Är det lätt att hitta information om dig?
29 maj 2017
Digital vs papperskalender, hur vi gör här hemma.
27 juni 2017

Vem skriver du för?

En fråga som kan kännas hur oförskämd som helst. En del som fått frågan svara jag skriver för mig själv och ingen annan. Men varför lägger du upp det på webben i så fall? Det finns ingen mening med att lägga något som du skriver bara för dig själv, eller hur? Det blir ju lite av en paradox. Vi skriver ju utifrån oss själva men det betyder inte nödvändigtvis att vi skriver bara för oss själva.

Det kan vara lätt att förväxla syftet med vem du skriver för. Som att skriva utifrån dig själv och skriva för dig själv, för en av dom slösar bara plats på webben. Om du bara skriver för dig själv finns det ju inget skäl till att du ska finnas på webben?! Ditt skrivande behöver inte vara pretentiöst eller ens innehålla mål. Men du måste vilja skapa en kontakt med de runt omkring dig, annars fyller du inget syfte med att finnas offentligt.

Så vem skriver du för?

Att hitta till vem du faktiskt vill snacka med på webben är super grymt. För det är då du kommer få lite extra vikt om du exempelvis ska sälja reklamplatser på din blogg. Eller varför inte så att du kan påverka någon att  skapa bättre möjligheter för sig? För du sitter med allt detta i fingertopparna, du kan vara delaktig på webben och driva för att inspirera och underhålla. Eller så kan du passivt med korsade armar sitta och säga att du bryr dig inte om samhörigheten som finns här och att du skriver bara för dig själv. Som jag tror många gånger bara är en försvarsmekanism för att frånsäga sig allt ansvar för det man skriver. Så hur skulle du svara på frågan vem skriver du för?

Att skapa sig en persona som du håller ett samtal med

Något som har hjälpt mig många gånger när jag skriver är att skapa en persona, en påhittad person som har samma egenskaper som majoriteten av dina läsare. Så när jag skriver mina inlägg är det som att ta en kopp med en person och snacka massa om just det som inlägget handlar om. Namn, ålder, kön, vad sysslar den med och mycket mer. Du kan bygga upp flera olika för att se hur du skulle snacka med just dom. Det coola är att när du skapat dig en eller två personas så kan du se hur din text ändrar på sig och att du blir snäppet vassare att komma till sak. För att du vill att personen som du snackar med ska förstå. Det blir inte bara en lång monolog? Utan det jag märkte var att jag arbetade mer med att faktiskt få fram budskapet och inte bara sitta och skriva från huvudet. Testa att hitta på en person som du tar fram när du skriver ditt inlägg.

  • Namn
  • Ålder
  • Kön
  • Bor
  • Utbildning
  • Jobbar med
  • Hårfärg
  • Längd
  • Gillar te eller kaffe?
  • Har husdjur?
  • Allergier
  • Barn
  • Sambo/gift/singel eller något annat

Du kan ger personan hur många och få egenskaper som du vill. Men om du vågar och orkar testat så kommer du att se en förändring i dina texter. Som nu när jag skriver detta inlägget så i mitt huvud snackar jag bara med Karin. Det låta skumt men detta är super vanligt att använda sig av när man bygger upp målgrupper för företag.

Det kan även hjälpa till med bloggtorka

Många gånger när du vet vem du skriver för vet du också vad de vill veta och vad de behöver. Som om jag skulle kolla av om detta inlägget skulle passa Karin eller inte. Eller varför inte vad tror jag att Karin skulle vilja läsa nu? Ibland krävs det att vi hoppar ur oss själva och tittar på saker lite på avstånd för att det ska lossna för oss och därför är en persona ett super effektivt verktyg att plocka fram när bloggtorkan sätter in eller om du har svårt att komma igång med dina inlägg! Har du koll på vem du skriver för? Och är du en av dom personerna som skulle våga att testa och skapa en person och skriva för den i en vecka (7 inlägg) för att se vad som händer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg om kanske intresserar dig!