Blogg

Psst en liten hemlighet, ingen vet vad dom gör egentligen!

3 min läsning

Vi har en inflation i experter på alla områden. I takt med att fler kom ut på webben så fick vi fler experter. Men egentligen vet ingen vad de gör. Jag kom och tänka på detta när jag skulle rensa en kunds hemsida. Jag skulle kopiera allt innehålla och göra om grunden så att vi rensade den från allt gammalt skit. Allt är kopierat, jag har dubbel kollat allt och jag har gjort detta mer än 1000 gånger innan. Men jag börjar ändå svettas och det knyter sig i magen. Tänk om allt skiter sig?!

Psst en liten hemlighet, ingen vet vad dom gör egentligen

Med en kicka av adrenalin trycker jag på delete. Allt försvinner och den lätta delen är klar. Nu måste allt bara passa ihop. Med pirrande fingrar och hamrar fingrarna emot tangentbordet och musen. Huxflux är jag klar efter vad som känts som 5 timmar men egentligen har det gått 5 minuter.

Självutnämnd expert vad betyder det

Jag är ingen expert även om jag har gjort mängder av sidor och jobbat i WordPress i 8 år nu. För att jag är i kurvan där jag kan uppskatta min egna kunskap. Något som många som är ganska färska inom sitt område inte kan och de överskattar ofta sin egna förmåga vilket gör det väldigt lätt att kalla sig expert. Jag har mött experter som bara blivit det bara genom ha tittat på ett ämne i någon minut. För med webben har vi fått en inflation av experter så det går inte att lita på expertisen hos en expert. För det är svårt att avgöra i vilken del av inlärningskurvan som personen är på.

Även om man har kunskapen så betyder det inte att vara expert

För mig personligen (varning personlig åsikt) tycker jag att en expert är någon som säger att jag har lärt mig allt som är värt att veta om ett ämne. Någon som ligger i topp 10% av de som kan mest inom ett område. Det är något som jag nog aldrig kommer att göra då jag känner att det kommer alltid finnas så mycket att lära och framför allt lära sig nya sett att lösa det på. Ett problem har sälla bara en lösning. Den lösningen som jag har på det idag kanske inte är det mest effektiva.

Jag tror få experter vet vad de gör

Jag tror inte att jag är ensam med att känna att jag inte har någon aning om vad jag gör ibland. Jag tror även att många experter känner samma sak. Och är det verkligen något betydelsefullt att kalla sig själv expert? Är inte det viktigaste resultatet?

Så länge du kan hitta svaret så gör det inget att känna att man inte har någon aning om vad men gör! För även om vi kanske inte är experter så betyder det att vi är mindre grymma på det vi gör. Vi har helt enkelt inte valt att självtitulera oss 😉

Testat att vara med i GP med min trogna vapendragare

3 min läsning

Mobilen surrade till och igen och igen. Vem är det som är som verkligen vill få kontakt med mig? Nyfikenheten gjorde att jag bröt fokusen jag hade från koden till messenger. Det var Siranee och hon ville veta om jag ville vara med henne i en intervju med GP. Nej är min första tanke, det är alldeles för långt utanför min comfortzone, men så är jag inne i ett längre projekt där jag ser till att göra sånt som är långt utanför. För att se hur mycket man kan utvecklas. Gör du med sånt som du inte är helt bekväm med?

testat att vara med i GP

Vi bokade ett möte med GP på torsdag veckan innan den kom ut i tidningen. Eftersom artikeln kom ut på webben dagen innan trodde vi att vi hade sagt ja till en artikel på GPs webbtidning. Men det verkade som att det var båda.

Det enda jag kunde tänka på var smutsiga skor

Tidig som vanligt så är jag inne i så god tid att jag kan sätta mig och bara vara en stund. Men när jag tittar ner på fötterna, fuck varför valde jag dom smutsigaste skorna idag. Jag säger bara det vilken tur att fotografen inte tog bilder på hela mig. Så fötterna kom inte med och jag behövdes inte svettas hur mycket som helst. Det var ett ganska avslappnat möte med många frågor om hur man bli framgångsrik som influencer. Och du som har läst min blogg innan vet att jag älskar att spela i gråzonerna. För mig är inte framgång på dina sociala kanaler lika med att du blir sponsrad av företag utan när du når de målen som du har satt utifrån dig själv. Men nu snackade vi om en del den som är vanligast. Att bli sponsrad.

Johanna Bergsro - enklaknep-20

Våran workshop och målsättningen

Vi driver ett nätverk för att främja utvecklingen inom hobby/yrke influencer då det krävs kunskaper inom många olika områden. Så som fotografering, webbdesign, marknadsföring och framför allt lagar om annonsmärkning. Våra workshops är kostnadsfria för influencern för att vi anser att vi behöver alla en plats där man kan ställa dom där frågorna som får en att känna sig dum. En plats för att dela och ge. Och denna omgången har vi verkligen lyckats!

Skulle jag göra det igen

Antagligen det var kul och spännande att vara med i GP. Dels för att se hur andra beskriver en men också få en inblick i hur journalister arbetar. Gav det något till bloggen? Nej, mina siffror är lika stabila som vanligt. Men även om det inte gav klick in så hoppas vi att vi kan dela med oss av kunskapen och att folk som läste den fick en större inblick i influencer-världen än vad de hade innan.

Jag vet inte om det bara är jag, men att vara med i tidningen är inte lika flådigt som jag sett att många visar på sina sociala kanaler. Är det bara jag som är knäpp eller tar vi i lite mer på våra kanaler? Vad tror du!

Finn 5 fel, när du ska optimera din tid på dina sociala kanaler.

3 min läsning

En teori som Siranee (Thaimorsan) har skapat. Finn 5 fel på dina sociala kanaler för 5 saker är ju inte för mycket att fixa. Det blir inte överväldigande liksom. Så jag tänkte varför inte titta närmre på detta. Och kolla på hur vi kan optimera vår tid. Hitta 5 fel som gör att vi slösar vår tid på olika saker som inte ger något. Kan du komma på något på rak arm som stjäl din tid på dina sociala kanaler?

Finn 5 fel, när du ska optimera din tid på dina sociala kanaler

Hur ofta slösurfar du igenom samma flöde igen denna dagen? När vi har kollat mobilen så många gånger att det inte har kommit upp nått nytt alls sedan vi var där sist. Jag såg att jag själv la tid på sånt som inte gav något alls. Inte för att du alltid måste göra något som ger dig något tillbaka. Som om du kommenterar så måste du ha en tillbaka. Utan jag tänker mer på sånt som inte fyller en funktion. En snäll kommentar ger ju något till dig direkt när du ger den. Om inte så gör du nått fel.

Gå på din magkänsla

Om du känner att sociala media inte ger din nått bra eller att du blir stressad så måste du hitta roten. För om du inte gör det så finns ju chansen att du går in i väggen. För vi behöver slappna av från alla intryck ibland, slösurfa kanske inte alltid funkar så bra för att varva ner och koppla av. Hur känns det i din mage helt enkelt för att jag tror att du sitter på svaren. Du har bara inte fått eller ställt rätt frågor.

Finn dina fem fel

Du kanske känner något av dessa sakerna:

  • Ropar din mobil hela tiden så det blir jobbigt? Du byter hela tiden fokus från det du har tänkt att göra till mobilen.
  • Du får inte tillräckligt med likes på en bild och det känns. Varför är det viktigt att få likes för dig?
  • Du hinner inte göra något annat än att vara på sociala kanaler. Har du en lista på saker som du har skrivit ner som är viktigt för dig?
  • Vad är syftet med din tid på dina sociala kanaler? Vad ger det dig?

Grejen är inte att jag ska peka utan pusha för att du ska undersöka saken

Jag säger inte att du måste ändra på hur du använder dina sociala kanaler. Utan att lita på den magkänsla. Den har aldrig fel som Mikaela på Keep explore skulle ha sagt.  Vill bara väcka lite tankar på hur känns det? Behöver du sätta dig ner och skriva ner fem saker som du ska göra annorlunda med dina sociala kanaler? Vill du dela med dig av något som du ska göra mer eller mindre av på dina kanaler? Lämna gärna dina tankar här nedanför!

Vad gör du efter att du har publicerat ditt innehåll?

3 min läsning

Många lägger allt sitt krut på innehållet på sina kanaler. Men det är när du har publicerat ditt innehåll som det största jobbet börjar. Om ingen vet vart du finns, hur ska de kunna ta del av det? Många gånger pratas det om att du måste dela upp din fokus i 2 delar, innehållet och marknadsföringen.Vad är viktigast innehållet eller marknadsföringen?

Vad gör du efter att du har publicerat ditt innehåll?

Vad vill jag komma med detta inlägget? Att uppmärksamma dig på hur du gör och ge dig lite inspiration i vad du kan göra om du vill testa. Detta är ingen riktlinjer på hur du lyckas till 100% utan testa det kanske funkar för dig som det har gjort för mig.

Använda sig av en checklista/vana

Du har precis tryckt på publicera, vad händer sen?

  • Dela på dina sociala kanaler (facebook, instagram och så vidare)
  • Interagerar med andra som skriver om samma sak
  • Kommentera hos andra

Är nog det vanligaste har du fler tips lämna dom gärna i en kommentar. Det är alltid kul att se vad du gör efter att du har publicerat.

Vart lägger du mest fokus?

80-20 regeln är sjukt gammal nu men inte mindre aktuell. Regeln för att växa handlar om att lägga 80% av din budget på marknadsföring och 20% på att skapa innehållet. Så om du har 1 timme i budgeten då lägger du 20% (12 minuter) på att ta kortet, skriva innehållet och publicera. 80% (48 minuter) på att marknadsföra ditt innehåll på olika sätt. Låter detta orimligt?! Hur lång tid tar det att ta en selfie egentligen? Därför kan det vara smart att bunta ihop skapandet av innehållet, för då kan du speeda upp processen. Om du istället tar en dag då du skapar allt ditt innehåll för 7 dagar, säg 1 inlägg om dagen. Då blir det 84 minuter för att skapa innehållet och då har vi helt nya förutsättningar.

Nu är planeringen av innehållet med

Det som ofta glöms i 80/20 regeln är planeringen som jag personligen lägger in. så för mig är det mer:

  • 20% Planering
  • 20% På att skapa innehållet
  • 60 % Marknadsföring

Detta är inte ett flöde som jag gör varje gång jag uppdaterar utan jag gör all planering för visst antal dagar och sedan gör jag innehållet vid ett annat tillfälle. För att jag har märkt att om du håller dig till en uppgift i taget när det kommer till speciellt innehålls-skapande. Det är lättare att sätta sig och skriva fler inlägg på ett sträck än att skriva ett då och då för du har en uppstartssträcka.

Tar du aktiva val på vart du lägger din fokus?

Så nu kommer vi till slutet. Marknadsför du ditt innehåll när du har tryckt på publiceringsknappen? Eller är det något du ska börja testa nu eller kanske till och med lägga mer tid på. Med detta inlägget ville jag utmana dig på att tänka på vad gör du med ditt innehåll efter att du tryckt på publiceringsknappen. Har du tips eller trix på hur du gör del gärna med dig. Jag uppskattar det super mycket!

Teori om hur du kan få det du vill utan att andra blir arga

3 min läsning

Aha nej men det kan ligga nått i det. Var första tanken som slog mig när jag läste en bok om att ge sig efter det som man vill ha. Teorin är att du upprör inte andra om du tar plats utan att ta upp någon annans. Så om det ligger tre kakor på ett fat ni är tre personer, tar du två så har du tagit någon annans. Där efter skapar du en person som aldrig kommer att ge dig en chans för du tog något från denna. Hur kan vi applicera det i influencer-världen?

Teori om hur du kan få det du vill utan att andra blir arga

Jag personligen har sett en koppling emellan dom som uttrycker sig ofta om folks avundsjuka och att de hatar jantelagen att de är ofta personer som tar andras plats. Ta på sig titlar som inte alls representerar dom. För en titel är något som kan vara likvärdigt som en kakan i början av inlägget.

Att säga att man är entreprenör men inte har företag

Det är bara ett exempel på att ta något från någon annan. Även om det bara är ett ord så är det att du säger att du är något som du inte är och det finns inget som sticker mer i folks ögon. För titeln är något som inte är berättigat att ta lika så som att ta 2 kakor om det bara finns tre.

När du möts av ilska är det sällan avundsjuka

Säger inte att det finns fall där det bara är avundsjuka men av personliga erfarenheter så har jag märkt att det sällan handlar om avundsjuka. Snarare att du har trampat på någons tår, medvetet eller omedvetet spelar igen roll. Men en sak som är säker att säga saker som du inte kan backa upp med handlingar är ett säkert kort att få en eller annan upprörd. Det är lite att leva som man lär för att inte ta upp någon annans plats.

Sammanfattningen

Så länge du inte tar någon annans plats/saker så kan du gå efter vad du vill. Ingen kommer att vara upprörd eller ösa skit över dig. Är teorin och jag känner att det ligger nått i det. Just när det kommer till olika delar i livet, för ofta dom som tar andras plats i influnecer-världen handlar det om att skrika högst och tala om för alla andra vilka titlar som man har. Utan att kunna backa upp det med handlingar. Så det blir nog viktigare och viktigare att man lever som man lär ut. Eller leva så som man säger att man lever för att inte riskera att ta den platsen från den personen som gör det.

När var du sist arg på någon som försökte hävda sig över något som är så kallat “skit” du kan? För mig är de i alla fall de lite mer som en vagel i ögat, de stör som fan. För de tar ju din plats ifrån dig! Hur ser du på denna teorin? Är den rimlig eller helt galen, lämna din åsikt i en kommentar!