Något som är helt bortglömt många gånger, hur ser din länk ut? Det har visat sig ha betydelse. Men hur ska en optimal länk se ut? Och gör valet emellan subdomän (Länken ser ut typ så här: blogg.dinsida.se) och subfolder(Länken ser ut typ så här: dinsida.se/blogg) någon skillnad?
Innan vi går ner på djupet i sub-saker så tänkte jag börja med våra vanliga länkar. Och har du WordPress har du mycket att säga till om när det kommer till hur dina länkar ser ut. Inne i menyn: Inställningar -> Permalänkar kan du styra precis hur de ska se ut.
Bästa länken och varför
Det har visat sig att det bästa för sökmotorerna är att länken till dina inlägg bara innehåller titeln på inlägget. Så alla tillägg som år, månad och dag i länken är bara till överflöd och anses vara dåligt. Ett exempel på den typen av länk dinsida.se/2017/01/09/vad-ditt-inlägg-har-för-titel/. 2017/01/09 det här ger inget värde till din länk för:
- Den informationen finns redan i ditt inlägg.
- Det gör din länk längre än vad som är nödvändigt.
- Du behöver inte datumet i länken för att inläggen ska lägga sig rätt i arkivet.
- Så egentligen är datum i din länk överskattat och inte mycket värt.
Om du istället har dinblogg.se/inläggets-titel, så ser inte bara din länk bättre för den som klickar på den. Utan du visar Sökmotorn att det här är viktigt i min text. Inget onödigt, bara raka och ärliga saker till sökmotorerna och de kommer att belöna dig.
WordPress ändra dina länkar
Det är lätt att ändra och kolla när du är inloggad på din WordPress. Gå in på inställningar i menyn, sen till permalänkar. Där kan du se vilken typ av länkar du har. Inläggsnamn är det valet som ska vara ifyllt.
Subdomän och subfolder nu hoppar vi in på djupet
Subdomän burkar du se på olika bloggportaler, då länken ser ut lite så här användarnamn.bloggportal.se. Det är punkten som är skillnaden emellan en subdomän och en subfolder som ser ut så här: sidan.se/någonting.
Punkt = subdomän
Slash = Subfolder
Om du har en egen sida som jag kan du påverka detta. Annars får du ta det som din bloggportal erbjuder. Men vad betyder skillnaden?
Med subdomän delar du upp din sida som olika förpackningar. Som i en mataffär du har små separata förpackningar men binds ihop av att de är i en mataffär. Förpackningarna bedöms varför sig. Detta är jätte bra om du har en stor sida med många olika ämnen på eller bloggportal. Du ska helt enkelt bara använda detta alternativet om du har flera fristående sidor som är starka själva men vill bara ha ett domännamn.
När du använder dig av subfolder så säger du, det här är min mataffär och alla varor och allt i affären bedöms som en. Eftersom en mataffär väger mer än singulära varor så har du en tyngre länkkraft, om du använder dig av subfolder på din sida. Men om du är för spridd i dina ämnen kan din sida minska i värde just för att vi alla gillar att veta vad vi får, innan vi klickar. Så se till att vara enhetlig i det du skriver om.
Detta var ytterligare ett inlägg i min SEO serie, hoppas att du blev något klokare. Glöm inte att detta är bara teorier för ingen har den exakta koden på hur Google fungerar, utan detta är baserat på data inhämtad av mig och artiklar som jag har läst. Som påvisar detta med länkar.
Om du vill att jag gräver mig djupare i nått SEO ämne eller har frågor på dessa. Lämna dina tankar i en kommentar. Jag uppskattar din röst super mycket!
Som vanligt ett jäkligt grymt inlägg som jag kommer ta lärdom av, har ju inte WP då men. Har anammat en hel del tips från dig faktiskt;) Så stort tack!
Svar: Ja böckerna är ju alltid bättre, har dock ej läst dem. Men jösses jag älskar serien verkligen. Helt galet vad jag strecktittade *asg* Jag är i fas för det nya avsnittet som kommer ut imorgon;) Tjohoooo, längtar!
Tack, du vet att jag försöker att putta över dig till wordpress sidan 🙂 Men en dag så, än ger jag inte upp 😛
Intressant inlägg!
En variant av permalänksstruktur är att använda sig av anpassad struktur och använda /%category%/%postname%/. Då kan du kategorisera dina inlägg och få med kategorin i url’en. Om du t.ex. har SEO som kategori så kommer din fullständiga url att innehålla det sökordet även om inte inläggningsnamnet har det. Du kan ha flera kategorier och då får du flera url’er.
Grym vinkel, det skulle kunna hjälpa en del om man verkligen har planerat sina kategorier. Men kan det inte också stjälpa om man har kategorier som allmänt och liknande. Men definitivt en länkuppbyggnad som man ska tänka på om man planera sin sida ur SEO perspektiv.
Fattar nada men jag är väl för gammal.Vill hitta ett namn och få många läsare men vet ej närvarhur
Jag tror inte att du är för gammal. Tror ingen kan vara det. Men om du vill hitta ett namn så är det nog inte rätt artikel för dig. Denna artikeln kanske kan hjälpa dig. Har du tänkt på vad du vill skriva om? För det är nog viktigaste när det kommer till att få många läsare.
Ha en fin dag.