Lite rörigt på webben, många hackningar som påverkar oss vanliga

Det som är lite spännande är att en bloggare som jag snackar med en del. Just blev hackad när jag började skriva detta inlägget. Eller jag hann med titeln och inget mer. Det är många bloggar som blir hackade. Som jag förstod de så handlar det om en bugg som tillät folk att ändra i publicerade inlägg. Som de flesta drabbades av. Vilket jag förvirrade med en annan typ av hackning som kom upp till ytan samtidigt som påverkade många WordPress användare med.

hackade bloggar

Det blir mer och mer vanligt att ”hjälpforum” sprider dålig kod. Kod som gör din sida svagare. Stack overflow som jag personligen använder mig av blev hackad för ett tag sedan. Så när du kopiera kod följde något helt annat med än vad du hade tänkt dig. Det är därför det är så viktigt att du inte klistrar in kod direkt från ett forum in på din blogg.

Slå ner din rädsla av att uppdatera

Oftast handlar inte uppdateringar om coola nya funktioner som vi kan använda. Utan att säkerhetsrisker har satts igen. De nya funktionerna är oftast bara en bonus, jämfört med de arbetet som ligger bakom och skyddar allt ditt innehåll oavsett vad det är. Din blogg, dator, mobil, håll allt uppdaterat så slipper du att råka ut för tråkiga saker för att du inte vågade. Det finns människor som jobbar för din säkerhet och det ända du behöver göra är att klicka på uppdatera.

När du uppdaterar din wordpress

Visst finns det saker som kan gå fel när du uppdaterar därför måste du ha en plan B. Det händer sällan men bara för det behöver inte det vara ett skäl till att du inte gör ditt yttersta för att förhindra det. Stegen som du borde ta med jämna mellanrum och speciellt innan du uppdaterar:

Del 1 ftp, se till att ha tillgång till din baksida av den WordPress. Inte admin utan verkliga baksidan. Jag använder mig av filezilla som är ett gratis så kallat ftp program. Den ger dig tillgång till baksidan av din blogg. Olika webbhotell har olika adresser så tyvärr måste du googla hur du gör för ditt specifika webbhotell.

Ftp backup:

 • Leta upp mappen wp-content.
 • Klicka dig in i den.
 • Leta upp mappen Uploads.
 • Dra den mappen till det stället på din dator där du ska ha din backup.

Nu har du kopierat dina bilder från sidan.

Backup WordPress:

 • Logga in
 • Hitta verktyg/tools i din sidomeny.
 • Klicka dig in på exportera/export.
 • Här kan du ladda ner allt eller bara välja en del av sidan som du vill ladda ner.

Nu har du gjort en grym backup. Visst kan du gå ett steg till och skapa en backup på din databas men under mina 8 år med WordPress så har jag aldrig behövt de. Men om du vill göra det så kontakta webbhotellet eller googla. Det ser lite olika beroende på vilket webbhotell du har.

Var rädd om dig

Du kan misshandla i princip om du har en plan B om det skiter sig. För att det viktiga är inte att du alltid gör rätt. Det viktiga är att du kan återställa det om det går fel. För att även om du gör allt rätt kan det bli fel. Därför är det viktigare att du har en backup än att du faktiskt gör allt rätt.

När tog du senaste en backup? Om det var ett tag sedan, sätt dig nu. Det tar inte lång tid, men kan vara livsavgörande om det händer något!

Vill du läsa mer?!

9 idéer som förändrar din blogg

9 idéer som förändrar din blogg

Älskar inte du listor? Jag älskar verkligen listor. Så jag tänkte varför inte en lista?! 9 idéer som förändrar din blogg eller hur du kanske ser på den. Vi blir allt fler och fler bloggar, det är verkligen ett fantastiskt sätt att dela sina erfarenheter med hela världen. Eller i alla fall dom som tala det språket som du skriver i.  Det är ingen...

läs mer
Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 • Lite rörigt på webben, många hackningar som påverkar oss vanliga
 • Slå ner din rädsla av att uppdatera
 • När du uppdaterar din wordpress
 • Var rädd om dig
 • 9 idéer som förändrar din blogg
 • Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben
 • Sidor
 • Bransch hemligheter direkt i din inkorg