Internet är en sekt? Påstående från en främmande man.4 min läsning

Mys fredag med en fika efter lektionen eller bara konstig? Jag och en klasskamrat satte oss och fikade på detta bedårande fiket i Göteborg (alhströms). Djupt försjunkna i vårt samtal börjar en främmande man som sitter på bordet bredvid kliva in i vårt samtal. Frågor om de studentlitteraturen vi har liggande på bordet har bra kvalitet? Från att vi svara på den frågan går allt utför, vet inte vart den här mannen kommer ifrån men han har inte varit delaktig i samhället ett tag nu.

Internet är en sekt 

Ja det händer mig några gånger i månaden att främmande människor inleder samtal med mig. Allt från fikabröd, väder och varför internet är en sekt. Jag vet inte om jag utstråla något eller vad som gör att det är så många som känner sig bekväma att bara inleda olika samtal med mig. Oftast är de super intressanta, att få höra äldre damer berätta om olika saker de har varit med om eller så. Men och det är ett stort MEN så kommer de där knäppa människorna som inte har en aning om vad sociala regler är.

Främmande mannen på caféet

Från att diskutera vilken kavitet på studielitteraturen vi använde oss av, leddes diskussionen snabbt in på böcker vs internet. Det var mycket bättre på 80-talet för då fanns inte internet och man kunde lita på allt som man läste. Han tyckte även synd av oss som källkritiserade allt som vi läser och att vi inte hade fått uppleva det kära 80-talet då det var 100% sant allt som skrev i tidningar och på tv. En person på 39 år som gick emot samhällets normer av att inte ha internet hemma eller ens en mobiltelefon, som ville arbeta med film, träffa en student på 26 år och tyckte att internet är en enda jävla sekt.

Utan internet hur ska vi kunna

 • Utveckla våra intressen?
 • Komma i kontakt med andra av samma intresse?
 • Träffa nya och intressanta människor?
 • Hitta information om olika saker som produkter, försäkringar och mycket mer?

Det är ju bara så att allt vi skulle vilja få reda på ligger tyckt och lugnt i våran hand. Och vi själva väljer helt vad vi vill ta del av och inte. När jag tänker på denna mannen så tänker jag varför är denna personen så emot nätet? Säger han att han är emot internet bara för att slippa ta ansvar och lära sig hur man gör med något så viktigt som internet?

Internet är en sekt pin

Internet är ju inte bara en stor sak

Nätet handlar ju inte om att det är en stor klump av allt på samma plats, utan mängder av små interaktioner. Som exempelvis detta inlägget är en liten interaktion emellan din och mig. Internet är personligt för oss alla och vi använder det på helt olika sätt. Det är ju det som är så fantastiskt med det, eftersom vi alla har våran egna unika upplevelse. 39-åringen missar ju sina möjligheter att vara delaktig i något stort och hitta likasinnade. Om han hade använt nätet hade han inte behövt fråga oss om Göteborgsskämt, hur google sökningar fungerar, han hade antagligen inte kännt behovet att bryta upp samtalet jag och klasskamraten hade, för han hade fått svaret på nätet.

Det var inte trevligt

Bara konstigt samtal. Jag vet inte varför jag har svårt att vara bitchig och låssas som att jag inte hörde frågan. Men våran pratstund som vi hade med denna mannen lämnade bara mina tår trampade på för att mannens okunskaper fick honom att slänga ur sig argument som är direkt kränkande. Det är det som är så himla läskigt med att träffa nya människor, du kan inget om dom, vad de gör och vad de har för åsikter. Det första du inte vill göra är att kränka dom genom okunskap. Har du någon liknade berättelse? Att främmande människor inleder samtal som bara spårrar ur? Lämna en kommentar och berätta om dina upplevelser med interaktioner irl.

4 thoughts on “Internet är en sekt? Påstående från en främmande man.4 min läsning

 1. Intressant inlägg.
  Hade inte internet funnits så hade jag aldrig träffat på min sambo och haft tre busiga,bråkiga och underbara barn. Vi skulle inte utvecklats helt enkelt.
  Jag fick lära mig ett ordspråk när jag hade lunar för ett antal år sedan.
  Främlingar är vänner man inte känner.
  Jag tycker det är sjukt obehagligt när folk bara börjar prata med mig så jag håller mig borta från dessa.
  jag pratar i princip med mina klasskompisar eller någon annan som går min utbildning.
  Jag är inte den personen som bara kan gå fram och snacka eller som folk bara börjar prata med.
  Tack för mailet förresten, jag vänder mig gärna till dig om det är något. Tycker dina inlägg är så intressanta.
  Jag får hoppas att jag nu får behålla min blogg öppen och att det kommer gå att logga in att fixet med permalänkar fungerar som det ska.
  Ha en jättebra helg.

 2. Osar okunskap på mils avstånd med den mannen!! Sen verka han va en sådan som är svårt att lära en gammal hund sitta typ…
  Jag tycker personligen att det har blivit lite FÖR LÄTT med allting i internet och jag saknar t.ex. den tiden då man kunde prata med ens sällskap öga mot öga utan att det avbryts med allt med instagram, fb osv osv som den måste ha koll på =/… och att nätet finner du alla svar och allt du behöver! Jag är mer åt den fysiska formen och tar hellre den jobbigaste vägen med att söka IRL först, sen nätet faktiskt *S*

  Går hellre inte in i debatter och diskussioner via olika forum på nätet… för efter bara några inlägg så spåras det fasiken ut och folk börja häva sig saker som man undrar om det var på riktigt! Tycker det är mer skrämmande via nätet än IRL så för min del “uppskattar” jag bättre med det ni hade och kan ta “striden” också i verklighet utan att man kan gömma sig bakom en skärm…
  TREVLIG HELG nu, ta hand om dig =)

  1. Tack för dina fantastiska tankar. Ja man måste ju stänga av alla notiser på mobilen när det kommer till sociala medier. Annars plingar det lite då och då.

   Det är verkligen skrämmande att se diskussioner spårar ur på nätet, de är som att människor inte har några spärrar när de sitter bakom en skärm.

   Ha en trevlig helg du med ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *