Blogg

Kategorier och taggar på bloggen, där de flesta gör fel!

Det är förvirrande det där med kategorier och taggar, för att det är lätt att göra det fruktansvärt fult. Något som jag stöter på ofta i mitt jobb är att många tror sig vilja ha allt på sin webbplats. Då menar jag allt och detta kan man se i de olika sidorna eller kategorierna som finns. Man vill göra det lätt för läsaren att se allt som man skriver om, alla de olika sakerna. Men vi är lata som besöker sidan/bloggen. Vi vill inte ha allt. Vi vill ha det serverat. Hur skapar du en sida som är lätt att använda? Minska på dina kategorier!

Kategorier och taggar på bloggen

Jag har många olika saker som jag kan hälla mitt te i. Det finns rosa, de finns iron man. De är olika, så då borde de få en egen hylla i mitt köksskåp? Så att om någon är hemma hos mig så kan de enkelt hitta den rosa om det är den som de vill hälla te i.

Koppar

Syftet med kategorin är den som avgör

Vad är syftet med de olika sakerna som jag häller mitt te i? Jo att de ska hålla mitt te och att jag ska kunna dricka ur dom. Vi skulle kunna skriva en kategori för varje detalj som alla de olika har eller så skulle vi kunna hitta en gemensam nämnare. Att de är en mugg eller en kopp. Vi kategoriserar in dom under kopp, sen skulle vi kunna kategorisera in i underkategorier, men varför? Det har vi taggar till. Taggar hjälper oss utan att skräpa ner.

Skillnaden kategorier och taggar

Om kategorin är kopp, för jag ska skriva om min rosa kopp är taggarna attributen som koppen har. Som i detta fallet kan taggarna vara, rosa, stor, bekväm och mycket mer. Jag har sett att många bloggare använder kategorierna som taggar, vilket bara kommer lämna dig med ett rörigt träd av undersidor som ingen vill gå igenom. Tillbaka till det jag skrev i början, att många vill ha med allt på sin sida. Detta är så vanligt att jag kände att detta inlägget var på tok försent publicerat. Det finns verkligen inget som påvisar att ha allt på webben är till din fördel snarare tvärtom. Vi är multipassionerade varelser men allt det behöver inte trängas på din sida. Du måste begränsa ditt utbud för att kunna skapa kvalitet. Som med kategorierna, genomtänkta kategorier som binder ihop dina inlägg så som kopparna i köksskåpet. Hitta syftet med din kategori. Varför finns den? Hur hjälper den dina läsare?

Koppar

 

Behöver du en kopp? En kan du hitta i skåpet över diskhon. Som detta inlägget som du läser nu hamnar under blogghack. En kategori där jag diskuterar med dig om saker som vi kan utveckla på våra bloggar. Om du har en kategori som uppfyller sitt syfte behöver du inte mer en än per inlägg. Jag tror att vi alla kommer att vinna på mer tydlighet på webben. Ta bort allt som inte hjälper dig och fokusera på specifika saker, istället för att allt om ditt ämne ska finnas på webben.

Att kategori behandlas som en gemensam nämnare, som förklarar lite vad det är och skapar ett enkelhet för både dig och dina läsare. Taggar där emot, är till för att du ska kunna ge en mer vinklad bild av vad du skriver. Rosa, gullig, barn, kort och mycket mer.

Hur använder du dina kategorier? Vilken är din favoritkategori på din blogg? (min är blogghack, vem hade kunna gissa det :P)

Rutiner, 3 saker runtinlösa missar i vardagen

Rutiner något som många kämpar med, ett svart hål som många runtinlösa har uppfattningen att man är låst som person. Det finns någon slags förutfattade mening med att personer som jag som har väldigt strikta, lever lite som i ett fängelse. Så är det inte alls, du skulle kunna säga att du har större frihet. Hur skaffar du dig denna frihet? 

3 saker runtinlösa missar i vardagen

Rutiner hjälper dig att låsa upp den tiden som du annars lägger på inte jätte nödvändig problemlösning. Alla dessa små sakerna, vad ska jag laga för mat? När det fattas något i kylen, när var och hur ska du införskaffa dig det? Saker du kan göra på automatik om du har en rutin. Rutiner är något som jag brinner för vilket gör att jag har skrivit om det fler än en gång, vill du läsa tidigare inlägg om rutiner en fast punkt i kaoset, hittar du det här!

nummer 1

Det handlar inte om att skapa ett tråkigt schema


Mycket handlar om att hitta vad du behöver. Att ta sig tid att sätta sig ner och skriva ner det du vill ändra på, bygga på och ha kvar i ditt liv. Skapa en plan för det som du skulle kunna göra mer på automatik och det du faktiskt vill lägga din tankekraft på.

nummer 2

Rutiner är inte en tråkig mall


Det viktigaste är att inte bygga sina rutiner baserat på någon annans. Visst kan du hämta inspiration, men det ska passa ditt liv och ingen annans. Du behöver inte visa att du är duktig för någon eller tävla om vem som har mest strikta. Utan det viktigaste är att du basera dina rutiner på ditt liv och dina erfarenheter. Har du barn kanske det inte just nu funkar att ha vissa strikta rutiner som är baserat på ett vuxenliv.

nummer 3

Sparar dina problemlösningsskills till roligare saker


Grejen med rutiner är att slippa lägga sin tid och tankekraft på att ta aktiva beslut om sånt som kan göras på rutin. Som att planera en veck/månads matlagning varje söndag. Så när du står där trött vid kylen behöver du inte sucka högt och tänka jaha vad ska vi laga idag? Eller upptäcka att du inte har den ingrediensen som du behöver. Helt plötsligt står du inför en problemlösning som du måste lösa. Istället för att du redan har en rutin så du slipper att lösa alla små problem som du lätt kan undvika.

Rutiner är till för att slippa ta aktiva beslut för att få vardagen att gå ihop. Istället flytta fokusen till att ta beslut när du vill bryta vardagen. Kanske för att ta en sovmorgon eller äta på restaurang.

Slutsatsen

Som jag diskuterade med en grym bloggare Mikaela om: Rutinerna är inte till för att begränsa dig utan för att du ska få vardagen att gå smidigare. Och framför allt inte lägga tiden på att problemlösa saker som du faktiskt skulle kunna göra helt automatiskt utan att behöva lägga allt för mycket kraft på det. Vad har du för rutiner? Dela gärna med dig i en kommentar! (Om inte vad skulle du vilja ha för rutin?)

5 viktiga saker jag har lärt min om nätverkning

I september testade jag med att tacka ja till allt jag kunde hitta. Alla möten, nätverkningsträffar och aktiviteter inom mina intressen. Jag hann gå på 24 aktiviteter. Och då har jag inte räknat med fritidsaktiviteter som att när jag gick på inflames konsertvideo släpp. Helt galen månad blev det, men så mycket jag har lärt mig hur man praktiskt ska nätverka. Detta inlägget är ett resultat av det. Detta är ett inlägg baserat på nätverkningsträffar och möten som jag fysiskt har varit på, det vill säga att inlägget är byggt på min praktiska erfarenhet.

5 viktiga saker om nätverkning

 Även om du nätverkar ”professionellt” med ditt företag eller blogg är det din privata utstrålning som skapar dig möjligheter eller inte. I min värld finn det inte ett ”professionellt” sätt att nätverka på, utan du träffar människor som du träffar vilka som helst. Den enda skillnaden är att du kan alltid bestämma vilken typ av relation du vill ha med personen.

nummer 1

Valet av kläder


Kläder och utseende är det viktigaste, verkligen. Det finns ingen jävel som som tar dig seriöst om du ballerinakjol och mycket färg. Svart is the shit. Du kan om du vill ha en topp som är lite färgglad, men byxorna eller kjolen ska alltid vara neutral i färgen. Jag har sett att människor känner sig obekväma kring färgglada byxor/kjolar. Även om det är trist ska man tänka på att passa in på nätverkningsträffar, för folk gillar folk som är som dom själva. För att få en chans bortom hur man ser ut är nyckeln att klä sig som de runt omkring dig.

nummer 2

Titlar är ofta sekundära


Först gick jag ut som Johanna, webbutvecklaren som skapar hemsidor. Japp nu vet jag hur jävla tråkigt det låter. Du har säker hört det förr men personen som du pratar med är bara intresserad av vad du kan göra för dom. Nu är jag den som skapar hemsidor som går att använda efter att jag har byggt grunden, allt för att minska huvudskador mot skrivbordet. Jag gick från att luta mig på kunskapen till att faktiskt tala om vad personen kan ha för nytta av att starta en relation med mig.

Det är viktigare att du är en person än vad du har för utbildningsgrund. För låt oss vara ärliga, det finns de med titlar som suger på det de gör och tvärtom. Du bygger aldrig en relation på vad du kan utan vem du är.

nummer 3

Ta det inte personlig


Det finns de som alltid nätverkar ”professionellt”, om jag inte kan sälja nått till dig så slösar du min tid. Många som nätverkar kan inte se värdet i att bygga upp relationer med andra som de inte kan göra direkta affärer av. Men jag har märkt att om du bygger upp relationer med alla som du känner är grymma människor så har du större chans att få jobb eller inbjudningar till event. När du blir avsnäst av den ”professionella” nätverkaren, ta det inte personligt.

nummer 4

Visitkort


Alla event du går på, ha med dig visitkort. För då ger du personen möjlighet att kontakta dig efter er första träff. Och när det kommer till bloggar så ger du personen möjligheten att kolla upp din blogg utan att glömma av det innan de har kommit hem. Visitkort är a och o när du vill bygga något.

nummer 5

Du bär ansvaret för kontakten


Det finns tre saker som många människor är dåliga på:

  • Ta initiativ
  • Driva genom
  • Planera

När du har träffat personen och du får vibben att det här kan vara en bra kontakt att ha. Då börjar jobbet, för nu är det du som ska ta initiativet att skriva ett mail/kommentar. Driva genom ett möte och ibland påminna om när ni ska ha mötet. Eftersom många är så dåliga på att planera ligger det på dig att ta dig  runt det hindret. Det som har visat mest effektivt är att föreslå 2 datum i mailet, för då har du gett något och personen känner sig skyldig att kolla upp om det passar. Om det inte gör det kommer personen föreslå en tredje tid per automatik. En sån enkel grej gör att du driver genom med väldigt lite energiåtgång.

Det där med att nätverka är ingen lätt match, nyckelordet är att alltid vara ödmjuk.

Black hat SEO, Sponsrade inlägg som ligger på gränsen

Ända sedan sökmotorn uppfanns har vi arbetat för att få ett så bra sökresultat som möjligt. Det betyder också att många har försökt att ta en genväg till toppen, det brukar heta black hat. Det började med länkfarmar och nu i en modernare tappning sponsrade inlägg. 

Black hat och sponsrade inlägg

Jag vet inte om du minns i början av 2000-talet, de här sidorna som bara innehöll länkar till olika sidor, inget annat. De så kallade länkfarmarna som var det första primitiva sätten att komma högt i sökmotorerna.

Dagens länkfarmar är mer avancerade

Sponsrat innehåll är dagens länkfarm. I sökordsoptimering är en länk till en sida värt mycket om den kombineras med rätt text och bilder. Vi bloggare idag som skriver sponsrade inlägg är lite som en avancerad länkfarm. Därför kan du få skamliga erbjudande från företag som vill ha sin länk på din blogg. Vi måste helt enkelt alltid granska vad vi har för länkar på våra bloggar. För om vi länkar till något som sökmotorerna bannar så kommer vi att tappa värde på våra bloggar.

Vad är det som gör ett sponsrat inlägg black hat?

Om vi tittar på det från det simplaste sättet, black hat är ett sätt att försöka ta genvägar till ett bra sökresultat. Fuska sig till en plats och det kan man hårdra till företag som ger produkter eller betalar för att få finnas i din blogg. Det här med sponsrade inlägg ligger verkligen i gråzonen då du får betalt för att hjälpa ett företag att komma högre upp i den organiska sökningen.

För ett företag är ett inlägg hos dig mer än bara exponering för dina läsare, det är även en bättre plats i google.

Ibland vet inte företag att de faktiskt köper sig en bättre plats i google. Så glöm inte att upplysa om det när du förhandlar med ett företag om ersättningen för ett sponsrat inlägg.

Många bloggare misslyckas med sina bilder, hur du undviker det!

Oftast har bloggare runt om i bloggvärlden på tok för stora bilder. Även om vi har snabb uppkoppling är det inget skäl till  att inte optimerar dina bilder. Visste du att du oftast inte kan se om dina bilder laddar långsamt? Eller om de är trasiga om du sitter på samma dator som du lagt upp dom på?Hur du undviker jobbiga bloggbilder

Det är så fiffigt att datorn använder sig av cache när du laddar upp dina bilder, vilket betyder att den laddar inte bilden från din server utan din dator. Men det i sin tur betyder att även om en bild laddar snabbt på din dator så betyder det inte att den gör det för dina besökare. Därför ska du alltid följa tumregeln en bild ska aldrig ta större plats än 150kb.

Förminska utan att tappa kvalitet

Det finns ett program som jag ofta rekommenderar varmt. Det finns med i inlägget när jag jämför mobilbilder med systemkamera är ett program som heter Riot. Det är verkligen lätt att använda och förminskar storleken på dina bilder i ett kick utan att tappa kvalitet. För att förminska en bild behöver inte betyda att du minskar på måttet på den utan bara på hur mycket plats den tar upp på hårddisken.

Misslyckas med sina bilder är att inte ta hänsyn till sina läsare

Du vill att andra ska ta del av din blogg, dina texter och dina bilder. Men hur ska de kunna ta del av dina bilder om de laddar långsamt. Eller dödsynden enligt mig, att du bara ger dina besökare en del av bilden i taget så att de får sitta och skrolla för att ta sig igenom en bild. Vi tar ju in bilden som helhet och hur kan vi göra det om vi måste skrolla oss igenom den?

Våga optimera dina bilder innan du lägger upp dom

Om du använder Lightroom eller andra bildbehandlings program kan du ofta bestämma vilken storlek du vill ha. Och då behöver du inte använda riot för att förminska. Jag utmanar dig att testa riot på dina bilder och se hur lite utrymme de kan ta innan de förlorar sin kvalitet.

Vill du ha mer av denna typen av inlägg? Eller vill du att jag ska skriva om något speciellt inom bloggensvärld och hemsidor, så bloggar jag gärna om det. Lämna det i en kommentar 🙂