Vad handlar Instagrams algoritmer om?

Du kanske hört någon beklaga sig över dom eller tänkt på varför du inte ser vissa personers bilder på Instagram. Allt hänger på vad algoritmerna säger. Det sitter helt enkelt en liten robot och bestämmer vad som som upp och ner i ditt flöde. Och många undrar vad är det kan jag göra för att min bild ska få bättre spridning?

Det finns många teorier om vad som är vad men det finns en som nu har varit med länge och det var den jag tänkte att vi skulle gå igenom. För att Instagram är som så många andra väldigt hemliga med vad som funkar och inte på deras algoritm. Så vi kan bara testa olika saker och dra slutsatser utifrån det.

Inaktiva följare ger dig mindre likes

Inte nog med att de som inte är aktiva på sina konton inte ger några likes. De kan även påverka vilka av de aktiva kontona som din bild visas för. Teorin säger så här: När du lägger upp en bild visas den för 20% av dina följare och och det sätter värdet på din bild. Så om många av dom 20% gillar din bild så visas den för fler annars så trycks den längre ner i flödet och ses inte av så många. Och en inaktiv följare gillar ju inte din bild och då blir den per automatik mindre värd. Så det som påverkar kommer ner till dessa frågor:

 • Är dina följare aktiva?
 • Gillar de dina bilder?

Hur generös är du?

Sen kommer vi till nästa del. Hur generös är du med din tid och dina likes på Instagram? För det kan man se folk som bara lägger upp sin bild utan att interagera med andra har mindre likes än när man hänger kvar på Instagram efter att man har lagt upp bilden. Så det handlar inte bara om dina följare är aktiva utan hur aktiv är du? Det kan ligga i nått här om du inte når ut:

 • Är du generös med dina likes och kommentarer?
 • Stannar du kvar och är social efter att du lagt upp en bild?

Du blir belönad om du hänger mycket inne på Instagram

Det hela kommer ner till hur du använder Instagram om du når ut eller inte. Det som verkar vara Instagrams mål och det säger sig lite självt på vilket typ av media det är. Socialt alltså ingen monolog som gäller när du lägger upp saker här. En liten egen analys som jag gjorde som gör att fler interagerar med dig:

 • Skriv dom inte på näsan eller ha pekpinnar.
 • Tala inte ner till dom som att förklara saker som för ett barn.
 • Ställ frågor som berör dom, ta gärna hjälp av dom.
 • Hitta din fokus och härma inte alla andra.
 • Ta det inte på för blodigt allvar.

Den sista punkten är nog den viktigaste. Basera inte hela ditt värde på hur många likes du har eller följare. Det finns många skäl till varför du kanske inte når ut. En av dom kan vara att du har många inaktiva följare. Jag personligen hittade konton som jag följde som inte hade lagt upp en bild sedan april i år. Men då kommer vi till nästa dilemma. I Sverige är följarantalet viktigast och att rensa ut inaktiva följare får det att sjunka. Hur ser du på det få aktiva användare eller många och riskera att inte nå ut? Den är klurig.

EDIT:

Grymma Christina hittade en lösning på hur du kan ta bort inaktiva följare utan att blocka dom.

 • Sätt ditt konto som privat under inställningar i Instagramappen.
 • Nu kan du ta bort dina följare utan att behöva blocka dom
 • Sedan byter du bara tillbaka till offentligt konto.

Super bra och tack för att du letade fram detta Christina. För det känns ju lite hårt att behöva blocka personer bara för att dom inte är aktiva.

Vill du läsa mer?!

Expertråden du bör undvika på dina sociala kanaler

Expertråden du bör undvika på dina sociala kanaler

Vill du lyssna på inlägget istället?! I detta inlägget tänkte jag ta upp de 3 råden som är väldigt skadliga som jag hört flera gånger om. Detta inlägget kommer helt enkelt handla om: börja om med nytt konto, publicera flera gånger om dagen och skriv på engelska så når du ut till fler. Dessa är skadliga och jag kommer att berätta varför. Skapa ett...

läs mer
13 skäl till du borde begränsa ställen du finns på sociala media

13 skäl till du borde begränsa ställen du finns på sociala media

Okej, jag tänkte att vi kunde göra en liten lista på vad jag har sett har negativ påverkan på din närvaro om du använder dig av för många platser på samma gång. De här punkterna gäller inte superstora företag som har flera resurser på plats för att sköta det massiva jobbet som sociala media är. utan som du och jag som sköter det själva. Och jag...

läs mer

16 Kommentarer

 1. Christina

  Vilket super inlägg! Jag har konstaterat att jag en stor del av mina följare är sådana som aldrig gillar mina bilder. I nuläget har jag ca. 385 följare och då är det max ca. 80 st. som gillar mina bilder lite beroende på bilder. Jag brukar själv rensa bland de jag följer ibland, just om de varit oaktiva ett längre tag. Sen tycker jag att det är dumt att det inte bara går att ta bort en följare utan att du måste blockera eller anmäla följaren.. Isåfall kunde man ju rensa bort eventuella inaktiva följare. Om de då blir stötta av det och följer dig på nytt så borde de ju kanske bli lite aktivare.

  Svara
  • Johanna

   Vad tråkigt att många inte gillar dina bilder, det känns som att det är väldigt utbrett fenomen. Jag håller med dig helt på att det känns dumt att man måste blocka följare som är inaktiva. Det känns lite väl hårt. Eftersom Instagram verkar sätta fokus på aktiva användare så kanske de ska utveckla en ny funktion där man inte behöver blocka inaktiva personer. Tack så mycket för dina tankar 🙂

   Svara
   • Christina

    Jag kunde inte släppa ditt inlägg så imorse när jag inte kunde sova så googlade jag runt. Det finns visst ett sätt att ta bort följare/konton som är/verkar inaktiva. Om du sätter ditt konto till privat så dyker det upp tre prickar bredvid varje följare och där kan du välja att ta bort. Följaren blir inte blockerad och får ej heller någon notis om att de inte följer dig mera. Jag gjorde en rensning på typ 40 konton direkt. Tänkte som så att om det är någon som saknar mig i sitt flöde så får de ju följa på nytt och på så vis kanske bli lite mer aktiva. 😀

    Svara
    • Johanna

     Men gud så bra, jag kommer att skriva med det i inlägget!

     Svara
 2. Martina

  Jag är tyvärr INTE generös med mina likes och kommentarer för tycker instagram är som ett svart hål. Jag bara sugs in där och kommer inte ut igen 😀 Så jag är i princip bara inne för att lägga upp mitt eget shit, vilket är sjukt ego. Ska nog ändra på detta :F

  Svara
  • Johanna

   Jag tror att många som undrar varför de inte får likes gör precis som du. Men ibland inte ens svarar på kommentarer vilket du gör. Men det hade varit kul och se om det hjälper dig att spendera lite mer på andras bilder.

   Svara
    • Johanna

     Oh, då håller jag kollen 😉

     Svara
 3. Sofia Werlin - mammaliv & hälsoliv

  Himla bra inlägg!
  Har faktiskt plockat bort en del under morgonen nu 🙂

  Svara
  • Johanna

   Tack, hoppas att det hjälper dig !

   Svara
 4. Malin Lundskog

  Tack för det här! Och tack till Christina 🙂

  Gillar just det där med att hitta min grej och att inte ta det så blodigt.

  (Har också himla många inaktiva följare – tror att det är mkt en generationsfråga också? Jag har en drös följare i typ 50-årsåldern och de är inte ett dugg generösa med gillanden och kommentarer (de kanske tror att de bara har ett visst antal 😉 Nu skrev jag ”de” som i att alla är likadana. Fattar att det inte gäller alla såklart.

  //Malin

  Svara
  • Johanna

   Ja men självklart är de inte alla men tillräckligt många för att lägga dom i en kategori för att simplifiera det. Men ja många är snåla med sina likes. Hoppas att man blir mer öppen med att del med sig. För vad kostar det dig egentligen att ge en like? Du ser ju redan bilden. Tack för dina tankar.

   Svara
 5. Malgorzata/matmedmera

  Det märkte jag också, alltså att nya följare , kommentarer …osv. beror en del på hur aktiv är man själv och generös som du skriver. Men det är så tidskrävande….

  Svara
  • Johanna

   Jag håller med dig helt, det är väldigt tidskrävande.

   Svara
 6. Ida

  Jag är väldigt aktiv på Insta och har 1700 följare, men tyvärr är de sjukt inaktiva, för jag kan få 50 likes på en supersnygg bild!!! Innan de ändrade på algoritmerna första ggn för två år sedan hade jag kommit upp i 100-200 likes på de bilder jag ka ut under rätt tid på kvällen. Men sedan har jag kämpat i motvind. Hade nått 80-110 per bildrör de ändrade algoritmerna igen. Extremt irriterande. Får över 100 likes någon enstaka gång bara. Ska nog rensa lite bland följarna… ?

  Svara
  • Johanna

   Jag förstår verkligen din irritation. Tyvärr är det bara att gilla läget när vi använder oss av någon annans plats på webben. Det ända sättet att komma från det är att köpa sig sin egna. Hoppas att det blir bättre för dig och att du utvecklas på Instagram!

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *