Skäl till att du hatar dina läsare

7 januari, 2016

När jag klickade mig runt slumpmässigt på olika bloggar slog det mig. Många som bloggar vill inte ens ha några läsare. De vill bara skriva för sig själva och skiter i vad andra tycker. Bulls shit säger jag. Varför skulle du vilja lägga upp något på nätet (som alltid kommer att finnas kvar) om du inte vill att någon ska ta del av din historia? 

Skäl till att du hatar dina läsare

Det finns verkligen några saker som man kanske inte tänker på men som skriker vänd om, vänd om du är verkligen inte välkommen här. DU ÄR VERKLIGEN INTE VÄLKOMMEN HÄR, JAG SKITER I DIG. Tankarna går verkligen till, varför vill du dela med dig fast ändå inte? Vad är dina tankar med din blogg? Varför delar du med dig av din länk på olika bloggforum och grupper om du skiter i om någon läser den?

6 saker som säger att du hatar dina läsare

 1. Du centrerar all din text (Inte bara svårt att läsa, men fult designmässigt eftersom det inte fyller någon som helst funktion)
 2. Du skriver till dina läsare som grupp, hej på er, hej allihopa. (Hur ofta sitter du och läser bloggar med andra, på samma skärm? Youtube skiljer sig eftersom vi använder det på ett annat sätt, där funkar hallå allihopa)
 3. Man behöver skrolla för att kunna ta del av hela bilden i ditt inlägg. (foton som kräver skrollning gör att läsaren inte kan ta in hela intrycket på samma gång)
 4. Ingen styckindelning på texten. Ett block av text går inte att läsa. (Det talar bara om att du inte bryr dig om att göra texten läsvänlig)
 5. Inte svara på kommentarer. (Det visar helt enkelt att du inte kunde bry dig mindre)
 6. Att skriva att du bloggar för din egna skull ingen annans. (Du säger helt enkelt att du tar upp onödigt mycket utrymme på nätet utan nått syfte)

pin Skäl till att du hatar dina läsare

Om du hatar din läsare är det bara att fortsätta på de sakerna som är listade, men det finns ju inget som säger att inte kan utvecklas. Och bygga på en öppnare och mer läsvärd blogg! Din blogg och du väljer vad syftet med din blogg är. Om syftet jag bloggar bara för mig själv stänger du ute alla möjligheter som en öppen blogg kan ge.

 • Vad är verkligen ditt syfte med bloggen?
 • Vad vill du att den ska tillföra i bloggvärlden?
 • Vad vill du att din blogga ska ge dina läsare?
 • Vad vill du att bloggen ska göra för dig?

Är du en som hatar dina läsare? Var inte en hatare på nätet, skapa din egna briljanta blogg och bjud in till att inspirera och inspireras av andra.

Vill du läsa mer?!

Bloggplanering 2.0 med en gåva

Bloggplanering 2.0 med en gåva

För att inte låta bloggen ta över hela livet så har jag märkt att planera sina inlägg hjälper super mycket. Speciellt...

4 Kommentarer

 1. Christer Dyrwoold

  Jag vill gärna ha kommentarer. Fast det verkar vara få som har upptäckt min blogg. Eller så skriver jag för ointressant.

  Svara
  • Johanna

   Det handlar om att hitta sitt sätt att nå ut. Förenkla för den som läser. Att svara på frågorna och skriva ner dom så har en grund på vad du vill med bloggen och ibland skiljer sig det du vill med bloggen emot det du faktiskt skapar på bloggen. Vad har du för mål och drömmar och hur ska du kunna uppnå dom?

   Svara
 2. Anna Kindstrand

  Jag tror inte att det finns någon som hatar sina läsare (i den mån man har sådana ;)) Det här med hur folk lägger upp själva texten – estetiskt och lättläst eller inte – har nog snarare att göra med hur duktigt eller kunnig man är på att uttrycka sig i skrift. Det är många som inte är så jättebra på att skapa och forma text, men som ändå tycker att det är roligt, och vill skapa något på det sätt dom förmår.

  Att dela in texten i stycken är väldigt viktigt för läsbarheten, men många tänker nog helt enkelt inte på det. Eller så skriver dom vanligen så korta texter att det inte blir mer än ett stycke, och när det råkar bli lite flera ord än vanligt hamnar alla i en lång klump. Jag tror personligen att dom som mest skriver ett par rader till dagens outfit tenderar att mest läsa ”likasinnade” bloggar, och då lär dom sig inget av dom som kan producera läsbar text.

  Det finns också en del tankar om hur man ska skriva till sina läsare, och det brukar oftast handla om huruvida man ska vända sig till dessa som individ eller grupp. För om man inte inleder sina inlägg med hälsningsfraser á la ”säg hej till publiken” så har man inget intresse av sina läsare. Personligen tror jag inte att det stämmer, och det kan rentav delvis vara en generationsfråga. Tonåringar som vill locka läsare till sina pinfärska selfies, outfits, naglar etc skriver gärna ”Hej finaste du” och liknande väldigt personliga och ofta ganska insmickrande fraser. Själv känner jag mig lite kluven när det blir ”för mycket”, för det liknar telefonsäljarnas otroligt personliga prat för att få sälja sina strumpor, medan jag vet att dom inte bryr sig om mig utan om sin provision.

  Många ”äldre” bloggare struntar helt i ”hej till publiken-grejen” och går rakt på ämnet. Den som inte är ute efter sälja något, och som inte har något direkt bekräftelsebehov nöjer sig oftast med att publicera sin text. Det handlar inte om hat mot läsarna, utan snarare om att man skriver av ren skrivglädje. Som med allting annat är det viktigt att man i grund och botten känner en glädje i det man gör. Jag läser många ”mogna” bloggar, och det jag trivs med är att det ofta finns ett innehåll med lite mera ”substans” i texterna. Man kan vilja dela med sig av det man skriver utan att agera ”inkastare” till sin blogg. När man skriver noveller, poesi, krönikor och böcker låter man också sina ord tala för sig själva, och dom som tycker om det författaren skriver läser och återkommer utan att man saluför sig själv hela tiden. Det är viktigt att vara sann mot sig själv också, och det tror jag att många tappar bort i den desperata jakten på läsare.

  Personligen har jag inte någon stor läsarskara, men jag är glad över dom som läser. Även om dom inte är många så är dom regelbundna, och dom läser nästan allt jag skriver. Därmed inte sagt att dom gillar allt, men dom intresserar sig iallafall 😉 Jag tycker självklart om att få kommentarer, men får jag inga sådana så deppar jag inte ihop för det.

  Det här blev en makalöst lång kommentar, men det viktigaste jag vill säga är att vi som skriver av ren och skär skrivglädje kanske inte verkar så ”säljande” i vårt bloggande, men personligen tycker jag om mina läsare ändå 🙂

  Svara
  • Johanna

   Det finns många studier som pekar på att skriva till individen är det bästa sättet att skapa en relation med sina läsare. Bloggen är ju ett socialt media det betyder att du interagerar med andra, inte som grupp utan en och en. Du påverkar dina läsare på olika sätt, vilket gör ditt innehåll väldigt opersonligt och du talar till dina läsare i grupp.

   Att skriva till en person betyder inte att du behöver hälsa på varje individ på din blogg utan att byta ut ni till du och tilltala personen som läser. Ja det blev en väldigt lång kommentar, tack för dina tankar. Vad kul att du är nöjd med din blogg och de läsarna som du har. Då behöver du inte ändra på något.

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0