3 användbara knep när du ska köpa en hemsida/blogg

Att köpa en hemsida är ett stort beslut och kan kosta skjortan. Men för att få ut så mycket som möjligt i din investering finns det några knep. Med en inblick i hur det fungerar bakom kulisserna. Tänkte jag dela med mig av de viktigaste punkterna som alla borde ha med sig när de ska köpa i en hemsida.

Vad du behöver när du ska köpa en hemsidan, anteckningsblock

En hemsida består av två block skulle man kunna säga. Ett webbhotell och ett hemsideverktyg, vanligaste är WordPress. Om man skulle göra om dessa till ett hus, skulle webbhotellet vara grunden till huset. Dragningen av el och plattformen som det står på. Och hemsideverktyget är övriga huset.

 

1. Vad är syftet med din hemsida?

Att ha klart och tydligt mål eller tanke på vad du skulle vilja med din hemsida kommer att spara dig pengar. Egentligen är det hur vill du att dina besökare ska använda din sida? Att skriva ner vad du som är syftet med din hemsida handlar om att inte råka servera soppa med en gaffel till dina middagsgäster. Gaffeln kan vara hur fin som helst men det kommer vara en smärtsam upplevelse för dina gäster.

Handlingsbara steg

 • Vad vill du att dina besökare ska göra på din sida?
 • Finns det en produkt du vill att dom ska köpa?
 • Eller någon information som du vill att dom ska ta del av?

2. Vad kan det kosta att köpa en hemsida?

Sanningen är det finns ett lägsta pris som du inte ska gå under. Om du inte verkligen vill köpa skit. 10 000 det minsta jag skulle betala för en hemsida, jag säger minsta för att lägre pris brukar ge en mindre lönsam affär.

Sanningen om billiga hemsidor

 • Utvecklaren har mindre erfarenhet. (jag själv började lågt och jobbade upp mitt pris)
 • Det kan sitta fast en prenumeration som du måste betala för att hålla uppe din sida.
 • Begränsningar i vad du kan göra med din sida, oftast i form av begränsande verktyg

Mellan tumme och pekfingret för en sida skulle ett pris i branschen ligga emellan 15 000 – 95 000 kr. Det beror helt på hur utrustad sida du behöver. Eftersom priserna är så varierande måste du veta redan innan vad syftet med din sida är. För annars riskerar du att köpa en hemsida som är helt fel för dig.

3. Frågor som du vill ha svar på innan du köper en hemsida från utvecklaren

Jag samlade några snabba enkla punkter här som du kan använda dig av innan du köper en hemsida. Jag jobbar oftast efter principen att det viktigaste är att man förstår och att det inte ska kännas jobbigt att fråga. För en hemsida är en stor grej att köpa oavsett vad någon säger. Därför har jag samlat lite frågor i vad du vill veta innan och det ger ju en hint om hur nice dom är att jobba med.

Vem är det som skriver texterna på hemsidan?
Vem ska tillhandahålla bilderna?
Hur lång garanti har jag på min hemsida?
Är det en prenumeration tjänst?
Vad händer om jag skulle behöva support i framtiden?
Hur arbetar ni med SEO på sidorna ni bygger?
Vad händer om jag inte skulle vara nöjd med min hemsida?
Vad är ditt sämsta projekt och varför gick det dåligt?
ingår webbhotell?

Sammanfattning

Det mest användbara när det kommer till att köpa en hemsida är att du vet mer vad du vill ha. Och inte den klassiska jag vet vad jag inte vill ha! Att köpa en hemsida kan vara en enorm källa till frustration och jag förstår det helt. Det som är viktigaste är att du vet vad du vill att dina besökare ska göra på sidan. Resten kommer att falla på plats. Eftersom behöver du hjälp med din hemsida hör av dig så bollar jag gärna lite med dig. För att se om jag är en bra match eller om jag kan hjälpa dig till någon som passar dig bättre.

Vill du läsa mer?!

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer
Webbhotell kraften bakom en hemsida

Webbhotell kraften bakom en hemsida

Typ alla vet att man måste ha ett webbhotell och domän när man ska ha en hemsida. Men vad betyder det egentligen på riktigt? Det är helt galet vad vi it branschen gillar att slänga med ord hit och dit. Det vet ju alla typ, men om man inte vet då? Ingen fara jag tänkte att vi kunde kolla lite på det. Så att du kan få ut mer av din hemsida....

läs mer

2 Kommentarer

 1. Mikaela

  haha, instämmer! Det ÄR smärtsamt att äta soppa med en gaffel, och jag kan bara föreställa mig hur smärtsamt det känns om man köper en hemsida som inte alls blev för rätt syfte eller helt onödigt dyr 🙁

  Svara
  • Johanna

   Haha helt klart inte något att föredra att äta soppa med gaffel. Jag vet bara alla dom jag har hjälpt med att hemsidor efter att de har köpt fel. Det gör ont.

   Ha en superfin dag!

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *