8 juli, 2015

Vad har jag gjort? Vad gör att någon behandlar dig illa?

Hur mycket vi än är empatiska och försöker att inte trampa på någons tår. Det händer att vi är våran värsta fiende när det kommer till folks haglande elaka kommentarer. Att skapa en uppmärksamhet på vårt egna beteende för att kunna handla med mer empati mot vår omgivning.

påverka

Många bloggar läses varje dag och ja jag sitter och analyserar innehållet, vad som funkar och inte. Vilka reaktioner som vissa typer av ord eller innehåll ger och hur de olika bloggarna behandlar varandra och hur de blir behandlade. Om du inte har befunnit dig under en sten har du antagligen hört att ibland blossar det upp ett blogg krig emellan olika stora bloggare. Det är smutskastning av den bästa sorten, då handlar det bara att stjäla varandras värdighet och försöka ta sig ur det med så många sympatisörer som möjligt. Inte ofta men ibland drar vi på oss denna hatstorm på oss själva, igenom att glömma en viktig del i vårt sätt att kommunicera.

Empati
Det är super viktigt att du inte glömmer den där empatin när du ska kommunicera med din omgivning. Det är till och med extra viktigt att tänka på den när du kommunicerar på nätet eftersom text inte kan visa ditt kroppsspråk som kan hjälpa personen att förstå det du vill framföra. Utan texten är kall och hård fram tills att du ger den lite empati. En förståelse för de som läser din blogg och de som du har runt omkring dig. Vad jag kan bedöma av alla timmarna jag har suttit och analyserat bloggar och innehåll på sociala medier är det inte en idiotisk kommentar som får andra att tända till och låta dig känna vreden de känner. Utan när en stöld av någons värdighet beskrivs i en uppdatering. Minskar värdet hos någon som är med i ett visst parti eller har på sig en viss typ av kläder. Stjäl dessa människors värdighet för att de tänker olikt. Det är just detta som upprör mest, denna brist på empati som leder till stölder av andras värdighet.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad
– något som vi hört ofta men glömmer lika ofta

Var inte rädd att uttrycka din åsikt
Det är klart att du inte ska vara rädd att uttrycka din åsikt om saker. Tanken är att tillföra lite ljus på ämnet på hur vi behandlar varandra. Att våra oförstående för andras känslor och pekandet av fingret kan skapa en ilska som vi oftast inte är beredda på. Om vi är mer uppmärksamma på hur empatiska vi är, skapar en förståelse för att den personen eller den gruppen vi skriver om har känslor som vi kan röra om i. Om vi framför oss ”klumpigt” och särskilt dömande blir vi tjuvar, vi stjäl deras värd.

Uttrycka våra åsikter men inte på bekostnad av någon annans bekostnad. Vi vill ju inte bli en tjuv. Jag tror att bara genom att bli medveten om att vara lite mer empatiskt och tänka på vad det faktiskt innebär att peka finger, att du stjäl. Gör oss alla bättre på att framföra våra åsikter och bättre människor.

Du kan aldrig tvinga omgivningen att förändra sig, men att att utveckla dig själv kan du skapa möjligheter att ta kontrollen om hur du hantera situationerna. Skapa möjligheter att påverka utkomsten.

Vill du läsa mer?!

3 Kommentarer

 1. Sofia

  SV: Ja visst är den låten bra? Jag gillar den super mycket!
  Tack så mycket, jag hoppas du får en super fin dag du med 🙂

  Svara
 2. Moa

  Ja den gyllene regeln är så viktig <3

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0