt som används.

#10 Lägga upp bilder med dålig kvalitet

Japp många misstag med bilderna, men detta är nog det värsta av dom kanske. Dålig kvalitet, brusiga, pixliga eller varför inte så vit att det är svårt att se vad det är. Ja om dina läsare inte kan se vad det är, varför skulle de vilja ta del av det? Nej att lägga lite extra krut på att lägga upp bilder med hög kvalitet ger så mycket för hela bloggens intryck. Förväxla inte kvalitet med högupplösta bilder, det går att få bra bilder med många olika enheter.

#11 Vara opersonlig, mer som att pumpa ut innehåll som en cyborg än en levande människa

Cyborg inlägg går fett bort. Det är inte samma som att uppdatera bara för att man måste. Utan mer att man skriver för att öka läsarskaran. Men på kuppen tappat sin mänskliga röst. Du har säker sett en eller annan bloggare som håller på att bli större och helt plötsligt känns det som alla inlägg är som ett tomt skal. 2014 var det året som jag jobbade så mycket med mitt varumärke att jag glömde bort min röst. Min personlighet. Men nu är den tillbaka och jag jobbar på att inte tappa den igen även om jag arbetar på mitt varumärke. Vill du läsa mer om att blogga personligt hittar du ett inlägg om det här!

datorskärm

#12 Inte svara på kommentarer

Det finns ju inget tråkigare än att ta sig tid att kommentera hos någon och sen så svara de inte. Det är liksom ohyfsat. Men oj så full av mig själv jag var i början när jag bloggade. Då alla var typ mindre än mig, 16 år och så där narcissistic som man är i tonåren. Men nu vet jag bättre nästa dubbelt så gammal som jag var då. Bloggen är ju ett socialt media, det är till för konversation. Inte monolog!

#13 Utge mig för något jag inte är eller överdriva för att det låter ”bra”

Som över i texten är det lätt att bli en liten narcissist när man bloggar eller håller på med sociala media. I grunden handlar det ju att dela med sig av sig själv. Men en självutnämnd expert. Eller varför inte förstora sig på många andra sätt som gör att man hamnar lite fel. Nej det här har inget med jantelag. Utan mer att måla upp något som inte finns för att kunna haffa åt sig mer. Det är ofta dessa som får mest hat, titta bara på svenska Hollywood fruar. Gunilla Persson snackar om hur stor hon är och fantastik person med hög moral. Men handlingarna säger ju en helt annan sak. Att hon ljuger. Denna fällan hamnade jag med i 2011 då jag startade enklaknep. Då drog jag på mig rollen som expert på webben. Men nu vet jag bättre, det finns alltid något nytt att lära sig och jag kommer alltid vara nybörjare på detta. Men jag är väldigt intressera av just hur webben fungerar.

Slutligen

Japp detta blev ett super lång inlägg och om du orkade hit ner. Grymt. Vi alla är nybörjare och misstag kommer att göras. Det viktiga är att driva framåt och lära sig. Har du gjort någon om misstagen som jag har gjort på webben? Dela gärna med dig om dina erfarenheter om misstag om du vågar.

Vill du läsa mer?!

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer
Webbhotell kraften bakom en hemsida

Webbhotell kraften bakom en hemsida

Typ alla vet att man måste ha ett webbhotell och domän när man ska ha en hemsida. Men vad betyder det egentligen på riktigt? Det är helt galet vad vi it branschen gillar att slänga med ord hit och dit. Det vet ju alla typ, men om man inte vet då? Ingen fara jag tänkte att vi kunde kolla lite på det. Så att du kan få ut mer av din hemsida....

läs mer

16 Kommentarer

 1. Ewa Svensson

  God Morgon min vän!!
  Toppeninlägg som jag delar på mina sidor på FB, vet att många bloggare behöver läsa detta….Jag tror att jag har gjort nästan alla misstagen 🙂 men undrar vad är en bild-slide?
  Ha en fantastisk tisdag // Ewa

  Svara
  • Johanna

   Grymt, bild-slides glömde jag att det kanske bara är jag som kallar dom för de. Det är sådana där rullande bilder, när bilderna byts automatiskt. Ska lägga till det tack för att du uppmärksammade mig. Ha en super grym tisdag du med.

   Svara
 2. Miss Baby Peaches

  Jag har gjort flera av dessa misstag när jag började blogga. Tror dock att jag kan ha ändrat på dem nu. De flesta i alla fall, haha!

  Svara
  • Johanna

   Jo men de tror jag. Vi alla utvecklas ju.

   Svara
 3. Sandra Petersson

  Vad många bra tips att tänka på!

  Svara
  • Johanna

   Tack 🙂

   Svara
 4. Martina Johansson

  Jag är väldigt tacksam för att du uppfostrade mig i att svara på kommentarer! Nu kan jag inte ens fatta att jag va en sån bitch som inte gjorde de… helt sjukt! Nu svarar jag på ALLT!

  Svara
  • Johanna

   Haha uppfostrade dig 😉 Jo jag kan inte ens fatta att jag var sån som inte svarade. Det minsta man kan göra är att svara på sin blogg. Grymt att du nu svara 🙂 Det märks på din blogg.

   Svara
 5. Rabattkatten

  Vilka bra tips! Tack, tack!

  Svara
  • Johanna

   Det va så lite så 😉 tack för din kommentar.

   Svara
 6. Ellie

  Vilket grymt bra blogginlägg, gör flera av dessa misstag. Hoppas jag kan ändra på det nu! TACK! <3

  Svara
  • Johanna

   Jag ser inte några på din. Det kanske lättare att se sina egna så avvikelser. Men kämpa på att utvecklas. Din blogg är super grym.

   Svara
 7. Dorotea Pettersson, tidscoach

  Det verkar som jag sköter mig rätt bra. Har allt gjort flera av dessa i början av min bloggkarriär vilket är ungefär en evighet sedan.

  Svara
  • Johanna

   Vad bra att du inte faller i dessa fällorna? tack för dina tankar ❤️

   Svara
 8. FREEDOMtravel

  Håller med dig om det mesta här! Vi har också gjort sååå många misstag. Vi började blogga 2009 och hade då alldeles för små bilder. Skrev också alldeles för kort och ibland utan “eget” innehåll (alltså inte att vi snodde, men mest tipsade om vad andra skrivit – det kan man ju iofs fortfarande göra, men trevligt om man lägger till egna reflektioner ;)) Håller för övrigt med om att centrerad text är svårläst och även text som är rak i högermarginalen är svår tycker jag. Tack för ett bra inlägg!

  Svara
 9. Johanna

  Ja det har jag inte tänkt på men när du säger det så håller jag med att när man skriver om något som någon annan skrivit. Så ska egna reflektioner med annars tappar man lite av sin egna personlighet. Tack för dina grymma tankar! ❤️

  Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *