28 september, 2015

Vett och etikett, dela på nätet

Det kan vara svårt att veta vad som gäller när man ska dela saker på nätet, speciellt när alla sidor har olika policys. Hur kan vi förebygga och minimera risken att någon stjäl ifrån oss? 

vett och etikett dela på nätet

Olika sätt att ta ditt innehåll på:

  • Bilder
  • Text
  • Printscreen (Skärmdumpning)

Men vad är egentligen vett och etikett när det kommer att dela någon ananas material. Detta är generella regler och det är upp till var och en av oss att sätta egna regler för det vi skapar.

Ge alltid credit till den som har skapat det du vill dela, det betyder namn och länk till personen eller organisationen. För att vara på den säkra sidan citera bara och länka till originalet. Det finns bilder som inte har något direkt ursprung, utan den har delats sönder och tappat sin källa på vägen. Det är ju detta som gör det så svårt med vad man kan dela och vad som är ett övertramp på någons skapelser. Vi kan bara avgöra det när vi står inför valet att dela en bild/text/printscreen, tror vi att det är okej att sprida vidare det eller inte? Vi måste tänka mer på att innehållet i någons blogg eller hemsida som deras egendom, vi kan inte bara gå in och rota runt där och ta det vi vill.

Har du fixat din sidas eller bloggs policy än?
Det första steget till att skydda sig är att skriva en policy för din blogg/hemsida som du delar med dig av. Detta för att ge dina besökare chansen att inte göra något på din sida som du inte uppskattar. En policy hjälper dig och dina besökare att hålla en bra ton emot varandra.

Vett och etikett är väldigt svårt just på nätet, för att det finns så många som gör övertramp. Om alla andra inte bryr sig varför ska just du göra det då? Jo för att du vill vara med och förändra nätet och den unkna tonen som vi har emot varandra på nätet. Att vi börjar med att respekterar varandra för de fantastiska människor vi är. Och inte drar igång med att ta andras saker och snacka skit.

Dela med dig mer på din blogg och sprid lite kärlek med att länka till andra fantastiska människor.

Vill du läsa mer?!

11 faror som gör att din blogg tar över ditt liv

11 faror som gör att din blogg tar över ditt liv

När jag investerar i något då investerar jag verkligen i något. Du kanske är likadan? När du kör så kör du hårt. Det handlar om att du gillar det du skapar. Att det du ger värde till ditt och andras liv. Bloggen är den platsen som du har möjlighet att påverka. Men om man inte är försiktig kan det ta över ens liv. Som Siranee skulle sagt "är det...

läs mer
Att organisera din blogg kan vara något av det viktigaste du gör

Att organisera din blogg kan vara något av det viktigaste du gör

Vi alla vill ha saker presenterade för oss i en ordning. Från viktigt till mindre viktigt. Om du då inte är undantaget. Den här bloggen är hyfsat strukturerad trotts att den behöver vässas lite på strukturen för att ta fram sånt som är lite viktigare än annat. Men hur kan vi tänka när vi organiserar bloggen och varför är det ens viktig. Allt ditt...

läs mer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *