Vad händer när du förhandlar med svartlistade företag om blogginlägg?!

Jag vet inte om du är medveten om att det finns en del företag där ute som är ganska skumma. Och gör skumma saker. Så vad skulle hända om jag istället som många etablerade bloggare gör svara dom istället för att rata dom.  Det var början på ett mycket givande projekt och jag fick ut mycket information, om exempelvis dom som faktiskt gör dom här inläggen. Hur mycket man kan pumpa upp sina priser. Så det här lärde jag mig genom att svara på dessa mail/förfrågningar (16 olika ”företag” personer). 

När du svara på svartlistade företags mail

Innan du läser vidare vill jag understryka att detta inlägget är baserat på min personliga fysiska erfarenhet. Det betyder att jag har fysiskt svarat på dessa mail och diskuterat med personerna. Det vill säga att det är ingen åsikt eller att jag har blivit informerad om detta. Ett projekt helt enkelt som jag personligen har genomför.  När vi har fått det ur vägen så kan vi börja med den roliga biten.

Vad är det som gör företag svartlistade

Mycket enkelt uppmanar till olagliga handlingar. Men även att ha ett pissdåligt arvode. Nu tar jag inte upp företag som bara skickar produkter utan ger dig en lite summa pengar, gärna bara genom att sätta över det via paypal. Alla mail börjar super bra de undrar om du är intresserad för en kunds räkning som de har. De vill aldrig avslöja mer än att det är en respektabel blaha i någon fin kategori, som IGaming (betting av något slag).  De är alltid nyfikna på om du är intresserad.

Härskartekniker för att låta mer trovärdig

Det är som att alla dessa företag har en och samma mall som de följer. Eller så är det samma företag bara med olika under företag? Vad jag vet. En sak är klar mycket information kan du inte hitta på dom förutom en dåligt designad hemsida. Men hur använder de härskartekniker i ett mail? Som med många MLM (Multi Level Marketing eller på ren svenska pyramidspel) slängs nischade ord hit och dit. För att du ska tappa bort dig. Saker som:

 • Do Follow
 • IGaming
 • Subtil länk
 • Organiskt innehåll
 • Inte rent kommersiella artiklar

Jag kan bara bygga på den, inte för att orden kanske för dig är så svåra. Genom att göra förhandlingen komplicerad och prata med jargong ord hoppas de att höja sitt värde och trycka ner ditt. För liksom hur svara du på när ett av deras krav är att det är viktigt att det är en do follow länk. Då Do follow är en vanlig jävla länk. Varje länk börjar som en do follow det är bara när du aktivt kodar in no follow som länken får en annan betydelse. Det kan vara lika så att de skickar kontakt på ett annat språk. Detta görs för att trötta ut dig så att du bara accepterar det och hoppas på det bästa.

Förhandling om betalning

Lönar det sig att ha samarbeten av denna typen? Nja, om du vill se det ur en ekonomisk synvinkel kan det de. Så länge du inte bli anmäld. Det bästa budet som jag fick var 7 500kr för att bara ha inlägg på min sida i 6 månader (inte baserat på min statistik). Jag behöver inte ens skriva det. Så ur en ekonomisk synvinkel är det ju fördelaktigt om det nu var så att du var helt säker på att du aldrig skulle bli bestraffad av det som misslisibell och andra har fått. Så är det ju rätt goa pengar! Men så kommer vi till det som gör det hela att som hamna på sne. Du blir hela tiden uppmanad att bryta emot lagen genom att inte annons märka. När du frågar om det, så får du tillbaka att det inte finns några såna regler och så vidare. Det man aldrig ska glömma som bloggare, även om du inte visste att det du gjorde var olagligt så faller hela ansvaret på dig i vilket fall. För varje bloggare är sin egna ansvariga publicist oavsett om du vet lagar och regler.

Det är därför nätverka med andra bloggare är så viktigt

Det är super svårt att ta reda på allt själv och ibland är det en branschhemlighet och super svårt att ta reda på fakta. Utan du behöver snacka med någon direkt som är kunnig. Det är just vid såna här tillfällen som driver mig till att gå ihop med Siranee (Thaimorsan) för att bygga på att etablera ett nätverk i Göteborg. En workshop och Afterwork, att helt enkelt skapa en plattform för att vi bloggare inte ska råka illa ut. För det finns så många minor ute och det här med sponsrade inlägg är bara en av dom. Har du vägarna förbi Göteborg eller bor här. Glöm inte att anmäla dig och kom på en av våra workshops för att ge dig och din blogg ett grymt nätverk som du kan vända dig till när du behöver eller ge råd till någon annan.

Vill du läsa mer?!

2 nya sidor på enklaknep

2 nya sidor på enklaknep

Denna veckan har det jobbats på som bara den för att lägga till 2 nya sidor på enklaknep.se. Som du kanske kan se på...

6 Kommentarer

 1. Linn Molle

  Super bra inlägg!
  Vart kan man hitta info om nästa workshop? 🙂 skulle nog behöva gå. Kram!

  Svara
  • Johanna

   Oj va dålig på att länka där. Jag skickar ett mail till dig med en gång! Kram

   Svara
 2. Martina

  Jäkla gamingföretag… Jag har aldrig mailat vidare så fort de ens nämner spel, lotter, casino, betting så åker de i papperskorgen med en gång!

  Svara
  • Johanna

   Jag brukar inte heller svara men så tänkte jag vad kan man få ut av de. Hur mycket kan man få betalat för att bryta mot lagen?

   Svara
 3. Veronica Pettersson

  Jag råkade ut för ett oseriöst företag, det började jättebra och slutade med att jag skickade över ett utkast som vi kommit överens om. Läste sedan företagets sista mail, där ville de att jag skulle ta bort ”I samarbete med…” som var skrivit med stora bokstäver, de påstod att de inte ville sprida reklam. Jag visste att jag hade läst sedan tidigare att det var olagligt, men tänkte att jag får kolla upp det igen för att vara på säkra sidan. Och mycket rätt och riktigt, jag är skyldig att skriva att det är ett samarbete och vilket företag det gäller. Så jag svarade tillbaka att jag inte längre var intresserad av att jobba med företaget och en förklaring till varför. Det här fick mig att inse att det är sjukt viktigt att vara observant, för det är alltid någon som kommer försöka vilja göra vinst på dig.

  Svara
  • Johanna

   Usch va trist att du har råkat ut för såna företag. Hoppas att du får bättre erbjudande nu. Håller helt med sig man måste vara försiktig med folk som vill göra vinst på din bekostnad.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0