Stora dagen J och dags att öppna alla klapparna
24 december, 2017
Hur du håller koll på din statistik på Instagram
Hur du håller koll på din statistik på Instagram
8 januari, 2018

Vad handlar Instagrams algoritmer om?

Vad handlar Instagrams algoritmer om

Du kanske hört någon beklaga sig över dom eller tänkt på varför du inte ser vissa personers bilder på Instagram. Allt hänger på vad algoritmerna säger. Det sitter helt enkelt en liten robot och bestämmer vad som som upp och ner i ditt flöde. Och många undrar vad är det kan jag göra för att min bild ska få bättre spridning?

Vad handlar Instagrams algoritmer om

Det finns många teorier om vad som är vad men det finns en som nu har varit med länge och det var den jag tänkte att vi skulle gå igenom. För att Instagram är som så många andra väldigt hemliga med vad som funkar och inte på deras algoritm. Så vi kan bara testa olika saker och dra slutsatser utifrån det.

Inaktiva följare ger dig mindre likes

Inte nog med att de som inte är aktiva på sina konton inte ger några likes. De kan även påverka vilka av de aktiva kontona som din bild visas för. Teorin säger så här: När du lägger upp en bild visas den för 20% av dina följare och och det sätter värdet på din bild. Så om många av dom 20% gillar din bild så visas den för fler annars så trycks den längre ner i flödet och ses inte av så många. Och en inaktiv följare gillar ju inte din bild och då blir den per automatik mindre värd. Så det som påverkar kommer ner till dessa frågor:

 • Är dina följare aktiva?
 • Gillar de dina bilder?

Hur generös är du?

Sen kommer vi till nästa del. Hur generös är du med din tid och dina likes på Instagram? För det kan man se folk som bara lägger upp sin bild utan att interagera med andra har mindre likes än när man hänger kvar på Instagram efter att man har lagt upp bilden. Så det handlar inte bara om dina följare är aktiva utan hur aktiv är du? Det kan ligga i nått här om du inte når ut:

 • Är du generös med dina likes och kommentarer?
 • Stannar du kvar och är social efter att du lagt upp en bild?

Du blir belönad om du hänger mycket inne på Instagram

Det hela kommer ner till hur du använder Instagram om du når ut eller inte. Det som verkar vara Instagrams mål och det säger sig lite självt på vilket typ av media det är. Socialt alltså ingen monolog som gäller när du lägger upp saker här. En liten egen analys som jag gjorde som gör att fler interagerar med dig:

 • Skriv dom inte på näsan eller ha pekpinnar.
 • Tala inte ner till dom som att förklara saker som för ett barn.
 • Ställ frågor som berör dom, ta gärna hjälp av dom.
 • Hitta din fokus och härma inte alla andra.
 • Ta det inte på för blodigt allvar.

Den sista punkten är nog den viktigaste. Basera inte hela ditt värde på hur många likes du har eller följare. Det finns många skäl till varför du kanske inte når ut. En av dom kan vara att du har många inaktiva följare. Jag personligen hittade konton som jag följde som inte hade lagt upp en bild sedan april i år. Men då kommer vi till nästa dilemma. I Sverige är följarantalet viktigast och att rensa ut inaktiva följare får det att sjunka. Hur ser du på det få aktiva användare eller många och riskera att inte nå ut? Den är klurig.

EDIT:

Grymma Christina hittade en lösning på hur du kan ta bort inaktiva följare utan att blocka dom.

 • Sätt ditt konto som privat under inställningar i Instagramappen.
 • Nu kan du ta bort dina följare utan att behöva blocka dom
 • Sedan byter du bara tillbaka till offentligt konto.

Super bra och tack för att du letade fram detta Christina. För det känns ju lite hårt att behöva blocka personer bara för att dom inte är aktiva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *