webbserie-ep5-del2
Dags att må bra på webben, nytt avsnitt ute nu!
3 oktober, 2016
hur får man sponsorer
Sponsorer, hur får man det egentligen?
5 oktober, 2016

Så skriver du proffsiga blogginlägg

Sofia textur, gästbloggare

Sofia textur, gästbloggare

Hej!

Jag som gästbloggar i dag heter Sofia Lorentzon och är språkkonsult i min firma Textur. Vad är då en språkkonsult, kan man kanske undra? Det är någon som är specialiserad på språk och att göra texter bättre och tydligare för den som ska läsa dem. Jag arbetar därför med att skrivcoacha skribenter, hålla kurser och att skriva och redigera texter. Vill du som bloggare slipa dina texter till att bli ännu vassare? Kul!

Här kommer fyra tips på hur du skriver proffsiga blogginlägg!

  • Hitta din grej
  • Våga fråga dina läsare
  • Vad vill du säga med inlägget?
  • Att inspireras (utan att plagiera)

proffsiga blogginlägg1. Hitta din grej

Vilka ämnen skriver du om? Är det ett ämne som du är extra insatt i eller handlar bloggen om ditt liv och det mesta som ryms där i? Om du ofta publicerar middagsrecept kan det vara just ditt intresse för matlagning som dina läsare tycker är det bästa med din blogg. Om du sedan även skriver engagerade inlägg om både motorcross, ditt föräldraskap och din samling av pelargoner kan det bli svårare för läsaren att ringa in vad som är ”din grej”.

För att reda ut vad du vill fokusera på med bloggen kan du göra en tankekarta eller moodbord. Där kan du samla dina olika intressen och inspirationer. Fundera sedan över om du vill visa alla sidor, vissa sidor eller att nischa dig inom ett område. Att vara tydlig med bloggens nisch gör det enklare för andra som delar ditt intresse att hitta till dig. Kanske behövs det två olika bloggar för dina två olika intressen?  

2. Våga fråga dina läsare

De som följer din blogg gör det för att de tycker att det du gör är intressant och för att de tycker att ”grejen” med din blogg är bra och inspirerande. Våga be om respons från dina läsare! Fråga vad de tycker när du testar ett nytt grepp eller ger dig in på ett nytt ämne. Be dem önska inlägg för att få veta vad de vill se mer av.

Att be om respons kan ibland kännas jobbigt, oavsett om det är från vänner eller från bloggläsare du inte träffat. Men respons innebär sällan att någon ska sitta med ett förstoringsglas och leta fel, utan är snarare ett utbyte av perspektiv. När dina läsare delar med sig av hur de upplever din blogg, får du ett nytt perspektiv på hur du skriver. Och ett nytt perspektiv kan ge dig nya idéer på inlägg och fler sätt att skriva på!

3. Vad vill du säga med inlägget?

När du skriver, börja med att ställa dig själv frågan: Vad är syftet med det här inlägget? Försök att formulera det som en enda mening, exempelvis: ”Att ge fem tips på hur du undviker skoskav under terränglöpning” eller ”Summera helgens kattutställning”. Om det du vill få sagt blir till flera meningar (eller en mening som blir väldigt lång) kan du dela upp dina syften till flera olika inlägg. På så sätt kan du publicera oftare och dina inlägg blir mindre splittrade.

Tänk på att det du formulerar som inläggets syfte inte behöver bli inläggets rubrik. Ditt syfte kan mycket väl vara ”Att få folk att köpa min nya kokbok genom att visa hur snygg den är”, medan din rubrik förmodligen blir något annat. När du vet vad textens syfte är blir det lättare att skriva en rubrik som lockar läsaren till att vilja veta mer.

4. Att inspireras (utan att plagiera)

Idétorka? Skrivkramp? Det händer de flesta. Ibland är bästa boten att bara sätta sig ner vid tangentbordet och inte ge sig fören texten tagit sig ut på skärmen. Det är bara att få det gjort helt enkelt. Men andra gånger kan bloggandet även kräva en del inspiration.

För att skriva bättre är det bra att läsa. Läs bloggar och artiklar, spara de inlägg du kommer över som du gillar och blir inspirerad av. Ha ett anteckningsblock i väskan där du skriver ner de spontana idéer och uppslag du får. Kritisera inte än, bara skriv ner allt möjligt som faller dig in! När du senare sitter vid datorn kan du gå igenom uppslagen och bestämma vad du vill börja skriva på och vad du lägger åt sidan.

Tänk så klart på att alltid länka och ge cred om du använder en annan bloggares lista eller inläggsidé. Men att läsa andras bloggar behöver inte handla om att kopiera hela konceptet i inläggen eller texterna. Se istället om de ger dig några idéer. Hur skulle du skriva om ämnet utifrån din egen bloggstil? Testa att använda dem som just inspiration!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *