Organisera mer effektivt, ny metod

18 maj, 2015

Just nu testar jag en helt ny metod på hur man kan organisera sitt hem och alla andra platser för den delen med. Vi har aldrig studerat konsten att hålla i ordning, lärandet att hålla i ordning och städa har vi blivit självlärda. Alla gånger som våra föräldrar sa till oss att gå och städa våra rum. Men visade de någon gång hur vi skulle göra. Nej för de har aldrig heller fått lära sig, utan är självlärda dom med. Det finns en metod som fungerar och för mig var det något helt nytt!

När det kommer till garderoben använder vi inte mer än 20% av kläderna som finns där. Men klara vi oss utan alla valmöjligheter som vi får om vi har många olika saker. Ja, det blir till och med lättare att välja när man har begränsade valmöjligheter och känslan att aldrig ha något att ha på sig försvinner. Mycket av stressen som skapas är för att vi har kläder som inte passar, eller inte matchar med något. Tar man bort det och rensar upp så är det lättare att se vad man har och det ser inte så överfullt ut. Det här var en liten del av vad jag rensade ut som du kan se på bilden.

rensa

70 plagg som jag inte använder skänks till välgörenhet och att välja kläder eller försöka hålla ordning på garderoben är ett minne blott. En månad har min garderob varit så här och jag vill inte vända tillbaka, jag har aldrig haft känslan att jag inte har något att ha på mig.

Hur du kan skapa din egna zen garderob.

Dela in din garderob i olika kategorier och tackla en åt gången:

 • Toppar
 • Klänningar
 • Byxor
 • m.m

Riv ut allt i en kategori lägg dom på sängen eller på golvet så att du har en överblick på alla sakerna. För varje plagg håll det i händerna och fråga dig själv ger det här mig glädje? När du börjar känns det lite knäppt, men när du helhjärtat testar detta kommer du att känna att din kropp reagera på vissa föremål och andra inte. Första gången jag testade det var jag förvånad över hur mycket skräp som jag hade, sånt som bara ligger och inte ger mig något. Bara fyller mitt hem med sådant som tar plats och skapar oordning. Jag trodde att jag var en ordningsam person innan jag började riva ut allt i en kategori och sortera det som jag vill ha kvar och det som ska bort från hemmet.  Det visade sig att det enda jag är bra på är att lagra mina onödiga prylar i lådor, hyllor och förråd.

Igår tog jag och min sambo tag i att sortera bland böckerna, vi har så många att vi inte hittade alla, men vi ska göra ett nytt försök när vi kommer lite längre in i vårat förråd. Det blev ett 100 tal böcker som rensades ut.

sortering av böcker

Det är bara två steg för att organisera sitt hem kasta bort och behålla är första och andra steget ska inte tänkas på innan alla saker i en kategori har gåtts igenom. Det andra steget är var du ska ha dina saker som blir kvar. Har du studerat konsten att skapa ordning? Eller har du några tips på hur man kan skapa mer ordning i sitt hem/arbetsplats eller i sinnet. Hör av dig!

Vill du läsa mer?!

Ren garderob, fler valmöjligheter!

Ren garderob, fler valmöjligheter!

Ren garderob för mig handlar inte bara att ha rena kläder i ett skåp eller låda. Utan att inte har mass saker som inte...

2 Kommentarer

 1. Ewa Svensson

  Toppentips!!! Ska genast börja 🙂 //Kram

  Svara
  • Johanna

   Grymt 🙂 Tack för kommentaren

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0