Vad använder man en målgrupp till?

Orkar du inte läsa? Lyssna istället!

Det kan bli lite tjatigt på många (inklusive jag!) att höra att man borde ha en målgrupp. Men okej vad använder man den till?! Man skulle kunna säga att det är din försöksperson. Du kan testa allt på den och utvärdera utan att det behöver ha några som helst konsekvenser. Det vill säga om du undrar om din målgrupp skulle gilla en serie av exklusiva badbollar som börjar på 1000-lappen? Så skulle du kunna titta på din målgrupp och svara på det. Och inte gå ur perspektivet utifrån mig. 

giphy.gif?cid=ecf05e47c477a3ff588055ef124c8b04bf39654c75d54f00&rid=giphy

För det finns dom som köper tegelstenar med namnet supreme på, så för dom kanske exklusiva dyra badbolla är något dom bara drömmer om. Så du använder din målgrupp lite som en testpanel, där du inte sätter dina egna åsikter högst.

Använda den för att se ur andras perspektiv

giphy.gif?cid=ecf05e478bf55c01f0f16a857e7fc3aa094992d9a5ee9a87&rid=giphy

Asså det enklaste sättet att använda en målgrupp (vilket är alltid en persons profil för mig) är att fantisera upp en bild på personen i huvudet. Precis som jag gör nu när jag skriver med dig. Så håller jag mer ett samtal med min hemliga kompis än att jag skriver en text. Jag leker lite som när man va liten att ha en låtsas kompis som jag ser tydligt. Och det är med henne jag håller en konversation med. Det är därför min stil på skriva är mer som tal, för att egentligen håller jag en konversation i mitt huvud. Och det här har jag övat på en del. Så när man blir riktigt vass så kan man se/tänka hur personen skulle reagera på det man skapar. Visst är det coolt.

Även om vi använder en person så kommer det finnas rum för de som inte passar in i din målgrupp till punkt och prickar

giphy.gif?cid=ecf05e47bc8b25b5c36bc8f3d5dc88d4f954b902558488dc&rid=giphy

Syftet i att använda en målgrupp är att skapa en wow fucking awesome shit-känsla för en kategori människor. Men det kommer locka till sig människor som känner wow, awesome och så vidare. Lite som att du prickar in alla boxar hos en visst typ av person men överlappar med andra som du kanske inte prickar in lika många hos vissa men det gör inte att du stänger ute dom. Utan bara att de inte kommer att brinna lika galet för ditt innehåll. Och bara för att du inte prickar i alla boxar betyder det inte köper något av det du gör. Utan en målgrupp är som en kompass av dig för visa vägen till det du har att erbjuda utan att exkludera något. Utan du ger människor ett val, är detta något för mig? Och genom att skapa awesome innehåll och produkter för din målgrupps hemliga kompis så kommer de att välja dig om och om igen. De kommer att stanna kvar, de kommer att vilja bygga en relation med dig. Så våga använd dig av en målgrupp/hemlig-kompis.

Vill du läsa mer?!

Vad är SoMe och SoMe manager?

Vad är SoMe och SoMe manager?

Lyssna på innehållet istället: SoMe är sociala media och när man lägger till manager på slutet betyder det att det är...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

GåvaInstagram Checklista

Få kontroll över ditt Instagram konto. Missa inte dom små detaljerna som ger ett starkt intryck på dina kunder. Börja prenumererar på mitt hemliga brev  så får du den direkt i din inkorg strax.

0