Varför du inte bara vill vara upptagen

Att vara upptagen är inte samma sak som att vara produktiv. Att vara upptagen är att fylla sin tid med något som inte ger dig något. Det handlar aldrig om hur mycket tid vi lägger på saker, utan om det vi har gjort ger det resultatet vi vill ha. 

Upptagen, inte samma sak som at göra något b

Innan jag lärde mig att skriva inlägg mer produktivt (genom att ställa en timer) så kunde jag vara upptagen med att skriva ett enda inlägg i timmar. Sitta och redigera flera bilder som kunde passa in i inlägget. Men blir slutprodukten bättre om jag ägnar mer tid på det?

Mindre tid, mer produktiv

I skolan när läraren säger, ni får gå när ni är klara. Eller 2 timmar innan en deadline. Det finns inget som motiverar oss att arbeta mer produktivt än när tiden är kort. Den där ljuva känslan att få sluta tidigare eller svischande känslan du betar av uppgift efter uppgift för att uppnå målet. Ju mer tid du har på dig att ta ann en uppgift/mål ju större och tidskrävande är den.

Tiden avgör hur stor uppgiften känns

Det som är lustigt tycker jag är att ju mer tid vi har för att genomföra en uppgift, ju större växer den. Det är som att ju mer en uppgift ligger och väntar på att man ska starta upp den ju större blir den. Även om den faktiska storleken på uppgiften inte ändras. Känns uppgiften tyngre ju längre vi väntar med att ta tag i den. Som om det tar 10 minuter att ringa någon som du behöver komma i kontakt med och boka ett möte. Det ska vara klar om 30 dagar. Första dagen hinner du inte, när det har gått 29 dagar känns det som att du ska göra världens samtal. Tidsmässigt skulle det ha tagit 10 min att ringa det samtalet om du gjort det med en gång, men nu har det tagit 29 dagar. 29 dagar som du har fyllt genom att vara upptagen.

Upptagen, inte samma sak som at göra något pin

Doers och talkers

Jag och en nära vän till mig brukar diskutera skillnaden emellan doers (de som utför saker) och talkers (de som snackar om att göra saker). Vi alla är förstås en blandning av de båda, men en av de sidorna visar sig mer än den andra. Talkers är ofta jätte upptagna människor när du försöker boka in något med dom, de fyller sin tid med att vara upptagna. Doers brukar ge dig förslag på när ni kan träffas, just för att de fyller inte sin tid med att vara upptagna. Men som sagt ingen är bara det ena eller det andra.

Prioritera dina uppgifter

Vad ger det dig att utföra detta? Försök att skära ner på det som inte ger dig något. Då kanske du tänker diska ger mig ju inget! Men det ger dig ju en ren kopp när du vill avnjuta din kopp te/kaffe. Lista dina uppgifter och skär bort det som inte ger dig något, uppgifter som bara gör dig upptagen. Dina mail är en typisk upptagenhetsfälla, långa mail som aldrig kommer till sin sak. Mail som bara frågar dig om detta är bra eller snyggt. Det är bara en upptagenhetsfälla. Vad har du för upptagenhetsfällor?

Det handlar aldrig om hur många timmar du har lagt på din uppgift, utan hur nöjd är du med resultatet. Blev uppgiften genomförd? 1 timmes produktivitet slår 8 timmars upptagenhet alla gånger. Är idag den dagen som du är produktiv och inte bara upptagen?

Vill du läsa mer?!

Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Lyssna: Första gången vi gör något som känns det helt fantastiskt. När du köpte din första dyra pryl eller bil. Eller varför inte första gången du smakade den där goda tårtan. Men andra gången du gör något så trubbas den känslan av. Och den minskar för varje gång och det som var hur najs som helst blir en beige vardags grej. Detta är...

läs mer
Lönsam på webben 2020, går det?

Lönsam på webben 2020, går det?

Lyssna: Efter det som inte bör nämnas vid namn (Voldemort) slog till 2020 så har nästan alla fattat att det är på webben man ska vara för att vara lönsam. Men med det så syns inte alla eller är lönsamma på webben. Vad är det som skiljer den som lyckas och den som inte gör det? Enkelt egentligen, bra innehåll och budskap.  Det är som i min...

läs mer

5 Kommentarer

 1. Albin

  Kanonbra inlägg Johanna! Att vara upptagen ger inte nödvändigtvis resultaten vi söker. Den där mailen, och sociala medier kan vara en riktigt jäkel på att få en att vara upptagen med fel saker… distraktioner. 🙂

  Svara
  • Johanna

   Ja sociala medier tr mycket tid. Tack för din fantastiska kommentar

   Svara
 2. Rania {Rania Maria Photography}

  Svar: Tack så mycket och detsamma!

  Svara
 3. Emma Elisabedt

  Hej! tycker detta var ett riktigt bra inlägg verkligen, du tar verkligen upp många tankar jag själv haft och sätter ord på dem, hoppas det är okej om jag länkar om detta inlägg lite längre fram, kram! kika gärna in på min blogg!

  Svara
  • Johanna

   Tittar in på din blogg med 🙂 Det är självfallet okej att länka inlägg! Tack för din fantastiska kommentar.

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 • Varför du inte bara vill vara upptagen
 • Mindre tid, mer produktiv
 • Tiden avgör hur stor uppgiften känns
 • Doers och talkers
 • Prioritera dina uppgifter
 • Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes
 • Lönsam på webben 2020, går det?