Om webbdagarna och mediaplattform
Hur var första dagen på webbdagarna i Göteborg
20 september, 2017
Hur vet du om du är shadowbanned på Instagram
Shadowbanned, du kan se dig men ingen annan!
26 september, 2017

Rövhålen bakom “bara ett litet tips”

Rövhålen bakom "bara ett litet tips"

Det finns något i ett litet tips bara som kan få mig i eld och lågor. För ett tag sedan fick jag ett mail av en som jag hade träffat på ett nätverk. Det avslutades med bara lite tips ha en profilbild på din linkedin. Bla bla bla kände jag sen, för att problemet med den typen av “tips” är att du vet inte varför personen inte gör som du tycker. För det är ju det det är bara en åsikt personen har. Eftersom personen i fråga vet ju inte att jag har låst hela min profil och att personen inte kan se min bild tack vara att han inte finns på min kontaktlista.Vad är syftet med tipsen?

Rövhålen bakom "bara ett litet tips"

Jag personligen har delat upp kritik i två olika fält. Det en är kritik för att man vill att personen ska lyckas eller att man själv ska känna sig bättre. Som om någon har mat i ansiktet säger ju du till för att personen ska kunna ta bort det. Förbättra något som kan skapa smärta för personen. Men sen kommer vi till kritik som ges för att höja personen som ger kritiken. Som en kommentar jag fick för ett tag sedan på ett inlägg om SEO blev jag tipsad om att läsa artiklar om SEO på engelska. Personligen kände jag att detta var ett typiskt tips/kritik för att höja sig själv.

Jag har med varit ett rövhål

Det tog super lång tid innan jag fattade att jag gav “tips” eller kritik på helt fel ställen. Att jag påpekade saker för att visa min egna kunskap. Istället för att inse att jag ger ju ingenting till personen. Inget alls. Detta var när jag var i slutet av tonåren tills jag var 22 typ. För jag trodde att det var så man skulle göra. Men så fel jag hade. När jag var 22 eller 23 började jag på min resa att förändra mitt beteende. Hur jag såg på världen och det är en pågående resa. För vem vill vara ett rövhål?

Att hitta när du får kritik som är menat väl och inte

Som i ett tidigare inlägg tog jag upp vikten av att ha rätt människor runt omkring sig. Och det var det som hände mig, många av de som kritiserade på samma sätt som jag. För att höja sig själva, försvann. Men jag träffade många nya härliga människor som inte kritiserade på det sättet. Det som jag har märkt är super viktigt när man umgås med andra människor är att kunna analysera vart ifrån kommer kritiken? Är det för att hjälpa dig eller för att de ska hjälpa sig själva.

Många gånger kan man se detta med ge kritik för att hjälpa sig själv inom den offentliga mammavärlden. Är så himla fascinerad av hur alla mammor som bloggar orkar med all kritik. För du kan ju aldrig göra rätt, för då är ju den som läser lite sämre än dig. Och det går ju inte för sig. It’s my way or the highway!

Bryt ner det du får

Om någon ger dig ett sånt där “tips” eller kritiserar dig bryt upp vad de sa. Det är super svårt att titta på vad personen har för agenda men i regel så brukar dessa saker tydligt komma fram när personen är ett rövhål:

 • Namn droppa utan att förklara vidare, massa olika metoder, teorier eller jag känner många inom ämnet så jag vet.
 • Referera till dig som person, sånt du inte kan ändra på som ålder, utseende, storlek eller kön
 • Pratar över dig, antar som att du inte förstår något som du pratar om.
 • Ger “komplimanger” som är dold kritik, “du är mycket snyggare i långt hår eller du ser mycket fräschare nu när du inte är si och så”.

Och det viktigaste kändes det i magen som att personen verkligen ville hjälpa dig? För hur många gånger har du sagt jag borde inte ha litat på min magkänsla? Det brukar vara tvärt om eller hur?!

Har du råkat ut för “tips” eller kritik av ett rövhål? Hur upptäckte du att kritiken inte var för att hjälpa dig? Lämna dina tankar på detta inlägget i en kommentar!

2 Comments

 1. JEANETTE SANDELIN skriver:

  Hej!
  Hur får jag min blogg lukrativ?

  • Johanna skriver:

   Är det att tjäna pengar som är ditt enda skäl att ha bloggen? För att du kan bara göra din blogg lukrativ om ditt innehåll bär bloggen och är attraktivt för både läsare och sponsorer. Eller varför inte kunder. Om ditt innehåll inte är fristående bra så kommer din blogg inte heller bli lukrativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *