Hur jag lyckades läsa 140 böcker på 1 år och över 50,000 sidor

Kom och tänka på det där som vuxna ibland sa. Den och den är tjej/pojk-tokig. Inte visste jag att jag skulle växa upp och bli bok-tokig. Speciellt inte när Johanna 12 år gammal inte kunde läsa nästan alls. Något som min dåvarande lärare Ann-Sofie fångade upp och hjälpte mig att komma på fötter lite. Kommer du ihåg hur läsläxan alltid först lästes upp för oss?! innan vi skulle läsa det själva. Min överlevnad var att memorera det, helt sjukt när jag tänker tillbaka på det.

Min dyslexi hindrade mig jättemycket och var roten till mycket smärta i mitt liv. Den här känslan av att känna sig dum i huvudet och att många ”bara” försöker hjälpa till genom att tala om vart du stavar fel. Oavsett om det har någon betydelse eller inte. Det gick till och  med så långt att lärare på gymnasiet kunde fokusera mer på hur stavningen på mina prov var än på svaren. I ämnen som inte var Svenska.

 

Hur i hela fridens namn lyckades jag gå från 1 bok per år till 140

Det här är helt sjukt, min första bok på engelska som jag läste ut hela boken var 2015. Det är 5 år sedan jag läste min första bok på engelska. Och hoppa fram till 2019 så var ingen av de 140 böcker på svenska. Alla engelska. Det första redskapet som kommer att vända allt för mig och min läsning är läsplattan. Också kallat en e-reader. För att innan var läsningen en energikrävande syssla, det kunde kännas som att jag sprungit flera mil i kroppen och huvudet är helt slut och du hade kommit 20 sidor in i en bok. Som jag ofta gör i mitt jobb nu och lärde mig när jag började bygga hemsidor. Problem söka vad är det är som saktar ner processen. Det jag kom fram till som var nyckelpunkterna:

 • Textens storlek.
 • Papprets färg.
 • Textens design.
 • Utrymmet runt ord, bokstäver och hela rader.
 • Byta tankesätt från jag kan inte läsa det är jobbigt till jag övar på att läsa.
 • Planera in tid regelbundet för övning där att jag blir trött inte påverkar det som kommer sen.

Mycket handlade om design och det var lätt fixat

Det som är riktigt coolt är att det finns en font som hjälper dig att läsa bättre. Opendyslexic en font som kan ta lite tid att vänja sig vid men när man har gjort det så kommer den hjälpa otroligt mycket. Det är också här min första läsplatta kommer in i bilden för på den kan jag påverka designen så mycket att det inte längre är ett hinder i den stora utstäckningen det var innan. Min första e-reader var en kobo just för att man kan låna e-böcker på biblioteket och lägga in utan några krångla extra steg som rivalen Kindle kräver. En e-reader är bara designad för att läsa på så det är inte någon platta som du kan göra något mer med och det är ytterligare en push för att verkligen läsa är att det kostar en del.

Få till regelbunden övning handlade om att komma i säng i tid

Jag ska bara kolla på den sista videon på Youtube eller bara skrolla 3 foton till på Instagram och sedan så har 40 min bara försvunnit. Jag har inte bara alarm för att gå upp på morgonen. Jag har larm för att gå och läsa. Det sista jag gör innan jag somnar. En timma av skärmfri tid på kvällen i sängen, där fokus ligger på att öva på att läsa, förstå och bygga upp ett nytt sätt att tänka kring läsning. Men 1 timma innan läggdags räckte inte för mig att klara 140 böcker, jag började ta med boken på bussen när jag skulle någonstans. Istället för att scrolla på mobilen, fick jag in 15- 20 min extra tid per resa. För att bli en sån där som läser så krävs det att du börjar programmera om din hjärna att boken är närmre än din mobil. Att när du har tid över läser en bit och bygga ett mönster där du kan läsa och lägga ner boken när som helst.

Sammanfattning

Det här har varit ett projekt som jag har haft i 5 år. Så det är igen detta året så gick jag från noll till 140 böcker. Utan vill du bli en sån som läser och fokuserar på personlig utveckling genom böcker krävs det att du:

 • Problem-söker (Vad är det som hindrar dig idag).
 • Gör research på om det finns verktyg som kan hjälpa dig. När jag hade fastställt vad som gjorde att läsning var jobbigt för mig så visste jag inte att en e-reader fanns. Utan det fick jag lära mig när jag började söka på nätet efter alternativ till mina problem. Hur har andra gjort och så vidare.
 • Av sätta tid som näst intill är helig och hindrar de flesta jag ska bara grejerna som är lätta att ta till när man är trött på kvällen.
 • Det är inget fel i att öva läsning bara för att man är vuxen.
 • Läs något kul och som du gillar.

Och nu måste jag fjäska med dig! Har du ett boktips till mig? Lämna det gärna i en kommentar!

Vill du läsa mer?!

2019 vad fan gjorde vi egentligen?!

2019 vad fan gjorde vi egentligen?!

2019 det skakiga året. Där topparna har varit höga och dalarna låga. Ojoj oj tänker nog du, nu kommer en sån där lång urvattnad klyschig års sammanfattning. Och jag vet inte om du kommer få rätt än! Lämna en kommentar om du hade rätt! Året började med en sån där tråkig baksmälla som man kan han när man håller på att jobba bort ett dåligt beslut....

läs mer
Ett favoritprojekt hemsidan för Body Therapy

Ett favoritprojekt hemsidan för Body Therapy

Det här är ett av mina projekt roligaste projekt. Där jag fick vara med på allt från grafisk profil, logga och hemsida. En medicinsk massage för dig som bor i Göteborg. Jag tänkte ta dig bakom kulisserna på hur jag jobbar och visa vad jag har gjort. (Länk hittar du om du klickar i bilden) När jag och Annika ägaren pratade om hemsidan och hennes...

läs mer

2 Kommentarer

 1. Alexandra

  Wow vad inspirerande och så fint att du delar med dig!

  Jag läser just nu på franska så kanske inte är en bok att tipsa om? 🤗

  Svara
  • Johanna

   Hej, nej tyvärr så läser jag inte på franska. Men om du har några andra tips så tar jag gärna tips 🙂

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

0
  0
  Varukorg
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken