Vad du godkänner när du installerar en app

Oftast är det enkelt att klicka ja jag accepterar. Och inte tänka mer på det. Men vad är det som vi egentligen godkänner? Vi godkänner väl inget speciellt, bara att installera appen? Nej oftast inte.

Det finns en hel uppsjö av grejer som du godkänner när du installerar en app. Det här kan vara några av dom sakerna du godkänner när du installerar en app:

  • Tillgång till dina bilder
  • Tillgång till anteckningar
  • Tillgång till adressboken

app

Ja, det är precis vad du tror. De kan samla information om just dig. Även om appen är gratis när det kommer till pengar, samlar den något som är mer dyrbart än något. Din information, ditt mönster. Detta är inte för att skrämma dig utan att lyfta upp det i ljuset. För att om du är medveten om vad dina appar samlar för information kanske du väljer bort appar som du inte vill dela din information med. Det kan också vara ett bra sätt att se om appen kan vara skadlig för din telefon.

Misstanke om skadlig app, hur vet man det?

Du kan ju inte veta det 100% om du inte installerar den, eller om den finns lista dom skadlig app. Men appar som du kanske ska undvika är de som vill ha information som inte är relevant till det den ska göra. Om det är en spelapp som vill ha godkännande att titta i din telefonbok. Det är ju skumt, eller en ficklamps-app som vill veta din position. Detta är appar som du ska rynka lite på ögonbrynen åt och väga för och emot att installera dom. Även om denna appen inte är ett virus så kommer den åt information som du kanske inte vill dela med dig till det företaget.

I slutändan tjänar företaget på att dela med sig av den information som har samlats på dig och alla andra som använder den appen. Det går att sälja statistiken på vad du gör och när för att kunna rikta reklam som är anpassad för just dig. Men jag delar gärna med mig av den informationen till seriösa apputvecklare, men inte till dom som bara gör en liten skit app för att samla information om just mig.

Slutsaten

Var med på det du delar med dig och rensa ut de oseriösa apparna. Om ingen laddar ner dom kanske dom försvinner.

Vill du läsa mer?!

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer
Webbhotell kraften bakom en hemsida

Webbhotell kraften bakom en hemsida

Typ alla vet att man måste ha ett webbhotell och domän när man ska ha en hemsida. Men vad betyder det egentligen på riktigt? Det är helt galet vad vi it branschen gillar att slänga med ord hit och dit. Det vet ju alla typ, men om man inte vet då? Ingen fara jag tänkte att vi kunde kolla lite på det. Så att du kan få ut mer av din hemsida....

läs mer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *