Internet är en sekt
Internet är en sekt? Påstående från en främmande man.
12 februari, 2016
fotografera bloggare
Projekt fotografera bloggare
16 februari, 2016

Många bloggare skapar olagligt innehåll, är du en?

Olagligt innehåll

Visste du att det är olagligt att göra reklam i bloggen utan att tala om att det är reklam? Vi i bloggvärlden är ganska dåliga på att veta vad vi får göra och inte när det kommer till våra bloggar. Reklam är en punkt som många bloggare verkligen gör något direkt olagligt och kan få betala dyrt för det.

Olagligt innehåll

Vi möter dagligen olagligt innehåll i from av affiliate länkar. Inlägg som kallas för inspo/inspiration, de innehåller en eller fler bilder och sedan länkar till produkten. Det står tydligt i lagen att reklam måste skilja sig tydligt från övriga sidans innehåll. Det betyder att om du får någonting för att länka/skriva om en eller flera produkter är det reklam och måste följa vissa regler.

Bloggare har redan blivit dömda

Ja det finns redan fall på bloggare som har blivit dömda på att ha gjort reklam på ett otydligt sätt. Jag vill ju inte att du ska råka göra samma misstag därför skriver jag detta inlägget. Jag vill inte att den inkomstkällan som du har på din blogg ska stå dig dyrt bara för att du inte visste om att det finns lagar. Lagar som måste följas när man gör reklam på sin grymma blogg!

Olagligt innehåll pin

Hur du undviker olagligt innehåll

Det är ganska simpelt att undvika att skapa olagligt innehåll. Det du behöver skriva är sponsrat inlägg eller anons i inlägget. Det räcker med en liten text på bilden där det står anons. Det är alltså inte mycket som krävs av dig för att gå från att skapa olagligt innehåll till att vara helt laglig.

Du slipper se ut som en lögnare, när du ärligt och rakt visar om du får ersättning för det du skriver om eller inte. Jag lovar att det har bara fördelar med att vara ärlig emot sina läsare!

Vad tycker du om reklam på bloggar? Är det bra eller dåligt? Berätta om dina tankar kring ämnet, hur gör du?

För kom ihåg du står alltid som ansvarig utgivare till din blogg, du kommer alltid få ta ansvar för det du publicerar.

10 Comments

 1. Liselotte skriver:

  Superintressant ämne, verkligen!

  Jag tycker överlag att det är väldigt mycket reklam i bloggarna. Vissa sköter det väldigt snyggt, andra inte. Vad en bloggare vill ha för innehåll på sin blogg är upp till denne förstås, men jag ser gärna att det är med ärligt uppsåt. Självklart ska det märkas upp tydligt. Jag kan tycka att bloggaren på något vis underskattar sina läsare annars 🙂

  • Johanna skriver:

   Ja det är verkligen stor skillnad på hur bloggare gör reklam. Mer ärlighet bland bloggare känns verkligen något som vi alla ska sträva efter. Tack för dina tankar Liselotte!

 2. Bra skrivet 🙂 väldigt många som tyvärr gör smygreklam och det blir så genomskinligt tillslut… SÅ tråkigt!

 3. Anna Kindstrand skriver:

  Jag har ju förvisso annonser i min blogg, men jag skriver inte några reklaminlägg. Det är väl helt upp till var och en vad man vill skriva om, men jag tycker att det känns onaturligt att skriva reklam. Det kan ju kanske bero på att jag inte vet några produkter som jag har lust att marknadsföra. Men som läsare tycker jag att reklaminlägg ofta är väldigt trista. För mig blir det som någon slags “personlig” annonsering i mängden i det stora flödet av outsinlig reklam.
  Mvh
  Anna

  • Johanna skriver:

   Det handlar ju bara om att vi alla sak visa på vad som är anons och inte så slipper vi alla att känna oss lurade 🙂

 4. Intressant inlägg. Jag gör mycket wanties-inlägg och inspoinlägg med olika outfits jag satt ihop men detta går väl inte under reklam? Jag får ju inget för det liksom. Vart kan jag hitta mer att läsa om detta?

  Har pinsamt dålig koll på detta 😐

  Gillar din blogg btw!

 5. Jeanette skriver:

  Jag har en banner i början på inlägget som talar om att inlägget innehåller affiliatelänkar. Kommer ha det också vid sponsrade inlägg & så när det dyker upp 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *