Det mest värdefulla att göra i alla projekt

Det mest värdefulla och det jag ofta har glömt innan i varje projekt är reflektera vad var det som hände. Och att skriva ner det. Det där med dagbok och berätta vad som hände har länge varit en svaghet hos mig. Det kommer upp såna töntiga minnen när man skrev en dagbok när man var typ 11-12. Kära dagbok, det här är min kill-lista idag. Haha, mycket skvaller och vad man åt eller andra saker som nu är genant. Reflektioner glömdes länge bort hos mig, men nu har jag sedan en tid tillbaka börjat med det. Hur lägger man upp reflektioner så att man får något ut av dom? Och inte bara slösar tid på att göra dom.

Det mest värdefulla att göra i alla projekt

För mig handlar reflektioner nu att avsluta en process ett projekt. För att en reflektion är som ett avslut, så att du kan släppa det och gå vidare. Jag har upptäckt att jag gjorde inte reflektioner innan för att jag ville alltid hålla en dörr öppen. Ifall jag vill fixa nått i efterhand. Men det ger ju mig inte material till att utvecklas, utan bara fler saker som jag inte gjort klara.

Det mest värdefulla reflektioner är de som blir av

Det är som med träning, den som blir av är god nog. När jag går igenom ett projekt så följer det samma mall varje gång:

 • Uppnådde jag målet?
 • Vad var svårast med att genomföra det?
 • Vad berodde svårigheten på?
 • Vad var det lättaste?
 • Vad gav detta projektet mig för känsla?
 • Vad är jag mest stolt över?
 • Vad kan jag tänka på att utveckla till senare?

Detta skiljer sig från de jag gör varje vecka, just för att här kan vi mäta mer. För att målet som vi går igenom är tidsbestämt, annars vet vi ju inte när vi är klara. Vi måste ha uppfyllt mål eller ha misslyckats när tiden har löpt ut. Och det är viktigt att inte gömma sig under en sten när det har gått åt skogen. Utan ta på sig kavajen och ställa sig i en stadig position. Titta på vad var det som hände, hur kan du bygga på det? För att du kan aldrig misslyckas om du fortsätter att utvecklas och lär dig. Det är lätt att glömma att vi alla en gång kämpade med att gå, men nu har vi utvecklats! Vi behöver inte lyckas. Vi behöver bara våga, för modet är det som verkligen betyder något!

Vågar du reflektera?

Jag började med att reflektera varje månad på ett sätt som jag inte tidigare har gjort. Nästa månad ska jag utvärdera om det gav mig något. Upplägget är att varje månad svara på frågorna:

 • Vad är jag tacksam för?
 • Vad behöver jag be om hjälp med?
 • Vad är min bästa egenskap just nu?
 • Hur ser denna månaden ut? Hur känns den?

För att se hur jag står. Vissa månader har varit skit och då kan det till och med varit att jag har varit tacksam över att ha någonstans att bo. Så man kan svara precis vad som helst, saken är att ge sitt liv lite eftertanke. För som jag ser det är livet ens största projekt! Vi utvecklas alltid och blir en bättre, vassare person. Men för att kunna bygga på oss själva måste vi ge oss själva lite tid att reflektera. Så att vi kan bygga vidare och inte hålla dörren öppen så att vi aldrig avslutar något!

Boka in en tid för dig själv där du filosoferar över hur dina projekt har gått, eller bara hur är det just nu i livet! Det hjälper, även om det känns lite som att skriva dagbok när man var ung i början. Så hjälper reflektioner dig super mycket att gå den vägen som du vill. Glöm helt enkelt inte bor det mest värdefulla, eftertanke.

Vill du läsa mer?!

Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Lyssna: Första gången vi gör något som känns det helt fantastiskt. När du köpte din första dyra pryl eller bil. Eller varför inte första gången du smakade den där goda tårtan. Men andra gången du gör något så trubbas den känslan av. Och den minskar för varje gång och det som var hur najs som helst blir en beige vardags grej. Detta är...

läs mer
Lönsam på webben 2020, går det?

Lönsam på webben 2020, går det?

Lyssna: Efter det som inte bör nämnas vid namn (Voldemort) slog till 2020 så har nästan alla fattat att det är på webben man ska vara för att vara lönsam. Men med det så syns inte alla eller är lönsamma på webben. Vad är det som skiljer den som lyckas och den som inte gör det? Enkelt egentligen, bra innehåll och budskap.  Det är som i min...

läs mer

6 Kommentarer

 1. Anna Munkhammar

  Jag är SÅ dålig på sånt här. Direkt in i ett nytt projekt bara :-/

  Svara
  • Johanna

   Någon gång är alltid den första för att börja 🙂

   Svara
 2. Mia

  Jag skulle verkligen behöva reflektera över typ allt. Känns som om jag har så mycket att reflektera över att jag måste börja med att reflektera över det jag ska reflektera över. Haha… Bra inlägg Johanna! Kram!

  Svara
  • Johanna

   Haha ja de är en bra början att reflektera över de du behöver reflektera över❤️

   Svara
 3. Mikaela

  Så klokt skrivet!! Har testat detta i perioder och skrivit både på vecko och dagsbasis. Med facit i hand har det även varit de perioder då jag utvecklats som mest, men som med alla vanor skall dem sätta sig. Gillar att svara på frågan om det är nåhot man behöver hjälp med, det är något många behöver bli bättre på! Kram på dig!

  Svara
  • Johanna

   Jag är en av dom som måste bli bättre på att be om hjälp ?

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 • Det mest värdefulla att göra i alla projekt
 • Det mest värdefulla reflektioner är de som blir av
 • Vågar du reflektera?
 • Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes
 • Lönsam på webben 2020, går det?
 • Sidor
 • Bransch hemligheter direkt i din inkorg