Varumärkesarketyper som visar på hur målgrupp är viktigt

Lyssna på inlägget här under:

12 Varumärkesarketyper är nått av det coolaste jag kommit över. Eller ja det säger jag om allt som är nytt och gå in på ämnen som har med sociala tekniker. Vi är unika men ändå inte och genom det brukar man använda sig av arketyper som egentligen bara är ett annat ord för kategorier i denna kontexten.

Dom flesta brukar säga att det finns 12 just nu. Men allt kan ju ändras. Varumärkesarketyper är ett sätt att beskriva ett koncept som går ut på att identifiera personlighetsdrag som superfans av märket har. Redbull är ett sånt företag som är lätt att identifiera med en personlighet. Äventyraren, det är så fruktansvärt snyggt gjort av redbull att de har tagit en hel marknad av extremsport och verkligen positionera sig som ingen annan gjort innan.

De 12 varumärkesarketyperna lista

Vårdare = Volvo
Medelman = Volkswagen
Älskare = Chanel
Härskare =Rolex
Skapare = Apple, Adobe, LEGO
Oskuld = Dove
Skämtare = Ben & Jerry’s
Rebell = Harley-Davidson, Disel
Magiker = Disney
Filosof = Google
Äventyrare = Northface, Redbull
Krigare = Nike

Vad man tror är att en varumärkesarketyp ger individen möjligheten att uttrycka sin identitet genom vilket varumärke den använder. För att här smälter vår identitet ihop med hur och vad vi konsumerar. Även om vi inte vill det så är vi en android eller iphone användare och identifierar oss med just vilket märke vi köper. Iphone brukar ses som en lyxigare produkt än om man skulle säga en oneplus (android).

När vi köper produkter så spelar hur vi vill identifiera oss in väldig mycket.

Och när vi snackar om det så kan du faktiskt ta hjälp av detta när du gör din egna marknadsföring. För att du kan titta på hur märkena inom den varumärkesarketypen som din produkt eller tjänst finns gör för att nå fram till sina fans. När du börjar titta runt omkring dig och se varumärkesarketyperna så behöver du inte uppfinna hjulet om och om igen när du ska marknadsföra dig. För att de stora företagen har redan banat vägen och du kan ta dom bitarna som du gillar och sätta in i din plan.

Även om vi är unika så kan varumärkesarketyper vara din väg till en bättre marknadsföring.

Vi köper varumärket och inte prylen. För vissa är det lite viktigare än andra. Men det fråntar oss inte faktumet att vi navigerar i vår konsumtion idag genom den identitet/värderingar varumärket har. Därför kan det vara viktigt att känna till att det finns redan en teori satt idag som vi kan leka med och se hur vi kan kommunicera med andra på ett bättre sätt. Genom att ta reda på vilken arketyp som passar in på vårt företag, titta på hur andra göra. För det är bara när vi vet hur andra gör inom vårt område som vi kan testa eller följa det för att se vad det blir för resultat.

Utförbara steg:

Välj 1 av de 12 kategorierna. Titta på ett företag som du identifierar som den kategorin och leta fram 3 punkter i deras budskap som de verkar upprepa.

Ta vårdaren och Volvo som exempel. Hur mycket av deras reklam skriker inte säkerhet, värdering av familj och omhändertagande?! Titta på budskapet som de sänder ut och splittra upp det, dela in det och se om du kan får viktiga ledtrådar till ditt skapande.

Skälet till detta inlägget

Jag vill visa dig att när det känns som vi har kört fast så kan vi alltid gå tillbaka början, till kategorisera in och analysera. Då kan vi på riktigt sätta fingret på hur de personerna som vi försöker nå ut till vill bli talat med. Min analys av enklaknep är att jag ligger i kategorin filosof.

”Med all kunskap måste du tillhandahålla intelligens och lösningar.”

Är ett av mina motton. För mig handlar att intelligens och lösningar om att vara öppen för förändring och andra vinklar på ett ämne. Det är nog därför jag har en så stor och omättad tröst på kunskap inom det mesta digitala. Vad tycker du? Rösta gärna här under:

För jag funderade på att göra detta till ett webbinar/föreläsning i Kungälv. Så uttryck din åsikt och rösta så vet jag!

Vill du läsa mer?!

Vad är SoMe och SoMe manager?

Vad är SoMe och SoMe manager?

Lyssna på innehållet istället: SoMe är sociala media och när man lägger till manager på slutet betyder det att det är...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0