Lär vi oss av andras misstag eller gör vi dom om igen?

Vi lär oss nog bäst av när vi upptäcker våra egna misstag. Men jag tänkte på det när jag skrev 13 misstag som jag gjort när jag bloggat. Kan någon lära sig något av det eller måste man göra misstagen själv? 

Lär vi oss av andras misstag

Det händer ofta att jag klickar mig in på artiklar 10 saker du inte ska göra eller misstag jag gjort. Men frågan är tar jag med mig saker ifrån det jag läser?

Tror att vi tar med oss ibland

Personligen tror jag att det handlar om hur rädd man är på att misslyckas. Och även hur säker man känner sig på in sak. För ibland kan det vara den största skräcken att göra ett misstag. Oftast när jag tänker på det när man inte är under press så är det hur jobbigt är det egentligen att gör ett misstag. Som varje gång jag rensar en hemsida på allt. Även om jag gjort det flera tusen gånger så har jag alltid lite ont i magen att backupen inte ska funka, trotts att jag testat den och att allt ska gå fel. Jag läser super mycket om vad man ska undvika göra men ibland gör jag samma misstag som jag nyss läste om.

Vad tror du, lär vi oss av andra om det inte är en framgångs saga?

Ofta snackas det om de som lyckats och hur de gjorde det. Men sällan snackas det om misslyckanden. Så hur lätt är det att lära sig av dom om det får så lite plats på webben, i böcker och liknande? Hur är det för dig lär du dig från andras misstag?

Vill du läsa mer?!

22 Kommentarer

 1. Jessica

  Jag tror att man lär sig till viss del. Men å andra sidan finns de misstag man aldrig lär sig att man inte ska eller ska göra ?

  Svara
  • Johanna

   Håller med dig helt ?

   Svara
  • Rabattkatten

   Håller också med! ?

   Svara
   • Johanna

    Grymt??

    Svara
 2. clara

  Svårt ämne, precis som du skriver så hör en inte ofta om de där misslyckandena. Tror det är därför Per Holknekt är så populär, eftersom han pratar så mycket om misslyckandena

  Svara
  • Johanna

   Åh det är säkert så. Ska kolla in honom lite närmare. Tack för dina tankar!

   Svara
 3. Linda

  Till viss del lär vi oss nog 😀

  Svara
  • Johanna

   Det är nog så. 🙂

   Svara
 4. Liselotte

  Intressant!

  Jag tror att vi kan lära oss av våra egna misstag i alla fall. Ett misstag skapar ett obehag för hjärnan tänker jag, och då kommer hjärnan att jobba hårt för att undvika det i framtiden. Det gäller dock att styra det där lite, så att det inte slutar med att inte ens vågar närma sig området man misslyckades inom.

  Om Per Holknekt som Clara refererar till. En lösryckt tanke – kan det vara så att folk gillar att läsa om det för att det är skönt att det inte är vi själva som misslyckats, eller är det för att vi kan känna igen oss i det och att det då blir mänskligt / autentiskt?

  Svara
  • Johanna

   Oh shit sista frågan va sjukt bra. Spännande att tänka så. Jag tror som dig att vi lär oss av våra egna misstag om det skapar obehag. Tack för dina super bra tankar!

   Svara
 5. clara Toll

  Oj, jag vet inte. Försöker ta till mig av andras misstag men inte reflekterat över om jag verkligen lyssnar eller inte. Bra att klura på

  Svara
  • Johanna

   Ah jag tänkte aldrig på att man kanske egentligen handlar om man lyssnar eller inte. Att de kanske inte alls handlar om att lära oss utan att lyssna mer. Så ja det måste man klura på om man verkligen lyssnar❤️❤️

   Svara
 6. Rabattkatten

  Ett misstag jag nu precis lärt mig är i alla fall att inte lajka, kommentera eller länka till andra bloggare, för man får ingenting av det tillbaka. När man ser hur flitigt andra kommenterar, lajkar och länkar till varandras bloggar, känns det väldigt ensamt i branschen jag befinner mig i.

  Svara
  • Johanna

   Jag kan förstå att det känns ensamt. Det är väldigt skillnad på hur länkningar görs emellan olika nischar inom bloggvärlden. Du skriver om rabatter och länkar till många olika företag och liknande, det finns inte så många i din nisch som jag känner till i Sverige. För att det är alltid lättast att få kommentarer och länkningar från de som gillar det du gör. Och vi gillar oftast lika, vilket gör att de som skriver om samma saker som dig är det större sannolikhet att de skulle lämna en kommentar eller länka till din sida än någon som har en annan nisch. Jag hoppas inte att jag rörde till det för dig. Om det är så hör av dig igen.

   Svara
  • Liselotte

   Jätteintressant kommentar, hoppas det är okej att jag tar mig friheten att bemöta den 🙂

   Jag förstår verkligen frustrationen i det du upplever just nu! Som jag förstår det drivs och motiveras du av andras bekräftelse på det du producerar, innehållet i din blogg. Förstår jag dig rätt?

   Jag tänker så här, vad händer du om försöker hitta en annan motivator? Vad fick dig att börja blogga? Vad är målet med ditt bloggande? Och vad händer om du testar att kommentera andra typer av bloggar?

   Kram Liselotte

   Svara
   • Rabattkatten

    Hej Liselotte!

    Det är klart att man vill ha bekräftelse på det man gör är bra. Jag ägnar mycket tid åt att leta rabattkoder då jag älskar att göra fynd, och vill så klart dela med mig av dem, men det tar som sagt en del tid då jag även ska publicera det jag hitta och inte bara använda för eget bruk. Därför vore det kul med pepp, inte minst från folk i samma bransch. Vi sporras ju till stor del av varandras fynd.

    Jag har kommenterat andras bloggar också, en liten del svarar men långt i från alla. Men så är det i den allmänna bloggvärlden, alla kan inte svara alla.

    Jag har kommit till insikt att det redan finns för många så kallade ”gratisbloggare” som liksom tagit patent på det hela så det jag lägger ut har inget större värde. Visst, jag kanske lägger ut någon rabattkod som ingen annan har lagt ut men det är bara en droppe i havet för att någon ska uppmärksamma den och kanske tipsa vidare, som jag å andra sidan sett att de lite mer etablerade gratisbloggare göra mellan sig.
    Som ny i min bransch har man nog ingen större chans, det är finns som sagt för mycket av det hela.
    Tack för att du tog dig tid att skriva.

    Svara
 7. Rabattkatten

  Tråkigt att även du ignorerat min kommentar. 🙁

  Svara
  • Johanna

   Vag tråkigt att du känner dig ignorerad. Jag skickade även ett mail och förklarade att jag inte är inloggad på bloggen så mycket under helgerna och det kan ta ett bra tag innan din kommentar syns. Då jag manuellt godkänner alla kommentarer efterhand. Detta för att jag skua kunna svara på alla och inte missa en i mängden. Jag hoppas att du inte känner dig fortfarande ignorerad och jag ber om ursäkt att jag inte har varit tydligare med att det kan ta ett tag innan din kommentar och svar syns.

   Svara
 8. Rabattkatten

  Tack, Johanna. Jag fick precis ditt mail. 🙂 Saken är den att de är just dem som är i min bransch som inte lajkar eller kommenterar. Det är just det som känns lite tråkigt då man själv engagerar sig i deras inlägg. Det känns liksom lite meningslöst, som att prata med någon som inte vill se dig.
  Tack än en gång för ditt svar och ha fortsatt trevlig dag.

  Svara
  • Johanna

   Okej så ditt mål är att får respons. Det är super bra. Det är här den kluriga biten kommer in för att det är nu man måste testat en massa olika metoder och se vad som gör att man uppnår målet. Oftast har jag sett att det ger mer om man ställer frågor. För första steget är ju att de ska svara på det du gör i deras egna kanaler. Och sen känna sig uppmanade att gå vidare till dina kanaler. Och det görs ofta inte på en kommentar. Utan man måste bygga en relation för att man sedan kan börja länka till varandra och kommentera på varandras bloggar. Skissa på en plan:

   3 saker du gör för att de ska svara? (Ställer du frågor? Tar du upp det de skriver i kommentaren? och så vidare)
   När du byggt upp en relation be om feedback. Vad tycker du om mitt senaste inlägg eller liknande. Men jag vet att det är svårt att få feedback, för jag får ofta mail eller till och med sms om inlägg jag har skrivit. Så det är inte helt lätt. Kämpa på och du kan alltid fokusera på andra delar i bloggvärlden som inte involverar just detta.

   Svara
 9. Martina Johansson

  Hehe jag är trög och måste ofta göra samma misstag många gånger innan poletten trillar ned. Det hjälper inte att jag vet vad jag ska göra. På gymnasiet läste jag filosofi och läste att Sokrates sa ”Vet man det rätta gör man det rätta” och då tänkte jag att det finns olika nivåer av vetande. Man kan ”veta” att en grej inte är bra men gör den ändå, men när man väl får hela förståelsen för allt vad det innebär – först DÅ gör man det rätta 🙂

  Svara
  • Johanna

   Ah så spännande. Det känns som att man ibland får får göra några försök innan polletten trillar ner. tack för dina tankar de va super nice!

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0