Organisera bloggresurser, för att bli mer effektiv

När man har bloggat ett tag är det lätt att man förvirrar bort sig vart de olika sakerna finns någonstans. Bloggresurser som du har samlat på dig under åren är alltid lättast att ha på samma plats. Men hur skapar man en sådan plats? 

Bli mer effektiv organisera dina bloggresurser

Det är verkligen inte det lättaste att samla allt på samma plats. Det är inte bara krångligt utan ibland helt omöjligt kan kännas. Just nu har jag dragit igång ett personligt projekt. Fixa mina bloggresurser, effektivisera mitt skapande.

Vilka bloggresurser finns det?

Som med allt när man organiserar måste man kategorisera upp det. Så att man helt enkelt vet vart man ska börja och när man är klar. Jag delade upp det så här:

 • Bilder
 • Backup
 • Program
 • Appar
 • Övriga verktyg
 • Sidor
 • Sociala medier
 • Bloggprodukter som e-böcker, bakgrunder och mycket mer

Det kommer ju inte gå att ha appar på din telefon på samma ställe som du har dina datorprogram, men du kan bunta ihop så att du oavsett vart du är lättare kan komma åt dina bloggresurser. De olika ställena/enheterna för mig är:

 • Datorn
 • Mobilen
 • Webbläsaren

I datorn

Först tänkte jag lägga en mapp där alla program har en genvägslänk och sedan mappar för bilder och liknande. Men kom på att med windows 10 kunde man gruppera ihop program, vilket är ett mer effektivt sätt att komma åt dom. Så här ser min startmeny ut: 

När det det kommer till mapparna där allt lokalt innehåll ska ligga mappade jag upp det på detta sättet:

 • Backup
  • WordPress filen xml
  • Uploads (Bilderna från hemsidan, en kopia av mappen uploads helt enkelt)
 •  Bilder
  • Till inlägg
  • Redigerade bilder
   • År och månad när bilden togs
  • Grafik
  • Nedladdat
  • Bildmallar (jag använder mig av mallar när jag skapar mina bilder så att de ser likadana ut beroende på vilken kategori som inlägget är i)
 • Bloggprodukter
  • E-böcker
  • Gästinlägg som jag har skrivit
  • Gästinlägg till min blogg
  • Inlägg som skrivits om mig och min blogg/arbete
  • Mallar (som hur du bygger ditt mål och liknande)

I mobilen

Först hade jag apparna beroende på vilken kategori dom tillhörde utifrån vilken typ av app det var. Detta var inte jätte effektivt. Nu har jag buntat ihop apparna i mappar utifrån vad jag använder dom till eller i samband med. Det ser mer ut så här:

 • Blogg (Verktyg som jag använder i samband med bloggen, som kamera och redigeringsprogram, även Instagram och Facebook har jag här)
 • Företagande (Mail, Linkedin och liknande hamnar i denna mappen)
 • Fritid (Spel, reddit och mycket mer)

Så här ser mitt koncept på mobilen ut (fast några kategorier till).

Webbläsaren och övriga verktyg

Denna kategorin kommer att följa samma stil som de övriga. Mappsystem:

 • Blogg
  • Inspiration (artiklar som jag vill läsa men inte har tid just nu)
  • Inspirations verktyg (Pinterest och liknande sidor)
  • Verktyg (Google analytics, canva och andra saker som du använder dig av direkt i webbläsaren)
   • Varje dag (Trello, kalender och sånt som du bara är ett knapptryck ifrån att starta en ny dag, allt du behöver varje dag helt enkelt)
   • Övrigt (Det som du bara kollar eller behöver lite då och då)
  • Bloggrupper på Facebook (Både som att du enkelt kan hitta och dela med dig)

Sociala medier

Här är en tunn lista för mig så jag valde att skapa en mapp där alla länkar som jag vill besöka ligger där. Att skapa mappar i din webbläsare ger dig möjligheten att öppna alla flikar i mappen på samma gång. Vilket skapar mer fokus och sparar tid.

Slutsats

Jag har inte levt med detta systemet allt för länge, en veckan men än så länge är jag överraskande nöjd med hur lätt det är när man har organiserat sina bloggresurser. Hur organiserar du din arbetsplats på de olika enheterna? Och tror du att detta sättet skulle hjälpa dig att bli mer effektiv och spara onödig tid på att leta rätt på saker? Låt dina tankar bli hörda lämna en kommentar.

Vill du läsa mer?!

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer
Webbhotell kraften bakom en hemsida

Webbhotell kraften bakom en hemsida

Typ alla vet att man måste ha ett webbhotell och domän när man ska ha en hemsida. Men vad betyder det egentligen på riktigt? Det är helt galet vad vi it branschen gillar att slänga med ord hit och dit. Det vet ju alla typ, men om man inte vet då? Ingen fara jag tänkte att vi kunde kolla lite på det. Så att du kan få ut mer av din hemsida....

läs mer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *