Kategorier och taggar på bloggen, där de flesta gör fel!

Det är förvirrande det där med kategorier och taggar, för att det är lätt att göra det fruktansvärt fult. Något som jag stöter på ofta i mitt jobb är att många tror sig vilja ha allt på sin webbplats. Då menar jag allt och detta kan man se i de olika sidorna eller kategorierna som finns. Man vill göra det lätt för läsaren att se allt som man skriver om, alla de olika sakerna. Men vi är lata som besöker sidan/bloggen. Vi vill inte ha allt. Vi vill ha det serverat. Hur skapar du en sida som är lätt att använda? Minska på dina kategorier!

Kategorier och taggar på bloggen

Jag har många olika saker som jag kan hälla mitt te i. Det finns rosa, de finns iron man. De är olika, så då borde de få en egen hylla i mitt köksskåp? Så att om någon är hemma hos mig så kan de enkelt hitta den rosa om det är den som de vill hälla te i.

Koppar

Syftet med kategorin är den som avgör

Vad är syftet med de olika sakerna som jag häller mitt te i? Jo att de ska hålla mitt te och att jag ska kunna dricka ur dom. Vi skulle kunna skriva en kategori för varje detalj som alla de olika har eller så skulle vi kunna hitta en gemensam nämnare. Att de är en mugg eller en kopp. Vi kategoriserar in dom under kopp, sen skulle vi kunna kategorisera in i underkategorier, men varför? Det har vi taggar till. Taggar hjälper oss utan att skräpa ner.

Skillnaden kategorier och taggar

Om kategorin är kopp, för jag ska skriva om min rosa kopp är taggarna attributen som koppen har. Som i detta fallet kan taggarna vara, rosa, stor, bekväm och mycket mer. Jag har sett att många bloggare använder kategorierna som taggar, vilket bara kommer lämna dig med ett rörigt träd av undersidor som ingen vill gå igenom. Tillbaka till det jag skrev i början, att många vill ha med allt på sin sida. Detta är så vanligt att jag kände att detta inlägget var på tok försent publicerat. Det finns verkligen inget som påvisar att ha allt på webben är till din fördel snarare tvärtom. Vi är multipassionerade varelser men allt det behöver inte trängas på din sida. Du måste begränsa ditt utbud för att kunna skapa kvalitet. Som med kategorierna, genomtänkta kategorier som binder ihop dina inlägg så som kopparna i köksskåpet. Hitta syftet med din kategori. Varför finns den? Hur hjälper den dina läsare?

Koppar

 

Behöver du en kopp? En kan du hitta i skåpet över diskhon. Som detta inlägget som du läser nu hamnar under blogghack. En kategori där jag diskuterar med dig om saker som vi kan utveckla på våra bloggar. Om du har en kategori som uppfyller sitt syfte behöver du inte mer en än per inlägg. Jag tror att vi alla kommer att vinna på mer tydlighet på webben. Ta bort allt som inte hjälper dig och fokusera på specifika saker, istället för att allt om ditt ämne ska finnas på webben.

Att kategori behandlas som en gemensam nämnare, som förklarar lite vad det är och skapar ett enkelhet för både dig och dina läsare. Taggar där emot, är till för att du ska kunna ge en mer vinklad bild av vad du skriver. Rosa, gullig, barn, kort och mycket mer.

Hur använder du dina kategorier? Vilken är din favoritkategori på din blogg? (min är blogghack, vem hade kunna gissa det :P)

Vill du läsa mer?!

11 faror som gör att din blogg tar över ditt liv

11 faror som gör att din blogg tar över ditt liv

När jag investerar i något då investerar jag verkligen i något. Du kanske är likadan? När du kör så kör du hårt. Det handlar om att du gillar det du skapar. Att det du ger värde till ditt och andras liv. Bloggen är den platsen som du har möjlighet att påverka. Men om man inte är försiktig kan det ta över ens liv. Som Siranee skulle sagt "är det...

läs mer
Att organisera din blogg kan vara något av det viktigaste du gör

Att organisera din blogg kan vara något av det viktigaste du gör

Vi alla vill ha saker presenterade för oss i en ordning. Från viktigt till mindre viktigt. Om du då inte är undantaget. Den här bloggen är hyfsat strukturerad trotts att den behöver vässas lite på strukturen för att ta fram sånt som är lite viktigare än annat. Men hur kan vi tänka när vi organiserar bloggen och varför är det ens viktig. Allt ditt...

läs mer

6 Kommentarer

 1. Mia

  Jag är faktiskt så lat att jag slutat helt med kategorier… :/ Ska ta itu med det när bloggen byggs om nån gång i framtiden 😉 Max tre kategorier ska jag ha. Har inte tid för fler 😀

  Svara
  • Johanna

   Oh har du okategoriserad som kategori på alla dina inlägg?

   Svara
   • Mia

    Det står Publicerat i Men Mia! – the one and only kategori just nu 🙂 Kategoriserade flitigt förr på det dåliga sättet, tappade tråden och gav upp…

    Svara
 2. Martina

  Möööh… 😛 jag känner mig väldigt träffad ;))

  Svara
  • Johanna

   Haha, många som har gjort det 😉

   Svara
 3. Junitjej

  Vilka bra tips! Tack!

  Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *