Rutiner, 3 saker runtinlösa missar i vardagen

Rutiner något som många kämpar med, ett svart hål som många runtinlösa har uppfattningen att man är låst som person. Det finns någon slags förutfattade mening med att personer som jag som har väldigt strikta, lever lite som i ett fängelse. Så är det inte alls, du skulle kunna säga att du har större frihet. Hur skaffar du dig denna frihet? 

3 saker runtinlösa missar i vardagen

Rutiner hjälper dig att låsa upp den tiden som du annars lägger på inte jätte nödvändig problemlösning. Alla dessa små sakerna, vad ska jag laga för mat? När det fattas något i kylen, när var och hur ska du införskaffa dig det? Saker du kan göra på automatik om du har en rutin. Rutiner är något som jag brinner för vilket gör att jag har skrivit om det fler än en gång, vill du läsa

 

Det handlar inte om att skapa ett tråkigt schema


Mycket handlar om att hitta vad du behöver. Att ta sig tid att sätta sig ner och skriva ner det du vill ändra på, bygga på och ha kvar i ditt liv. Skapa en plan för det som du skulle kunna göra mer på automatik och det du faktiskt vill lägga din tankekraft på.

 

Rutiner är inte en tråkig mall


Det viktigaste är att inte bygga sina rutiner baserat på någon annans. Visst kan du hämta inspiration, men det ska passa ditt liv och ingen annans. Du behöver inte visa att du är duktig för någon eller tävla om vem som har mest strikta. Utan det viktigaste är att du basera dina rutiner på ditt liv och dina erfarenheter. Har du barn kanske det inte just nu funkar att ha vissa strikta rutiner som är baserat på ett vuxenliv.

 

Sparar dina problemlösningsskills till roligare saker


Grejen med rutiner är att slippa lägga sin tid och tankekraft på att ta aktiva beslut om sånt som kan göras på rutin. Som att planera en veck/månads matlagning varje söndag. Så när du står där trött vid kylen behöver du inte sucka högt och tänka jaha vad ska vi laga idag? Eller upptäcka att du inte har den ingrediensen som du behöver. Helt plötsligt står du inför en problemlösning som du måste lösa. Istället för att du redan har en rutin så du slipper att lösa alla små problem som du lätt kan undvika.

Rutiner är till för att slippa ta aktiva beslut för att få vardagen att gå ihop. Istället flytta fokusen till att ta beslut när du vill bryta vardagen. Kanske för att ta en sovmorgon eller äta på restaurang.

Slutsatsen

Som jag diskuterade med en grym bloggare Mikaela om: Rutinerna är inte till för att begränsa dig utan för att du ska få vardagen att gå smidigare. Och framför allt inte lägga tiden på att problemlösa saker som du faktiskt skulle kunna göra helt automatiskt utan att behöva lägga allt för mycket kraft på det. Vad har du för rutiner? Dela gärna med dig i en kommentar! (Om inte vad skulle du vilja ha för rutin?)

Vill du läsa mer?!

Hur du skapar en snygg signatur i din gmail!

Det finns ett sätt att skapa en supersnygg footer eller signatur i din mail! Och det är utan att behöva koda. Det du behöver är Gmail och google docs inget mer. För att lägga in bilder och så en fin design på din signatur. På 5 min kan du få ett helt annat utseende på dina mail. Med hjälp av denna videon så kan du enkelt skapa din egna designade...

läs mer
Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Marginalavkastning är en nyckel till att förstå jakten på likes

Lyssna: Första gången vi gör något som känns det helt fantastiskt. När du köpte din första dyra pryl eller bil. Eller varför inte första gången du smakade den där goda tårtan. Men andra gången du gör något så trubbas den känslan av. Och den minskar för varje gång och det som var hur najs som helst blir en beige vardags grej. Detta är...

läs mer

2 Kommentarer

 1. Mikaela

  Så bra skrivet Johanna! Rutiner är, precis som du säger, inget straff, däremot upplever många sig straffade för att dem inte får tid för annat. Läste att hjärnans kapacitet ligger på ca 8000 beslut om dagen, endast en liten liten bråkdel av dessa är medvetna beslut. Låt dem besluten få handla om viktiga saker för ens utveckling och drömmar! Ha en grym dag!

  Svara
  • Johanna

   Håller helt med dig, besluten ska helt enkelt handla om viktiga saker ? ha en grym dag själv❤️

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *