Lista som hjälper dig att hitta fokus

Planering, listor och drivkraft är mina nyckelord för att hitta tiden att gör det jag vill med mitt liv. Det var ett tag som jag var beroende att av att bocka av saker på listan, det va små saker som bädda sängen skrev jag upp för att kunna bocka av det. Jag blev helt enkelt beroende av att bocka av saker än att göra det som krävdes för att nå mina mål. Vissa dagar kanske man behöver listor på de simplaste punkterna för att få dom gjorda men oftast inte. För att hitta fokus måste vi definiera vad vi vill. 

Lista som hjälper dig att hitta fokus

Listor kan se olika ut men jag tänkte att vi kunde titta på att lista upp 10 saker om du vill bli bra på.

Hitta fokus med listan

Jag har hittat att det inte finns en universal lista som fungerar på alla ställen i livet. För sin personliga utveckling, bloggen och hälsa bygger jag mina mål och listor på olika sätt. Just för att vissa ställe behöver jag fler steg på och andra behöver jag bara definiera målet och allt kommer på automatik. Om vi tar som exempel att läsa 10 böcker i år, det finns ingen direkt mening att bryta upp det målet mer än 1 bok, 1 bok. Men du skulle kunna bryta upp det till sid nivå, som att läsa 15 sidor om dagen eller liknande. Men för min tycker jag att det räcker med att skriva 10 böcker och hålla koll på hur det går utan att behöva göra en lista av det hela.

Utveckling med 10 saker du vill bli bra på

För att hitta fokus på det vi vill kunna, det behöver inte nödvändigtvis betyda något som har med ditt jobb att göra. Min lista ser ut på det här sättet:

 1. Läsa snabbare, lära mig att skumma texter efter information som jag behöver.
 2. Bra på försäljning, bli bättre på att visa vad det ger att ha en egen hemsida
 3. Göra dagliga anteckningar, det är verkligen ovärderligt att anteckna sin progress. vi kan hitta lösningar bara genom att läsa våra egna tankar.
 4. På att skriva, minimera risken på att stava fel och skriva  högre hastighet.
 5. Bra på att släppa oviktiga saker, om det inte ger mig något eller tar bara massa tid och energi släppa det tidigt.
 6. Att ta pauser, bättre på att ta pauser när jag arbetar och inte sitta timmar med samma sak.
 7. Att fotografera med mitt vidvinkel objektiv, få till rakare linjer och bättre färger.
 8. Publicera bilderna som jag tar, Visste du att jag fotade över 65 000 foton förra året?! Ungefär 100 bilder publicerade jag.
 9. Be om hjälp när jag behöver det, som stora syster gillar jag att göra allt själv men har kommit på att man verkligen inte behöver göra allt även om man kan är det bra med avlastning.
 10. Planera mer fritidsaktiviteter, det blir lätt att jag planerar bara arbete och det ska jag jobba på att förändra.

Det var inte så att jag skrev denna lista rakt upp och ner utan har haft den uppe i min anteckningsbok ett tag nu för att fylla på vad det är jag vill fokusera på just nu. Denna lista fokuserar mest på vad jag vill fokusera på min fritid och avslappning. Som jag skrev så finns det inte en universal lista för allt, utan man måste bygga dom efter behov.

Lista som hjälper dig att hitta fokus pin

Fokus kan bara komma när du vet vart du vill

Testa att skriva en egen lista på saker som du vill bli bra på och se om du kan få ner 10 egna saker som kan bli dina fokuspunkter och mål. Det är okej att ta bort skaer på listan om du upptäcker att detta var inget för mig. Kommentera gärna och berätta vilken är nummer 1 på din lista?

Vill du läsa mer?!

2 Kommentarer

 1. Ewa Svensson

  Nummer 1 på min lista är att läsa in/uppdatera mig på min kostrådgivarutbildning som jag gick 2012. Glömt mycket……

  Bra tips för ett blogginlägg längre fram 🙂

  Svara
  • Johanna

   Oh spännande, jag kan tänka mig att man glömmer mycket allt eftersom. Sen har kanske saker ändrats sedan 2012? Inget jag vet då jag inte är insatt 🙂

   Tack för din kommentar 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0