Blogg

Tips på att driva genom din efterlängtade förändring

Ibland blir vi bara fast i något som vi vill men vet inte riktigt vart vi ska börja. Vi blir fast i dröm/planerar stadiet. Men hur kan vi börja göra saker i stället för att lägga all våran tid på att planer och drömma? Det kan vara allt från den där resan som du vill genomföra eller varför inte nått så simpelt som att gå till frisören. Något som jag har planerat att göra ett tag nu. Hur börjar vi driva genom saker?

driv genom din efterlängtade förändring

Det första som jag tittar på när jag kollar på saker som jag vill driva genom men inte har gjort ännu. Som det med att inte gå till frisören. Vad är det som stoppar dig? Det som stoppar mig för att boka en tid till en frisör är rädslan dels för att jag ska få mitt hår förstört eller som förra gången sitta i någon annans hår, tills jag sa till.

Vad hindrar din efterlängtade förändring?

Allt börja alltid med att skriva ner det du vill, den förändringen du vill ha. Och sedan kan du tänka kring vad är det som hindrar din efterlängtade förändring? Om vi skulle ta en förändring som många vill, gå ner i vikt. Vad är det som gör att du inte tar steget? Nu är det viktigt att inte döma dig själv. Ord och beskrivningar som dum, lat och alla dom där andra negativa orden går helt enkelt bort. Du ska inte trycka ner dig själv du ska bara lyfta fram hindret. Hindret kan vara:

 • Tid
 • Avsaknad av energi
 • Rädd för att misslyckas
 • Pengar saknas

Dags att inte fastna

När vi har kommit på vad hindret är, som för mig och gå och klippa mig. Hindret för mig är att jag inte har något förtroende för frisörbranschen. Det jag vet nu är att:

 • Jag vill förändra mitt hår (Klippa och färga mig)
 • Men jag har inget förtroende för branschen

Vad kan jag nu göra? Det kan kännas som att jag sitter fast. Men det som är så lysande med att skriva ner sina hinder är att du nu kan titta på dom, analysera dom. Något som du inte kan göra när de bara finns uppe i huvudet. För då måste vi också  jobba med att komma ihåg vad det var nu som är vår efterlängtade förändring. Vad kan jag göra åt mitt hinder?

 • Söka på nätet efter en rekommenderad frisör, bra kvalitet visar sig i omdömen av andra människor
 • Kan kolla med nära och kära vart de klipper sig och är nöjda med
 • Klippa och färga mitt egna hår

Helt plötsligt fick du vägval

När du har radat upp dina lösningar på ditt hinder har du helt plötsligt val som du kan göra. Val som kan vara både sämre och bättre men du har nu val hur det går att genomföra. Din efterlängtade förändring börjar att ta form. Saken med val är att du kan alltid förändra dom, men du kan inte förändra något som du inte har aktivt val. Och du har inte valt för än du har skrivit ner det.

Planeringen kan börja

Jag är ganska slavisk kring planering, de 6P är alltid grymt för att förklara planering:

 1. Prior
 2. Proper
 3. Planning
 4. Prevents
 5. Poor
 6. Performance

I det här stadiet kommer vi till att stycka upp och dela upp den efterlängtade förändringen, till mål. Om jag skulle gå med valet att färga mitt egna hår kommer jag att stycka upp det som:

 • Köpa färg
 • Hitta information om hur man färgar och klipper sitt hår
 • Boka in ett startdatum, när kan jag börja?
 • Boka in en deadline när ska jag genomföra det/vara klar

Ju mer komplext din efterlängtade förändring är ju fler detaljer/delmål kommer du att kunna lista. Skälet till att vi ska planera och dela upp det är för att vi ska kunna titta på vad kan jag göra idag, vissa saker kanske bara tar 5 minuter. Du behöver aldrig göra allt på en gång. Vilket det kan kännas som när du tänker på din efterlängtade förändring.

Slutsats

Skriv ner det, titta på det och planera när du ska börja. Även om det är jobbigt att misslyckas är det värre att inte ha testat. För om vi inte testar kommer vi missa kunskapen som vi får oavsett utfallet. Vågar du ta upp pennan och pappret redan idag och skriva ner din efterlängtade förändring?

Ett skäl till varför du får elaka kommentarer

Idag är ytterligare ett avsnitt uppe på webben om att må bra på webben. Där jag och Martina lyfter upp ämnen som skapar stress på webben. I dagens avsnitt tar vi upp konsekvenser på nätet.  den negativa delen som kan komma med att dela med sig på nätet. Detta avsnittet är uppdelat i två delar. 

Vi börjar med det negativa och sedan går vi vidare till positiva konsekvenser på nätet. Kolla på avsnittet och lämna gärna dina tankar i en kommentar.

 

Hitta dig själv i allt höst-vimmel!

Det är inte bara värdet som ändrar på sig nu till hösten, vi måste hitta oss själva efter sommaren. Det är verkligen fantastiskt att se alla olika projekt som kickar igång till hösten. Det är som att många får en liten extra gnista efter sommaren, lite mer energi och kraften att starta upp mängder av projekt. Men hur kan du hitta dig själv i all höst-vimmel och satsa på rätt saker för dig? 

Hitta dig själv i allt höst-vimmel!

Ny och fräsch design på hemsida/bloggen eller varför inte starta upp en ny hemsida/blogg. Hösten är verkligen nyckelpunkten för att göra förändringar och starta upp nya saker. Men hur ska vi veta vad som är rätt för och oss?

Hitta dig själv och vad du vill lägga din tid på

För mig är att hitta sig själv att bestämma sig på vad du vill lägga din tid. Det går utmärkt att skapa sin egna blogg/hemsida, men vill du lägga dom timmarna/dagarna/månader det tar att både lära sig verktyget och skapa i det samtidigt? När du vill göra nått har du alltid två val, göra det själv eller delegera det. Och det är viktigt att hålla huvudet lite kallt nu när höst-vimlet slår till som starkast och alla projekt är nya och roliga. Just för att känna efter vad du vill lägga din tid på och inte.

Vad är viktigast för dig?

Bygga det från grunden eller använda dig av det. Allt kan du göra själv men vissa saker som smink väljer vi oftast att köpa för att vi har ingen lust att göra allt som krävs för att skapa sminket. Vi vill bara kunna använda oss av det. Testa olika färger, metoder och att applicera det. Likadant kan du tänka kring dina projekt, ibland är det mer lönsamt att låta någon annan göra förarbetet för att du sedan ska kunna använda dig av produkten och bygga dina planer kring att använd det istället för att bygga upp det.

Jag letar efter dig

Just nu är jag peppad inför hösten och älskar att bygga upp hemsidor/bloggar. Jag älskar verkligen att designa, koda upp och säkra sidor. Nu letar jag efter briljant människor som vill ha en fullt fungerande hemsida utan att behöva lägga ner tiden på att bygga grunden till den. Utan bara vill göra webben till en roligare plats med deras tankar/produkter. En design som är bara till för din hemsida, lika unik som du är. Är du en briljant människa eller känner du ett riktigt guldkorn som skulle behöva hjälp att komma igång med sin närvaro på webben. Hör av dig (kontakt@enklaknep.se), hösten är till för förändringar!