Vad en målgrupp är och vad använder man den till!

Orkar du inte läsa?! Lyssna på innehållet istället!

Den största lögnen om målgrupp är att du stänger ute människor om du inte inkluderar dom. Nej målgrupp fungerar inte som vårt samhälle och skapar vi och dom känsla. Om den gör det så är det nått fel på den. Målgrupp är ett sätt att veta vem man snackar med. 

Typ så här, du ser att en kompis ringer dig på skärmen på din mobil. Redan här så börjar du att ändra ett beteende beroende på hur eran relation ser ut. Tänk dig om någon du känner ringer dig som du vet hatar att ringa. Känner du som jag klumpen i magen, nått måste ha hänt. Känner du med igen hur starkt påverkade vi blir av att vi redan innan har börjat förvänta oss något från samtalet. Det är här målgruppen kommer in!

Din målgrupp är som bäst när den är lika intim som ett telefonsamtal med dina närmste vänner

I min bok digital fullträff skriver jag om målgrupp som din hemliga kompis, din sidekick. För något som jag tycker är helt fucking awsome är att när vi har satt en målgrupp (skrivit ner en profil på en enda person) så kan vi precis som vi ändrar på hur vi talar till olika människor gör det trotts att personen är helt påhittad. Vi kan också börja avgöra om nya saker som vi hittar på skulle passa för att vi har börjat känna personen. PSSST, en liten hemlighet vi är inte så unika som vi gärna vill tro. Skandalöst men sant, genom att fokusera på att hålla ett samtal med din hemliga kompis kommer du att locka till dig människor som är lik den personen som du precis hitta på. För vi gillar personer som gillar det vi gillar och framför allt snackar med oss som vi vill.

Du kommer även locka till dig människor som inte passar in i din målgrupp

För att en målgrupp är inte en mur som du sätter upp utan du hjälper människor att ta ett snabbt beslut om de gillar det du gör eller inte. Du ger en service där du inte behöver trötta ut dom med lite av det eller det här. Utan du kommer börja bygga ett skarpt budskap. Det är som när din kompis ringer, på bara några sekunder så har du ställt om dig i om du ens vill svara. Det kanske är den där jobbiga som bara tjatar om inget intressant. Eller så är det den där som bara är helt awesome och kan snacka i timmar med utan att det känns. Med en målgrupp kan du faktiskt forma förväntningarna så du kan skapa samma känsla hos din målgrupp som det roliga samtalet!

Det går svinbra att bara börja skriva ner olika egenskaper som din hemliga kompis har. Men om du vill ha lite hjälp så kan du skapa en komplett målgrupp på 1 timme med hjälp av min målgruppsblankett. I vilket fall så skadar inte en målgrupp, det kan däremot skada om du inte aktivt har skapat en som du kan bygga på och ändra på. För den bästa typen av innehåll är den som är värdefull och det kan du bara veta om du känner till vem mottagaren är.

Vill du läsa mer?!

Har du svarat på din marknadsförings viktigaste fråga?

Har du svarat på din marknadsförings viktigaste fråga?

Lyssna på inlägget här: Vill du att dom ska komma till dig eller vill du gå till dom? Nej den kanske inte är superlätt att förstå denna frågan från början men den har den största betydelsen för vilken typ av strategi som du lägger upp. För egentligen är frågan passiv eller aktiv marknadsföring, vad vill du lägga din tid på?  Passiv marknadsföring...

läs mer
Arketyper vad det är och vad du kan göra med det

Arketyper vad det är och vad du kan göra med det

Lyssna på innehållet: Tänker fokusera på arketyper inom film och litteratur för att jag tror att det kan vi applicera på grejer vi gör på webben. Typ som i marknadsföring. Första gången jag kom såg ordet trodde jag det hade nått med arkeologi att göra, helt enkelt gamla saker. Men det har med Formandet av identiteter. Som skolans nörd. En arketyp...

läs mer

4 Kommentarer

 1. Anna Munkhammar

  Hur många år har jag inte tänkt att jag borde ”göra” en målgrupp men det blir inte av fast alla säger det underlättat när de gjort det. Ska kolla din målgruppsblankett. Kanske kan hjälpa mig att komma igång.

  Svara
  • Johanna Bergsro

   Haha det är är himla lätt att fastna i jag borde göra. Men jag tror att det kommer när man känner sig redo att testa ett nytt sätt att synas på webben. Det viktigaste är att mna känner att man vill testa något. Och lycka till med din målgrupp 🙂 Den kommer bli awesome.

   Svara
 2. Mikaela

  Åhh, äntligen!! Har tyckt det varit svårt det där med att sitta och ”hitta på” en person och ”tala” till den. men din liknelse med hur det känns när telefonen ringer och om man blir sugen att svara eller låtsas vara upptagen blev som en aha-upplevelse nu!! 😀 Och SÅÅÅÅÅ guld värt att kunna lyssna på ditt grymma innehåll numera <3

  Svara
  • Johanna Bergsro

   Jag kan förstå det helt att det kan kännas svårt att hitta på personen. Kul att du gillade att få det uppläst 🙂

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *