Frågor och svar

 

Tänkte att vi kunde skapa en sida på de vanligaste frågorna jag får. För att om du råkar ha en av dom så kanske du får ett snabbt svar.

Vad du behöver när du ska köpa en hemsidan, anteckningsblock

Hemsida

För att köpa en hemsida så måste du investera i två dela. Webbhotell och designen (CMS oftast wordpress). Innan du köper en hemsida kan du läsa detta inlägget på vad du ska tänka innan du köper en hemsida. 

Kort och gott är det namnet på ett typ av “content managment system” i kort brukar man skriva ut det som CMS. Det är lite som en läda med alla verktyg som du behöver för att kunna skapa innehåll på webben så andra kan se det.

Det finns en skillnad på wordpress.com och wordpress.org. Det du ska ha när du ska skapa din egna sida på ett webbhotell är wordpress.org. wordpress.com är mer som en bloggportal.

Om wix och wordpress skulle vara lego.

Då skulle wix vara ett paket med delar så att du kan sätta ihop dom till en specifik sak. som på bilden på paketet. Det går att göra andra saker men du är begränsad till dom bitarna du har i paketet.

WordPress.org där emot är “open source”  vilket på svenska och i lego betyder att du har tillgång till hela fabriken av lego och kan forma nya bitar om du så skulle vilja det. Och det betyder att du kan göra samma som med wix för du kan välja att bara använda dig av ett färdigt paket. Men du kan också bygga nått från dina vildaste drömmar. Det som begränsar är oftast budgeten.

Om det är något du vill göra så tycker jag inte att du ska betala någon annan att göra det. Men det är lite som att sy sina egna kläder om du inte känner för att lära dig göra det på riktigt så är det bäst att låta någon annan guida dig.

Alla kan bygga en hemsida, men alla kan inte bygga en bra hemsida. Lika så som med att sy kläder. Är det här en sån sak som du vill lägga tid på för att få det bra eller är det bara en tid och energitjuv?!

Du avgör!

Det finns priser som är för bra för att vara sanna. under 10 000 är för bra för att vara sant. För att hamna i gyllene snittet för den vanligaste hemsidan så borde du lägga dig mellan 15 000 – 35 000 kr. Vill du veta mer om vad du ska tänka på innan du köper en hemsida kolla in mitt inlägg om det här.

Strategier eller ett tänk kring hur du ska synas på google.

S = Search

E = Engine

O = Optimization

På ren svenska hur du blir hittat när någon söker på just det du erbjuder på nätet.

Du behöver ett webbhotell och ett CMS (exempelvis wordpress). Vad webbhotell är kan du läsa mer om här!

Webbhotell är platsen där din hemsida bor. Inte nöjd med den förklaringen kan du hitta liter mer ingående vad det är på länken här!

Det är en adress till en plats som inte längre finns. Och det är dåligt att på sin sida eftersom det kan vara frustrerande för besökaren om den inte kommer rätt. Men även google tycker inte om brutna länkar.

Det är hur tekniskt pålitlig är din sida. Som saker du länkar till, passar det ihop med det du skriver? Om någon klickar på den länken möter det förväntningarna om det du skrev om att det var? Hur gammal är din sida och så vidare. Ett mått på hur pålitlig din sida är.

Blogg

Du får två val. Starta på en bloggportal (kan inte rekommendera någon så tyvärr måste du söka på det). Eller så bloggar du på egen då genom att skaffa ett webbhotell och ett CMS (wordpress.org). Det olika har både för och nackdelar. Och har du en tydlig plan med vad du ska göra med din blogg så är det mest fördelaktigt att börja med egen blogg.

Det kommer aldrig att handla om hur många. Utan hur regelbunden kommer du orka att vara i ett år eller mer. Jag bloggar tisdagar och torsdagar. Det är viktigare att bygga förtroende genom att alltid dyka upp i tid. Så att du möter dina läsares förväntningar för det är är det viktigaste. Vilka förväntningar vill du sätta och kan möta?

Våga marknadsföra dig. Och det viktigaste ge värde till den som tar del av ditt innehåll.

Skriver det här för att jag vill visa upp eller skriver jag det här för att ge?

Taggar i WordPress kan användas för att smalna av sökvägen för dina läsare för att de ska hitta just det som de är intresserade av. Som att din kategori kan vara hus och din tagg kan vara vardagsrum. Du hjälper alltså dina läsare med en service att hitta det som de specifikt vill läsa om.

Om en bloggportal väljer att stänga ner så kommer du att förlora allt ditt innehåll. Det kommer inte hända om du väljer att blogga på egen. Du är även begränsad under någon annans policy om du bloggar på portal. När du har en egen sida så sätter du den själv!

Med en blogg kan du utöka dina kunders upplevelse men du kan också övertyga dom som står och väger om ditt företag är rätt för dom. Du har även möjligheten att bygga på ditt varumärke och relationerna du har kring omgivningen på ett lätt sätt.

Gå in på forum eller Facebook grupper och se vad många frågar om inom ditt ämne som du skriver om. För ett blogginlägg ska vara svaret på en fråga och det bästa sättet att skriva bra innehåll på är att se vad är det för frågor som ställs inom din nisch eller bransch?

Vill du tjäna lite sporadiskt så ska du satsa på sponsring och reklaminlägg. Men de flesta som tjänar pengar och faktiskt lever på sina blogga skapar egna produkter som sin källa till inkomst och sedan tar in sponsorer för att öka på. Så det vd ska din produkt vara? Som böcker och annat.

Inget av dom två betyder en fysisk person. Utan men räknar sidvisningar på hur många gånger en sida har visats. Det kan vara för samma person eller en robot.

Besökare är lite krångligare. För att den räknar ip adresser (ip skulle man kunna säga är din identitet på webben). Så 1 ip adress = 1 besökare och här kommer det krångliga. Ip adressen räknas som 1 ny om den besöker sidan efter en viss tid har passerat.

Det vill säga om 1 person går in många gånger på samma sidan under samma dag så kommer det att visa som om det var många olika besökare har varit inne. Så en fysisk person kan se ut som 30 besökare i din statistik.

Det är någon som är med på en lista på en bloggportal. Och att den ligger högt, men det säger inget om hur värdefulla dom är.

anteckningsblock och penna
kraften bakom webbhotell

Influencer

Jag som Johanna och enklaknep ser mig inte som influencer. För mig känner jag inte att den titeln inte passar in på mig på grund av att det sitter så mycket negativt kring den titeln. Som många ser influnecers är det en person vars åsikt kan köpas. Och tyvärr så känner jag att det är inte något som jag vill förknippas med.

Självklart finns det bra influencers men just nu är det en överhängande negativ attityd som jag tyvärr väljer att inte förknippas med genom att inte ta på mig den titeln.

Det finns många olika åsikter om vad som är en influnencer och inte. Och det som de flesta är överens om är:

  • De blir sponsrade (gör reklam för produkter).
  • De har över 1000 följare.

Det är det som de flesta är överens om, men om du vill vara en influencer är det bara att ta titeln och äga den. Tycker jag.

Det enklaste sättet är att titta på om de får mindre än 1% “likes” på bilderna i flödet. Men du kan även titta på namnen på följarna, när man sätter upp sina botar så orkar man ju inte hitta på flera tusen unika namn. Utan man använder sig av 4 eller fler nummer i namnet för att få det unikt. Som:

  • Guy_87547
  • Girl_7765
  • 54376_Hunn
  • That_guy_667534

Känns det skumt på ett konto så är det säkert det.

Det är oftast en tidsbegränsad aktivitet där alla som är med har kravet att följa vandra. Det är det snabbaste sättet att växa på. Men det är det mest kostsamma eftersom du förstör dina möjligheter att hitta genuina följare som gillar det som du skapar på riktigt utan att de kräver att du ska följa tillbaka.

Skapa riktigt värde istället för follow loops.

Det är egentligen bara till för fåfäng statistik. För att de skapar oftast bara tomma följare, lite som tomma kalorier. De är goda men ger ingen näring till ditt konto.

Det lättaste är att googla och köpa det från några av de som hamnar överst. Men jag skulle inte rekommendera det. Eftersom det ser kanske bra ut ett tag men du köper bara tomma följare och det ger ingen näring till ditt konto.

En åt gången. Börja alltid med en och kör på det tills du känner dig bekväm och har en strategi som fungerar innan du startar upp något annat.

För mig så skulle jag rekommendera att börja med Instagram om du gillar att skapa bilder och ett visuellt budskap.

När du betalar för att olika sociala konton ska marknadsföra dina produkter eller tjänster. Om man väljer rätt influencers så kan det betyda att du får fler “hot sales”. som betyder att du inte kommer att behöva förklara varför din produkt och tjänst är så bra. Du har redan haft någon som de har förtroende för gått i god för dig.

De olika titlarna brukar vara att man refererar till storleken på följarskalan som influencern har. Och som vanligt med det digitala så finns det inte en universal mätning på vad som är vad. Men många är överens om att:

  • Nano = under 5000 följare
  • Micro = under 20 000 följare
  • Stor = under 50 000 följare
  • Superstar = 50 000 +

Kategoriseringen tror jag är för att kunna sätta ut en ungefärligt mått på hur mycket man kan ta betalt i dom olika grupperna.