Att ha organiserat är ingen konst, tipsen som kan hjälpa dig

Ibland känns det som att oredan bara växer och växer, hur mycket vi än plockar undan och ställer i ordning. Visst kan det kännas som ett ändlöst slitande allt plockande? Du kommer inte komma ifrån att ställa tillbaka dina saker på rätt plats, men bördan kommer att lättas mycket med hjälp av dessa tipsen.

skapa ett organiserat hem

Var sak har sin plats!

Det finns inget som ger dig mer tid till annat än att planera och utse en plats till alla dina saker. Var och en av dom. Det här låter flummigt men för ett fridfullt hem behöver varje sak ett dedikerat hem, som de kan återvända till när du har använt färdigt dom.

Hur vill du att ditt hem/rum ska kännas?

För att ens få ett organiserat hem behöver du vet hur du vill ha det. Hur vill du att ditt hem ska kännas när du tar av dig skorna efter en lång dag? Vad vill du göra hemma när du inte har några som helst planer? Du är den enda som kan skapa det hemmet du vill ha, det behöver inte alls kosta dig något (lite av din tid). Det viktigast innan du börjar organisera är att ha en klar bild om hur du vill att ditt hem ska kännas och vad du vill göra.

Känslan som jag har skapat i mitt hem är lugnt och mysigt. Det ska vara lätt att göra en kopp te och bara krypa under en filt och läsa en bok eller kolla på en serie. Det ska helt enkelt inte finnas saker framme som kan störa den lugna atmosfären som jag försöker att skapa.

Organiserat i 4 steg

nummer 1

Rensa ut allt som du inte behöver längre


Okej allt börjar med att rensa, för att vi alla har för mycket saker. Saker som har uppfyllt sitt syfte. Den där tröjan i garderoben som du aldrig har använt för att den inte passar med nått har till och med uppfyllt sitt syfte. Det kanske är så att det enda syftet den tröjan hade var att bli köpt så att du såg att den inte passade med något annat.  Det finns ett par simpla regler som göra att du inte behöver stort en gång.

 1. Rensa i kategorier (vill du ha inspiration ladda ner min lista här).
 2. Ta inte allt med en gång (Lägg upp en planering och portionera ut din resning).
 3. Ta hand om det du inte vill ha med en gång, låt inte stora kassar med sånt du inte vill ha ligga och skräpa.

nummer 2

Hitta en plats åt dina saker


Samla varje kategori av saker på samma ställe. Visst är det behändigt att strö ut sina saker på olika ställe i sitt rum/hem. Det kan kännas behändigt att ha samma kategori av saker på olika ställe, som underkläder i en annan byrå/garderob än resten av dina kläder. Eller som att ha dina glas i olika skåp i köket. Det gör det bara svårare för dig att se vad du verkligen har. När jag rensade ut flera stycken av samma bok insåg jag hur viktigt det är att ha alla sina böcker på samma sälle så att jag har en överblick i vad jag har och vad jag behöver.

nummer 3

Hur känns det?


Det här kan kännas flummigt som så mycket annat som har med känslor att göra. Men känns ditt rum/hem som du beskrev att du ville att det skulle kännas innan du började organisera? Om inte sätt dig med papper och penna och börja skissa ut en plan, vad behövs för att du ska känna den känslan?

 • Kanske behöver du rensa lite mer?
 • Möblera om.
 • Flytta om dina saker.

nummer 4

Ställa tillbaka sakerna på sin plats


Sista steget är där vi lättast misslyckas. Att ställa tillbaka sakerna på sin plats när vi är klara med dom. Som när jag kommer hem tömmer jag ”alltid”  väskan (det finns ju tillfällen då jag kommer hem sent eller är helt slut och inte plockar ur väskan men oftast gör jag det). Varje sak lägger jag på sin plats i en låda, då glömmer jag inte något viktigt i en annan väska när jag byter. Det viktiga är att du inte skjuter på att lägga tillbaka sakerna.

Glöm inte att tömma alla små skrymslen som finns överallt i våra hem. Hemmet som du vill ha det ligger i dina händer att skapa. Börjar redan nu med att planerar dagen som du ska skapa ditt drömhem! Vilken kategori ska du börja med?

Vill du läsa mer?!

Ren garderob, fler valmöjligheter!

Ren garderob, fler valmöjligheter!

Ren garderob för mig handlar inte bara att ha rena kläder i ett skåp eller låda. Utan att inte har mass saker som inte...

2 Kommentarer

 1. Kaffehörnan

  Vilken härlig uppställning du gjort. Vilka bra tips

  Svara
  • Johanna

   Tack de kommer fler inlägg snart?

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0