influencer bryr sig
Hur ser det ut när en influencer bryr sig?
10 januari, 2018
3 inspirerande ted talks
De 3 starkaste TED talks som jag har sett!
12 januari, 2018

Varför skulle jag ljuga om min kunskap för att jag är kvinna?

Varför skulle jag ljuga om min kunskap för att jag är kvinna?

För ett tag sedan var en lång dag med mycket möten och en föreläsning. En föreläsning som för mig var mycket intressant och det kan vara kul att få kunskap på ett annat sätt än bara framför skärmen. Träffa andra som har lite samma intressen. Det var jag och männen som satt och lyssnade, i pausen då det skulle minglas, smet jag ut för att åka hem. Jag hade velat stanna men just idag var jag helt slut och skulle inte orka försvara min kunskap.

Varför skulle jag ljuga om min kunskap för att jag är kvinna?

Just nu håller jag på med ett projekt att utvidga mitt nätverk, speciellt åt mina intressen. Träffa fler som kan “nörda” i de ämnena som jag älskar. Det går framåt men inte utan bakslag.

“Jag kan inget om webben men jag tror inte att det är så”

Detta är ett praktexempel på vad jag möter. I en diskussion med en man som jag nyss träffat, kommer vi in på en av mina hjärtefrågor. Webbdesign, bygga hemsidor helt enkelt. Då jag förklara att det är lika lätta att installera en fungerande hemsida som att installera windows på en dator. Det är när man vill lägga till funktioner och ändra på designen som det blir lite mer knepigt. Lika så när du sätter dig vid datorn som bara har windows installerat, du måste ha kunskap för att kunna använd datorn till det du vill göra.

Jag tror inte på att det är så lätt med en hemsida. Jag kodar ju blablabla och bla bla bla (Inget som har med webben att göra).

Detta är ett scenario som jag möts av några gånger i månaden. Och oftare än vad jag hade velat. Varför skulle jag ljuga om min kunskap. Varför skulle jag ljuga för dig om en så banal sak som detta. Men det är lite som att teknik är lite en mans område.

“Jag kodade på gymnasiet”

Jaha vad kul för dig, jag kodade med på gymnasiet. Gick en webbkurs där och den har jag ingen nytta av nu kan jag säga. Det blir alltid jobbigt när jag möts av detta, för att jag vet inte vilken nivå jag ska lägga mig på. Om jag börjar diskutera på en för avancerad nivå för en man som läst en kurs på gymnasienivå. Sårar jag ett ego och blir behandlad som en lögnare. Lägger jag mig på för lätt nivå blir jag behandlad som en som inte kan något. Sjukt jobbigt är det i alla fall. Det som är gemensamt för alla typer av dåliga interaktioner då jag får försvara det jag kan och mitt intresse för teknik är att alla är män.

Valen är två, ta striden eller vila

I detta exemplet valde jag vila. Det är inte så att jag förutsätter att jag ska behöva försvara min kunskap bara för att jag satt i ett rum fullt av män. Det jag gjorde var simpelt jag räknade förluster och vad jag hade på att vinna om jag stannade. Och denna gången var inte vinningen tillräckligt stor för att jag skulle välja att stanna. Upplever du denna typen av ifrågasättande någon gång? Bara för att du har en speciell hårfärg, kläder eller annat så är du mindre trovärdig?

Men tack vare webben så kan man vara den man är och att vara en norm inom ett område börjar bli mindre värdefullt!

12 Comments

 1. Japp…. älskar när folk ska läxa upp mig i hur man stavar och sånt 😛 Det känns lite samma som detta och man vill bara säga: ”BITCH PLEASE, DO YOU EVEN CODE/WRITE?”

 2. Mia skriver:

  För mig som är på den administrativa sidan i den akademiska världen, betraktas man ganska ofta som en ren och skär serviceperson (vilket jag också är till viss del). Men det är så mycket folk vill ha service med (du skulle bara veta…) samtidigt som de förväntar sig att man ska kunna allt inom kommunikation och vara ett proffs på de bitarna 😀

  • Johanna skriver:

   De lägger mycket tyngd på dig. Ja folk ger gärna en lite för mycket press än vad som är skäligt. Som att vara till lags i alla lägen bara för att du jobbar med det administrativa. Hoppas att de kommer ge dit bättre förståelse i framtiden.

 3. Sara skriver:

  Tycker det är så rätt ofta, man får inte veta mer än män. Eller ibland även kvinnor såklart, för att de ska visa sig bättre. Är så tröttsamt!

 4. Liselotte skriver:

  Fick reflektera ett tag över ämnet!

  Har aldrig direkt känt att min kompetens ifrågasatts pga mitt kön. Däremot slog det mig att det ställts högre krav på att jag ska bidra till ordning och reda, ha koll, ta ansvar. Män har mer gått under radarn och kommit undan!

 5. Christer Holm skriver:

  Du ska absolut inte behöva försvarar din kunskap…

  • Johanna skriver:

   Kanske i en perfekt värld. Men än så länge ser det ut så och det jobbar jag aktivt på att ändra på 🙂

 6. Trail och Inspiration skriver:

  Har inget med sociala medier eller webben att göra, men får mig att tänka på ngt som hände idag.
  Var hockeymorsa och slutet på barnens träning ville tränarna ha hjälp att lyfta ut små “mellansarger” i trä. Två pappor gick fram och bar varsin. Inget sades. Jag gick fram och lyfte med mig en och får höra:
  “- Akta, det kan vara fliser som sticker ut.”
  Eh… vad SA han, tänkte jag och blev så paff att jag inte svarade ngt alls. Vadå, är jag gjord av glas eller vadå? Flisor??? Ja, det är trä…. 😮

  • Johanna skriver:

   Ah det är så svårt när det kan vara omtänksamt och ändå kommer ut som nått väldigt rövhåligt. Det är så himla svårt att veta vad som är vad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *