Blogg

Snart dags för webbserien! Må bra på webben!

Nu händer det grejer. Tidigare har jag lagt ut hintar om projekt som nu ska komma ut. Bara redigeringen av filmerna kvar. Så vad var det för projekt? Jag och Martina brukar diskutera mycket om olika saker på webben som är stressande. Ibland är det helt enkelt inte som det ser ut. Det måste ju finnas fler som är lika stressade som vi?! 

Må bra på webben

Där av föddes en video serie som vi spelade in när Martina var på besök i Sverige. Må bra på webben handlar helt enkelt om att ta fram olika saker som vi möts av på webben, analysera och titta på dom. För att kunna ta bra aktiva beslut som gynnar dig på webben.

Må bra på webben, första klippet

Från idé till verklighet

Det som började som idé är nu snart klart och du kommer att se avsnitt dyka upp med jämna mellanrum. Många brukar varna för att man inte ska jobba med sina vänner och jag kan verkligen inte hålla med. Det var verkligen super kul att spela in med Martina, vi får se om vi jobbar på fler projekt tillsammans i framtiden. Håll utkik efter nästa video! Det kommer att handla om att vara autentisk på nätet.

Må bättre av att cleansa dina sociala medier

Det kan vara högtryck att vara uppkopplad på alla möjliga ställen. Det kan vara svårt att släppa de där jobbiga människorna som bara postar knäppa saker eller saker som du helt enkelt inte är intresserad av. För att må bättre måste vi ibland rensa lite i våra flöden. 

Må bättre cleansa dina sociala medier

Det är super viktigt att avsätta lite tid då och då för att cleansa dina sociala medier från sånt som du inte längre är intresserad av. Ju mer du samlar på dig ju mer stress utsätter du dig för.

Varför cleansa dina sociala medier?

Grejen är att vi utsätts med så mycket skit på nätet att vi behöver avgränsa vad som når våra ögon och inte. Vi har verkligen inte tid att slösa den på tråkiga flöden eller onödig inlägg som bara får oss på dåligt humör. Vi har alla möjligheter att ta del av allt på webben, men vill vi verkligen det? Nej, vi är inte intresserade av allt. Vi får vara lite som våran egna nyhetsstation, sortera ut det som  inte har värde för oss. Likadant som för nyhetsprogrammen har vi begränsad tid. Och vill väl inte spendera den på att skrolla förbi sånt som du inte är intresserad av?

Vart börjar man?

När jag rensar börjar jag med det lättaste. Grupper, sidor och annat som inte är så personligt. Det finns mängder av grupper som tappar engagemang eller som helt enkelt inte är roliga att vara med i längre. Som jag alltid gör när jag rensar, frågar mig själv: Blir jag glad av det här? Om inte slänger jag det, lika så med grupper och sidor på webben.

Att sortera bort människor från flödet är svårt

Här finns det verkligen ingen gyllene regel. Jag har ingen aning om det finns någon gyllne regel på vilka man ska ha på sina sociala medier. För mig brukar jag ta bort personer efter att de verkligen går emot mina värderingar. Luddigt eller hur? Ja verkligen, det tycker jag med. För mig är det viktigt att ha människor runt omkring mig vare sig det är på sociala medier eller IRL att de ska ha vettiga värderingar. Helt enkelt jag vill inte ha människor som är som Donald Trump i mitt liv.

Grejen med att cleansa dina sociala medier är att bli av med alla enegivampyrer och känslomanipulatörer. Släppa stressen som de utsätter dig för och må bättre. Hur gör du med sociala medier? Städar du också upp ibland, just för att må bättre?

Organisera dina bloggtankar, Papper vs appar

Det finns mycket som vi bloggare måste hålla koll på eller hur? Och en av dom är att inte glömma grymma idéer till inlägg. Du vill ju kunna lätt klottra ner dom, för att vid ett senare tillfälle ta upp dom och skriva ditt inlägg. Vad är bäst när du behöver klottra ner dina grymma idéer?

Organisera dina bloggtankar

Vissa saker funkar olika bra. Och det finns ju en hel del appar och böcker som du kan använda dig av. Jag tänkte tipsa om vad jag gör.

På språng och idéerna flödar

För mig brukar det låta, ooooh det skulle jag vilja skriva om. Eller ooh det tror jag att mina läsare vill veta mer om. Men nu då hur ska jag kunna spara mina bloggtankar på ett säkert ställe så att jag inte glömmer av dom. Är det anteckningsboken som flyger upp eller mobilen? För mig är det mobilen. Det finns en del olika appar som jag använder mig av just för att jag inte kan bestämma mig för vilken som är lättast eller bäst.

Mina bloggtankar samlar jag i dessa appar

android


Google Docs
För längre anteckningar och även listor.

Google keep
Små kort som är lätta att ta upp, lite som mobilens postit lappar

Mindly
Gör en ursnygg mindmapp på dina bloggtankar, som du sedan kan ladda ner som pdf. Dock finns det inte till pc men har du en mac kan du använda appen både i datorn och i mobilen. appen är freemium (Den är gratis men du kan uppgradera till premium).

Trello
Lätt att lägga till som antecknigar i kort och grymt bra när man behöver göra lite felr saker för att få ihop sitt inlägg.

Nykomlingen Jotterpad

Snygg minimalistisk antecknings app. Som finns i freemium (Den är gratis men du kan uppgradera till premium).

Papper när brainstorming är på G

Självklart vill jag hålla mina dörrar öppna. Speciellt när bloggtankarna haglar in, därför bär jag nästan alltid med mig en A5 anteckningsbok. Ibland går det snabbare att ta upp boken och klottra så att fingrarna fattar eld. Då när du behöver skriva lite mer än några rader. Därför kan jag aldrig bestämma mig vilket som är bäst, vad tycker du? Hur samlar du dina bloggtankar?

Bonus

swiftkey mic

Om du använder google tangentbord eller swiftkey på din mobil finns det en fiffig liten mikrofon som du kan klicka på för att spela in det du vill skriva. Det fiffiga med det hela är att det du säger blir till text 🙂

Första Youtube filmen

Då var det dags att sätta sig framför kameran och se hur det känns. Tidigare har bara ”hemliga” tutorials spelats in som de med länk bara har kunnat se. Men nu ska det bli lite ändring och upp kommer lite tutorials som alla kan se. Har du tips till mig som nybörjare på både film och Youtube tveka inte att höra av dig. Alla tips är välkommna. 

Så till själva filmen, tänkte jag länka in den här.

Vad tror du, är video på bloggen en hållbar trend eller kommer den sakta dö ut?

Låna böcker direkt i datorn

Visste du att man kan låna inte bara e-böcker utan även ljudböcker på biblioteket? Direkt i datorn utan krångel eller bök. Eller ja nästa in alla fall. Eftersom jag läser en del böcker är det ohållbart att jag skulle köpa alla. Därför är det så smart att man kan sitta hemma och låna böcker.

Låna böcker direkt i datorn

Jag har testat lite olika bibliotek för att ladda hem böckerna och Göteborgs biblioteket är det konstigaste. Sidan för att ladda ner böcker är uppdelad i två olika adresser.  En för engelska och en för svenska med två helt orelaterade adresser. Den med engelska böcker kan du hitta här, den andra hittar du här med bara svenska böcker.

Underligt att låna böcker

När jag var inne på biblioteket för ett tag sedan kolade jag i en sån där broschyr som beskriver hur man gör. I den hade de bara adressen till en av sidorna och personalen som jag pratade med hade igen aning om vad jag snackade om. Den andra sidan med de engelska böckerna är lite som en hemlig sida som bara vissa vet om. Och nu vet du med om den.

Har du varit med om något liknande att det finns två olika sidor för samma tjänst? eller en rörig sida som behövs städas upp, länka gärna i en kommentar. Det är alltid spännande att se!