Olika typer av mindset kan avgöra om du lyckas eller inte

Dynamiskt eller statiskt mindset påverkar verklighetsbilden vi har på världen och på oss själva. Det skriver Carol S. Dweck i sin bok Mindset: the new psychology of success. I grund och botten tar boken upp olika tankemönster som kan kategoriseras in i två olika typer. En viktig fråga tror du att intelligens kan påverkas och utvecklas eller har vi samma IQ genom livet?

Olika mindset

En person med statiskt mindset tror att vi har en viss kvot av intelligens som aldrig kan påverkas mycket. Men en med dynamsik mindset tror att intelligens kan påverkas i hög grad. Som exempel.

Förhållanden med ”happy ever after”

Ett av avsnitten i boken var den om disney förhållandet, lyckliga i alla sina dagar. Att om det var menat så ska man inte behöva kämpa för det. Samma med att antingen har du talang för något eller så har du det inte. Det är lite fult att jobba för något eller göra saker som män är dålig på bara för att men tycker det är roligt. Allt detta är ett statisk mindset. Allt ska vara som i sagorna och sagorna är verklighet annars är något fel. Men när det kommer till dynamiskt så är utmaningar kul, att utvecklas är något man strävar efter. När det dynamiska kommer in så handlar det mer om resan än som för statiska destinationen.

Vad tar jag med mig från boken?

Jag lärde mig så otroligt mycket om mig själv och människor runt omkring mig när jag läste om detta sättet att tänka. Det som jag tycket var det vitsigaste var hur man berömmer andra. Nu har jag börjat att berömma vilket arbete som de har lagt in i sina projekt. Att det verkligen syns i deras resultat hur mycket tid de har lagt ner på det. Hur deras utvecklingen är. Titta på mina egna projekt och ser på de som hur mycket tid jag har lagt ner på att komma dit jag har gjort och ge mig själv en klapp på axel i hur mycket utveckling. Istället för att berömma så mycket utseende, att någon har en talang för något. Berömma det som folk har lagt ner sin skäl i inte bara slutprodukten.

Mer konkreta saker kan du hitta i boken

Jag vill verkligen inte överrumpla dig med en hel bok i ett enda inlägg. Det kommer säkert dyka upp fler inlägg på ämnet men om du inte kan hålla dig tills dess hittar du hennes bok här eller på biblioteket här.

Vill du läsa mer?!

Hur du skapar en snygg signatur i din gmail!

Det finns ett sätt att skapa en supersnygg footer eller signatur i din mail! Och det är utan att behöva koda. Det du behöver är Gmail och google docs inget mer. För att lägga in bilder och så en fin design på din signatur. På 5 min kan du få ett helt annat utseende på dina mail. Med hjälp av denna videon så kan du enkelt skapa din egna designade...

läs mer
Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Lyssna: Första gången vi gör något som känns det helt fantastiskt. När du köpte din första dyra pryl eller bil. Eller varför inte första gången du smakade den där goda tårtan. Men andra gången du gör något så trubbas den känslan av. Och den minskar för varje gång och det som var hur najs som helst blir en beige vardags grej. Detta är...

läs mer

8 Kommentarer

 1. Martina

  Det låter som en najs bok! Min mor har ett extremt statiskt mindset och tror att alla som är bra på nått har varit det hela livet. Jag stod lite på händer i USA och hon var heeelt chockad över att jag kunde det, och jag sa att jag har övat på det varje dag i mer än 1 år. Då var det inte så coolt längre haha! Tvärtom den responsen jag hade gett om rollerna varit ombytta.

  Svara
  • Johanna

   Ja det kan verkligen bli en krock när de statiska berömmer och sedan kastar det åt sidan bara för att det är något man har övat på och inte född med det. Jag håller med dig det är så coolt med människor som lyckas hålla sig till att öva nått dom inte är duktiga på från början.

   Svara
 2. Martina

  Just det, en annan bok som ligger åt samma håll är Thinking Fast And Slow med Daniel Kahneman, han säger att vi har 2 system som vi använder. Fast (Type 1 thinking) och Slow (Type 2 thinking) den gav mig också en del bra insikter, fast jag vet inte om jag kan rekommendera den för den är lite torr 😛

  Svara
  • Johanna

   Haha, ja denna kan med kännas lite torr. så du vet. Men jag ska kolla in ditt tips tack!

   Svara
 3. Mikaela

  Spännande! Hört talas om boken tidigare och blev nyfiken, efter ditt inlägg ännu mer! 🙂

  Svara
  • Johanna

   Va kul! ja den är faktiskt bra början på ämnet.

   Svara
 4. Linda - Motherly

  Vad spännande att du skriver om mindset! Om just det, affirmationer och law of attraction handlar mitt inlägg denna morgon, det finns ju ett visst samband däremellan 🙂 Tycker det du skriver är jättespännande! Är ju inte så vanligt att vi applicerar och pratar om detta i Sverige, som det är utomlands, men vi har mycket att lära och inspireras av om vi öppnar ögonen lite. Tack för tips och bra inlägg!

  Svara
  • Johanna

   Vad kul att du gillade det.

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *