Våra val ger oss möjligheter4 min läsning

Vi gör val hela tiden. Vad vi ska säga, vad vi ska skriva, vilka vi ska hänga ut och vad vi behåller för oss själva. Våra val, vårt ansvar. Jag har fram tills idag medvetet lämnat den delen av mitt liv utanför bloggen. Den delen som har fått mig att vilja ändra på mig, utvecklas och ta ett ansvar för mina handlingar. Visa världen att vi kan bli bättre människor, om vi vill.

Våra val ger oss möjligheter

Men det är så att om vilja inte finns där har vi inget att arbeta med. Vi måste vilja förändra oss. För vi kan inte utvecklas, om vi inte har något som driver oss framåt. Skälet till att jag vill förändra mig och har förändrat mig mycket grundar sig i en stökig uppväxt. Valet är mitt att låta min barndoms tragiska förutsättningar definiera mig eller jobba på den jag vill vara och hitta vad jag står för. Jag vet nu att mina förutsättningar inte ger mig en skriven väg om vem jag måste bli. Valet är helt upp till mig och dig, vem vi vill bli. Vad vill vi lämna för avtryck efter oss.

2013 var året som kvicksand formades under mina fötter och drog mig sakta ner. En fråga om jag var villig att donera en del av min lever om den matchade. Självklart, jag skulle göra allt som jag kunde göra för att fixa detta. Tiden gick och oron kröp fram. Kommer jag kunna hjälpa? Har det spridit sig från levern? C-ordet var närvarande i mitt liv från och med nu, tänk om det inte finns något att göra?! Detta året fick jag veta att jag var hatad. Så hatad att någon skulle ljuga om cancer, för att testa mig. Det fanns ingen cancer, inget.blomma

2014 kommer att bli året som jag testas för allt jag har. Min styrka prövas under stormiga förhållanden. Band emellan mig och andra växer sig starkare. Det har varit fantastiskt, alla händer som stöttat mig i ryggen. Jag är lycklig att ni har visat att ni finns och gett mig rum för att andas, lyssnat när jag har behövt det. Det gör ont att göra det rätta. Det är inte lätt att sätta ner sin fot och säga nej. Nej du får inte utföra psykiskt våld emot mig eller de jag bryr mig om. Fram till denna dagen är det lika stormigt och hatet emot mig florerar som aldrig förr.

Jag har haft många val i detta och jag valde att säga nej. Jag var först med att säga nej, när andra ifrågasatte mig och tyckte att jag var för hård. Har stått fast vid det jag har sagt. För mig är det inte okej för någon att testa mig igenom att ljuga om cancer. Det sista telefonsamtalet som vi hade på min telefon sa du att jag skulle bli ensam för att ingen kan tycka om en sådan person som jag är. Jag är din dotter och bara för det har du inte rätt att säga vad som helst till mig. Jag är min egna person, har mina egna drömmar och har mitt egna liv.

enklaknep-2

Du har fött mig men det ger inte dig rätten att göra vad du vill emot mig. Det ger inte dig rätten att kalla mig för saker, hånskratta åt mina intressen eller förtala mig. Jag är ledsen att jag drog två nitlotter när det kom till föräldrar. Men vad gör det när man fick en bonuslott på köpet, vissa får ju inte ens det. Jag fick en ny pappa, hans blod kanske inte rinner i mina ådror. Men jag väljer honom som min pappa och han har valt mig som sin dotter.

Jag har fått min törn av tråkiga saker i livet, men det gör inte att jag inte kan utvecklas till en bättre person. Vi alla går våran egna väg. Vi bestämmer inte vart vi börjar någonstans, men vart vi vill gå. Vi bestämmer vilka vi vill vara och vad vi vill lämna efter oss, ingen annan. Det är upp till dig, vem vill du vara?

2 thoughts on “Våra val ger oss möjligheter4 min läsning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *