Vad ett SMART mål är

15 juni, 2015

Dags att gå igenom vad ett SMART mål är och hur det kan hjälpa dig till ett mer produktivt liv. När du börjar att sätta upp dina mål utifrån SMART kommer du märka skillnaden och att du genomför fler mål än vad du har gjort innan.

Smart mål

 

Varje bokstav i SMART står för en del i strukturen som utgör en grund till dina mål.

S = specifikt
M = mätbart
A = attraktivt
R = realistiskt
T = tidsatt

Specifikt:
Skriv ner vad ditt mål är, detaljerat. Det är viktigt att skriva ner dina mål så att du kan se vad du behöver göra för att uppnå dom.

Mätbart:
Dela upp ditt mål i mindre dela (delmål) så att du vet hur nära eller långt ifrån du är att genomföra ditt mål. Dessutom är det lättare att se dina framsteg om du har mindre mål att bocka innan du har nått det stora målet.

Attraktivt:
Varför vill du genomföra det? Om du inte vet det så kommer du att misslyckas med målet nästan garanterat. Målet måste ge dig något som du vill ha. Det måste helt enkelt attraktivt för dig att nå det målet som du har satt upp för att inte tröttna någonstans på vägen.

Realistiskt:
En viktig del i att sätta upp mål för sig själv är att det ska gå att genomföra för dig. Tänk på att du ska sätta målen utifrån dina förutsättningar. Det kan vara lätt att förväxla vision med mål, en vision är något som man antagligen aldrig uppnår men som hjälper en att hitta rätt väg. Mål är något som ska gå att uppnå och det är det som är den största skillnaden emellan vision och mål.

Tidsatt:
En start tid och en sluttid för att veta om du har nått upp till målet eller inte för att kunna lära dig av de målen du har satt oavsett om du har genomfört dom eller inte. Om du inte har tidsatt ditt mål kan det lätt bil att du skjuter på dina delmål och hela målet, det kan till och med hamna i glömskan och ditt mål blir aldrig genomfört.

Smart mål

Det är strukturen för att du ska lyckas med dina mål och det som är viktigt är att du skriver ner det så att du har det svart på vitt vad du behöver göra och när för att uppnå ditt mål. Jag tänkte nu utmana dig att sätta upp ett mål som du ska driva igenom under en dag med hjälp av smart metoden. Rensa bland dina underkläder eller måla om den där byrån som du har tänkt att göra. Behöver du hjälp med att strukturera upp det, kan du alltid ladda ner en mall som jag har designat här, helt gratis. Då är det bara att fylla i rutorna och slipper att tänka på de olika delarna i SMART metoden. Berätta gärna för mig hur det gick för dig att driva igenom ditt mål med hjälp av denna metoden!

Vill du läsa mer?!

7 Kommentarer

 1. N

  Riktigt bra tips!

  Svara
 2. Vanessa andersson

  så smart grej 🙂

  Svara
  • Johanna

   Fyndig kommentar 😉

   Svara
 3. Liene Svärd

  Så bra tips! Kommer använda den här metoden 🙂
  Idag började jag med att skicka mail om jag kan ha fotouställning, till två bibliotekt, så det är det jag har gjort. Brukar annars aldrig göra det fast jag tänker så ofta på det.

  Svara
  • Johanna

   Grymt, fantastiskt att du vågade ta steget! Super bra jobbat!

   Svara
 4. Melis

  Vilken fin blogg du haaar 🙂 Så smarta idéer och ord!

  Svara
  • Johanna

   Tack för dina fantastisk vänliga ord!

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Har du hört talas om HEART mål? - enklaknep - […] dina mål. Vi har i ett tidigare inlägg gått genom vad SMART mål är och vill du läsa om…

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0