Blogg

Workshop om media kit ett måste för varje bloggar

Du missar väl inte att det är workshop i Göteborg?! 7 maj (söndag) för att vara mer exakt. Denna gången kommer vi kolla närmre på media kit. Något som alla bloggare behöver om de vill tjäna pengar på den. Vi kommer gå igenom allt från varför man ska ha ett oavsett hur många läsare du har till hur du bygger ett. Vi har ett begränsat antal platser och de börjar fyllas, så är du nyfiken eller vill anmäla dig gör du det på i ett mail här

Workshop media kit

Vill du se mer vad vi kommer att göra förutom workshop om media kit hittar du hela programmet här under:

En lite hemlighet som inte finns i programmet

I sommar kommer en extra grym workshop som inte finns med i programmet. Då kommer det in en gästföreläsare och vi ska fota som vi aldrig har fotat förr. Mer om detta kommer upp snart!

Du missar väl inte din chans om att skapa ditt media kit

Om du inte har ett eller vill uppdatera ditt. Det är alltid roligare att göra saker ihop, anmäl dig till workshopen så syns vi den 7 maj i mån av plats. Vänta inte, skicka ett mail redan idag:

workshop@enklaknep.se

Bygg på ditt värde som bloggare

Det här bara ett hur du kan se på ditt värde som bloggare. För i grund och botten så måste vi se vårt eget värde för att kunna sälja våra inlägg till våra läsare och eventuellt företag som ska satsa på oss och våra bloggar. Ingen tror på någon som inte tror på sig själv. Jag tror att du är som mig och bloggar från hjärtat, öppnar upp dig och vill visa världen vem du är och dina erfarenheter. Men hur värdesätter man något som är så personlig? 

Bygg på ditt värde som bloggare

Det är så himla svårt att bygga upp sig själv med omvärldens kritiska öga. För det är verkligen att blotta sig och många skyddar sig själva med att bygga upp en fasad på bloggen. Så att ingen känner dom för den dom verkligen är. Men så finns det du och jag som jobbar helt blottade på gott och ont. Det gör hela processen att värdera sig själv och sitt kunnande så mycket svårare. Men jag tänkte att vi kunde kolla på hur jag gjorde och se om det kanske passar för dig med.

Tekniska värdet och organiska värdet

Jag börjar med att dela upp dom två. Det tekniska värdet är ofta det som jag ser företag och bloggare säljer på. Statistik. Men sen finns det ju andra tekniska värden som optimerade bilder, mobilanpassning, sökfunktioner och SEO. Å andra sidan så är det organiska värdet som driver in dina läsare, de som gillar det du gör. Så därför har jag delat upp de två för att det känns så dumt att bara ha ett värde på bloggen.

Värde som bloggare beräknat i vad du får ut av det

När du bloggar är det lätta att förminska sig själv. Speciellt när det kommer till din statistik, om jag fick pengar för varje gång jag har hört någon säga att jag driver en liten blogg hade jag varit rik. Nej skämt och sido vår personliga blogg är stor för oss. Din blogg är stor på att göra skillnad, om det kanske bara är för en stund hos dina läsare så lovar jag dig om dina läsare (till och med din läsare) kommer tillbaka så ger du något. Du gör skillnad i någons liv. Dina ord påverkar någon just nu! En bloggare som får mig att vilja börja spring trotts att jag vet att jag inte kan, så rycker hon i dom trådarna! Menmia, hennes blogg ger mig alltid ett leende på läpparna och eftertänksamhet.

Dags att räkna hur många poäng

Har du en blogg där du är dig själv? Då har du redan vunnit och du har tagit hem potten på poängen. För att blogga handlar inte om att vara det du tror att alla andra vill se ut av dig. Utan att göra din grej. Kryptiskt eller hur?! Det jag vill säga att du är grym som du är! Och det organiska värdet är det som gör din blogg till din blogg!

Varför köpta följare är livsfarligt för alla influencers!

Detta inlägget kommer inte handla om att köpa följare är rätt eller fel. Utan om du köper följare driver upp en grymt dålig inflation som bara gynnar de som säljer följare. Genom att köpa följare minskar du värdet för allas konto. Det har redan hänt på den internationella marknaden. Vad betyder köpta följare?

Varför köpta följare är livsfarligt för alla influencers

Först och främst måste vi kolla på, vad har man för vinning av att köpa följare? Kortsiktigt är det en super bra push, det ser fräscht ut och du ser populär ut. Men så kommer vi till det stora men, långsiktigt har du byggt en yta som inte är i linje med ditt verkliga jag. Du har byggt upp en fin fasad.

Hur påverkar köpta följare oss alla?

Det som är viktigt och som många tycker är det största problemet är att folk fuskar. Fuskar med något som andra ger mycket tid och omtanke kring för att bygga upp. Att de kan ta den snabba vägen upp till toppen, en genväg av fake. Men det finns ett mycket större problem med köpta följare det är inflationen. Ju fler som köper följare ju mer sjunker värdet på samarbetena. Eftersom en ny standard sätt på marknaden. Det har redan hänt på den internationella marknaden.

10 000 följare på ett konto har ett värde på 10 dollar

I grund och botten så handlar ju köpta följare om att kunna köpa sig till bättre samarbeten. Kunna få bättre betalt, det fungerar kortsiktigt för många. Men det har en otrolig inverkan på vad hela marknaden kommer att ha som värde. Ju fler som köper följare, kommer priset att sjunka som en sten för alla konton. Det skapar ett köpbehov som gör att vi hela tiden måste köpa fler följare för att kunna få ut mer av vårt konto. Detta har gjort att ett internationellt konto på Instagram är värt så mycket mindre. För ett konto som har 10 000 följare är den rekommenderade betalningen 10 dollar.  Till och med om du skriver dina texter på engelska på Instagram ska du ha det i tanken att ditt konto tappar i värde.

Om det skulle hända att marknaden raseras kommer jag…

Att släppa lös en storm där alla genuina får gratis följare. Om vi ska vara ärliga så är statistik är riktigt dåligt sätt att mäta på, eftersom det är så himla lätt att manipulera. Jag sitter personligen på verktygen på att göra samma sak som de som säljer följare. Vilket gör att min plan är om det skulle bli en sån kraftig inflation av de som köper följare. att vi i graderas så dåligt som inte ens 100 kr för 10 000 följare så kommer jag släppa lös en storm och pumpa upp alla genuina konton. Just för då kan de som slösar sina pengar och sänker värdet för alla andra putta in mer pengar. För att nå samma resultat som genuina konton. För varför betala för att sänka värdet på sig själv och alla influencers? Man kan ju göra det gratis.

Summan av kardemumman

Köper du följare så slösar du bara dina pengar då ditt konto minskar snabbt i värde. Och har du börjat så krävs det hela tiden att du puttar in mer av dina pengar för att hålla uppe fasaden. Och mer pengar, helt enkelt inte en utvecklande cirkel som du försätter dig i.

Det jag vill uppmana alla i detta inlägget är att börja snacka om vad är köpta följare verkligen värt för ditt konto och alla andra. Och hur skulle vi kunna skapa en standard för alla influencers? Så att vi inte bara kan peka och säga fuskare utan också ha en konsekvens för de som skadar hela branschen!

Vad händer när du förhandlar med svartlistade företag om blogginlägg?!

Jag vet inte om du är medveten om att det finns en del företag där ute som är ganska skumma. Och gör skumma saker. Så vad skulle hända om jag istället som många etablerade bloggare gör svara dom istället för att rata dom.  Det var början på ett mycket givande projekt och jag fick ut mycket information, om exempelvis dom som faktiskt gör dom här inläggen. Hur mycket man kan pumpa upp sina priser. Så det här lärde jag mig genom att svara på dessa mail/förfrågningar (16 olika “företag” personer). 

När du svara på svartlistade företags mail

Innan du läser vidare vill jag understryka att detta inlägget är baserat på min personliga fysiska erfarenhet. Det betyder att jag har fysiskt svarat på dessa mail och diskuterat med personerna. Det vill säga att det är ingen åsikt eller att jag har blivit informerad om detta. Ett projekt helt enkelt som jag personligen har genomför.  När vi har fått det ur vägen så kan vi börja med den roliga biten.

Vad är det som gör företag svartlistade

Mycket enkelt uppmanar till olagliga handlingar. Men även att ha ett pissdåligt arvode. Nu tar jag inte upp företag som bara skickar produkter utan ger dig en lite summa pengar, gärna bara genom att sätta över det via paypal. Alla mail börjar super bra de undrar om du är intresserad för en kunds räkning som de har. De vill aldrig avslöja mer än att det är en respektabel blaha i någon fin kategori, som IGaming (betting av något slag).  De är alltid nyfikna på om du är intresserad.

Härskartekniker för att låta mer trovärdig

Det är som att alla dessa företag har en och samma mall som de följer. Eller så är det samma företag bara med olika under företag? Vad jag vet. En sak är klar mycket information kan du inte hitta på dom förutom en dåligt designad hemsida. Men hur använder de härskartekniker i ett mail? Som med många MLM (Multi Level Marketing eller på ren svenska pyramidspel) slängs nischade ord hit och dit. För att du ska tappa bort dig. Saker som:

 • Do Follow
 • IGaming
 • Subtil länk
 • Organiskt innehåll
 • Inte rent kommersiella artiklar

Jag kan bara bygga på den, inte för att orden kanske för dig är så svåra. Genom att göra förhandlingen komplicerad och prata med jargong ord hoppas de att höja sitt värde och trycka ner ditt. För liksom hur svara du på när ett av deras krav är att det är viktigt att det är en do follow länk. Då Do follow är en vanlig jävla länk. Varje länk börjar som en do follow det är bara när du aktivt kodar in no follow som länken får en annan betydelse. Det kan vara lika så att de skickar kontakt på ett annat språk. Detta görs för att trötta ut dig så att du bara accepterar det och hoppas på det bästa.

Förhandling om betalning

Lönar det sig att ha samarbeten av denna typen? Nja, om du vill se det ur en ekonomisk synvinkel kan det de. Så länge du inte bli anmäld. Det bästa budet som jag fick var 7 500kr för att bara ha inlägg på min sida i 6 månader (inte baserat på min statistik). Jag behöver inte ens skriva det. Så ur en ekonomisk synvinkel är det ju fördelaktigt om det nu var så att du var helt säker på att du aldrig skulle bli bestraffad av det som misslisibell och andra har fått. Så är det ju rätt goa pengar! Men så kommer vi till det som gör det hela att som hamna på sne. Du blir hela tiden uppmanad att bryta emot lagen genom att inte annons märka. När du frågar om det, så får du tillbaka att det inte finns några såna regler och så vidare. Det man aldrig ska glömma som bloggare, även om du inte visste att det du gjorde var olagligt så faller hela ansvaret på dig i vilket fall. För varje bloggare är sin egna ansvariga publicist oavsett om du vet lagar och regler.

Det är därför nätverka med andra bloggare är så viktigt

Det är super svårt att ta reda på allt själv och ibland är det en branschhemlighet och super svårt att ta reda på fakta. Utan du behöver snacka med någon direkt som är kunnig. Det är just vid såna här tillfällen som driver mig till att gå ihop med Siranee (Thaimorsan) för att bygga på att etablera ett nätverk i Göteborg. En workshop och Afterwork, att helt enkelt skapa en plattform för att vi bloggare inte ska råka illa ut. För det finns så många minor ute och det här med sponsrade inlägg är bara en av dom. Har du vägarna förbi Göteborg eller bor här. Glöm inte att anmäla dig och kom på en av våra workshops för att ge dig och din blogg ett grymt nätverk som du kan vända dig till när du behöver eller ge råd till någon annan.

Det mest värdefulla att göra i alla projekt

Det mest värdefulla och det jag ofta har glömt innan i varje projekt är reflektera vad var det som hände. Och att skriva ner det. Det där med dagbok och berätta vad som hände har länge varit en svaghet hos mig. Det kommer upp såna töntiga minnen när man skrev en dagbok när man var typ 11-12. Kära dagbok, det här är min kill-lista idag. Haha, mycket skvaller och vad man åt eller andra saker som nu är genant. Reflektioner glömdes länge bort hos mig, men nu har jag sedan en tid tillbaka börjat med det. Hur lägger man upp reflektioner så att man får något ut av dom? Och inte bara slösar tid på att göra dom.

Det mest värdefulla att göra i alla projekt

För mig handlar reflektioner nu att avsluta en process ett projekt. För att en reflektion är som ett avslut, så att du kan släppa det och gå vidare. Jag har upptäckt att jag gjorde inte reflektioner innan för att jag ville alltid hålla en dörr öppen. Ifall jag vill fixa nått i efterhand. Men det ger ju mig inte material till att utvecklas, utan bara fler saker som jag inte gjort klara.

Det mest värdefulla reflektioner är de som blir av

Det är som med träning, den som blir av är god nog. När jag går igenom ett projekt så följer det samma mall varje gång:

 • Uppnådde jag målet?
 • Vad var svårast med att genomföra det?
 • Vad berodde svårigheten på?
 • Vad var det lättaste?
 • Vad gav detta projektet mig för känsla?
 • Vad är jag mest stolt över?
 • Vad kan jag tänka på att utveckla till senare?

Detta skiljer sig från de jag gör varje vecka, just för att här kan vi mäta mer. För att målet som vi går igenom är tidsbestämt, annars vet vi ju inte när vi är klara. Vi måste ha uppfyllt mål eller ha misslyckats när tiden har löpt ut. Och det är viktigt att inte gömma sig under en sten när det har gått åt skogen. Utan ta på sig kavajen och ställa sig i en stadig position. Titta på vad var det som hände, hur kan du bygga på det? För att du kan aldrig misslyckas om du fortsätter att utvecklas och lär dig. Det är lätt att glömma att vi alla en gång kämpade med att gå, men nu har vi utvecklats! Vi behöver inte lyckas. Vi behöver bara våga, för modet är det som verkligen betyder något!

Vågar du reflektera?

Jag började med att reflektera varje månad på ett sätt som jag inte tidigare har gjort. Nästa månad ska jag utvärdera om det gav mig något. Upplägget är att varje månad svara på frågorna:

 • Vad är jag tacksam för?
 • Vad behöver jag be om hjälp med?
 • Vad är min bästa egenskap just nu?
 • Hur ser denna månaden ut? Hur känns den?

För att se hur jag står. Vissa månader har varit skit och då kan det till och med varit att jag har varit tacksam över att ha någonstans att bo. Så man kan svara precis vad som helst, saken är att ge sitt liv lite eftertanke. För som jag ser det är livet ens största projekt! Vi utvecklas alltid och blir en bättre, vassare person. Men för att kunna bygga på oss själva måste vi ge oss själva lite tid att reflektera. Så att vi kan bygga vidare och inte hålla dörren öppen så att vi aldrig avslutar något!

Boka in en tid för dig själv där du filosoferar över hur dina projekt har gått, eller bara hur är det just nu i livet! Det hjälper, även om det känns lite som att skriva dagbok när man var ung i början. Så hjälper reflektioner dig super mycket att gå den vägen som du vill. Glöm helt enkelt inte bor det mest värdefulla, eftertanke.