Webbhotell kraften bakom en hemsida

Typ alla vet att man måste ha ett webbhotell och domän när man ska ha en hemsida. Men vad betyder det egentligen på riktigt? Det är helt galet vad vi it branschen gillar att slänga med ord hit och dit. Det vet ju alla typ, men om man inte vet då? Ingen fara jag tänkte att vi kunde kolla lite på det. Så att du kan få ut mer av din hemsida.

kraften bakom webbhotell

Webbhotell är motorn bakom din hemsida, platsen där all din information lagras. Så att den i sin tur kan visas för dina besökare.

Kan jag ha en hemsida utan webbhotell?

Nej, din sida måste sparas någonstans. För mig brukar jag se de olika webbhotellen som olika bostadsområden. När du väljer webbhotell bestämmer du vart den ska bo. Som när du bestämmer område att i bo verkliga livet. Har de olika ställena för och nackdelar och kostar olika. Det du köper är en serverplats. Lite som om du skulle köpa en tomt. Jag ser det lite typ så här:

 • Webbhotell = Bostadsområde
 • Server = Tomten du hyr/köper
 • Domän = Adressen så att man kan hitta
 • Hemsidan = Huset som alla ser

För att få det att fungera behöver du alla delar

Det går inte att hoppa över något för att skapa en framgångsrik hemsida. Det du kan göra är att bestämma vilka delar du behöver hjälp med. Du kan göra allt själv. Men ibland är det lättare och smärtfriare att ta hjälp av någon. Men när det kommer till webbhotell så finns det en hel drös som du kan välja på. Och det är här det blir jobbigt. För vad får du egentligen för dina pengar?

Vad du behöver ha koll på när du ska välja webbhotell

Det finna många saker som är viktiga och jag har gjort en snabb lista. Som du kan använda dig av när du ska välja:

 • När och vart kan man få tag i supporten?
 • Hur mycket utrymme köper du? (10 gb tycker jag är minimum)
 • Finns det en begränsning på besökare i månaden? (Vissa webbhotell har en begränsning på hur många gånger din sida laddas)
 • Ingår mail?
 • Ingår SSL?
 • Kan du installera wordpress på den? (Det finns serverar som man inte kan det på, bättre att vara säker än att köpa fel)

Nästa nivå på detta är ännu mer ingående på hur snabb är den och så vidare. Men om du bara ska ha en simpel sida så behöver du inte ha koll på så mycket mer. Men skulle du behöva hjälp med det mer, skicka ett mail så hjälper jag dig mer än gärna.

Vill du läsa mer?!

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer
Hemliga verktyget som hjälper dig att skriva bättre på din hemsida

Hemliga verktyget som hjälper dig att skriva bättre på din hemsida

Det är inte helt lätt att skriva bra texter på webben. Så när jag  fick rekommendationen av en vän att testa ett verktyget blev jag as lycklig. För hela grejen med att skriva bättre texter handlar om att dom ska vara lätta att läsa.   Du kanske har testat lix räknaren som hjälper dig med att skriva bättre texter? Om inte Då måste jag berätta...

läs mer

4 Kommentarer

 1. StrongerMama

  Jag har inte vågat mig på eget webbhotell för jag förstår inte hur man kan synas då. På portalen så syns man på portalen.

  Svara
  • Johanna

   Från min erfarenhet så ser jag det som att blogga på egensida krävs det att man har en vass marknadsföringsstrategi. Men det som är den största skillnaden från att blogga på egen är att du äger det du skapar. Det gör du inte på en portal. För mig var svaret enkelt till frågan. Vill du äga ditt innehåll? För om loppi lägger ner imorgon vad händer då med det du har skapat?

   Jag ska inte skrämma upp dig! bloggportaler fyller ett syfte dom med. Jag är bara partisk i att äga en hemsida eller inte. För jag hade älskat om alla som brinner för att skapa värde på webben har en egensida och kan föreviga det.

   Ha en superbra dag och tack för inspirationen till ett inlägg som kommer snart!

   Svara
 2. Mikaela

  Bra metafor att jämföra det med ett hus på en tomt som har en adress, Nu trillade poletten ner!

  Svara
  • Johanna

   tack <3

   Ha en superfin dag!

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

0
  0
  Varukorg
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken