16 oktober, 2015

Det viktigaste du kan gör, sätta mål för dig själv

Det kan kännas lite jobbigt att sätta mål för sig själv om man inte är van. Det blir som en press på dig själv att klara det. Det blir även en större besvikelse om du inte klarar det. Hur kan vi fixa balansen genom att sätta mål för oss själva och inte sätta mål som är orealistiska?

sätta mål för dig själv

Vad är ett orealistisk mål?
Något som du aldrig kommer att kunna nå, men hur vet man det innan man har testat det? Det finns faktiskt några saker som kan göra att ditt mål blir säkrare. Det är att titta på om du kan bryta ner ditt mål till mindre delmål. Det finns faktiskt väl undersökta kriterier som en målsättning måste uppfylla för att de ska ett realistiskt mål.

 • Du ska kunna dela upp målet i mindre dela
 • Det ska vara så detaljerat så att någon annan kan förstå vad ditt mål är
 • Ett detaljerat svar på varför du ska driva igenom målet
 • Bestämd tid, när ska du börja och när ska du senast ha slutfört målet

Det finns en stor skillnad på vision och mål. Jag möter ofta människor som förväxlar dess två. I beskrivningen av de olika kan låta väldigt lika. Den stora skillnaden är att en vision är en dröm och den kan vara hur stor som helst, behöver inte vara realistisk. En vision behöver inte vara genomförbar, utan är mer som en dröm och inspiration för de mål som du kan sätta i ditt liv. Ett mål är något som alltid går att genomföra, alltså helt realistisk och grundar sig i dina förutsättningar för stunden.

kopp

Att sätta mål på dig själv kan vara jätte svårt. Jag läste en blogg för ett tag sedan där bloggare beskrev att målsättning inte funkar, speciellt för de som har psykisk ohälsa. Men det är just det att målen funkar bara om dom är baserade på dig och dina förutsättningar. Ett mål kan vara att ta sig ur sängen ett visst klockslag eller att ta på sig kläder som inte är pyjamas eller mjukisbyxor. Det är lätt att titta på någon annans liv och basera sina mål på deras liv och inte utifrån dig själv.

Du är bunden att misslyckas med dina mål om du baserar dom på någon annan än dig själv.

Det finns ingen som kan sätta dina mål och det finns ingen annan än du som kan bestämma vad du vill göra i livet. Målsättning är bara ett verktyg som du kan använda dig av, för att hjälpa dig att se vart du vill någonstans och hur långt du har kvar att nå dit. Det är ett tungt ansvar men det är bara du som kan bestämma hur du vill bygga på ditt liv. vad du vill ha ut av det? Det är alltid skrämmande att sätta mål, chansen finns alltid där att du kan misslyckas.

Om du inte sätter några mål kan du inte misslyckas, men du kan inte heller driva framåt. För att du har inte gjort några aktiva val för att driva ditt liv framåt. Om du inte gör val i ditt liv, kommer någon annan att göra det åt dig.

Vågar du ta chansen att påverka ditt liv genom att planera ett mål idag?

Vill du läsa mer?!

Hur du skapar en snygg signatur i din gmail!

Det finns ett sätt att skapa en supersnygg footer eller signatur i din mail! Och det är utan att behöva koda. Det du behöver är Gmail och google docs inget mer. För att lägga in bilder och så en fin design på din signatur. På 5 min kan du få ett helt annat utseende på dina mail. Med hjälp av denna videon så kan du enkelt skapa din egna designade...

läs mer
Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Lyssna: Första gången vi gör något som känns det helt fantastiskt. När du köpte din första dyra pryl eller bil. Eller varför inte första gången du smakade den där goda tårtan. Men andra gången du gör något så trubbas den känslan av. Och den minskar för varje gång och det som var hur najs som helst blir en beige vardags grej. Detta är...

läs mer

2 Kommentarer

 1. Jeanette

  Bra inlägg 🙂

  Svara
 2. Petra

  sv tack så mycket för tipset men det blir Nordstan jag åker till då jag ska till Liseberg med på julmarknad. så bussen stannar vd Nordstan

  just ja new yorker finns med det tänkte jag inte att dom hade klänningar men ska kicka där när jag åker till Malmö i november

  hoppas du får en underbar fredag

  Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *