Hur du skapa mer tid till annat

Det ultimata målet är att alltid ha tid till att göra det man vill. Att kunna sitta i timmar med en bok eller något annat intresse som du har. Att slippa ha känsla av stress för att hinna med allt som man borde. Tyvärr finns det inga genvägar. Det finns bara bättre och sämre planering.

mer tid till annat

 

Att skapa mer tid handlar om att planera sin tid så att man slipper att slösa den.

Vad är tid?

För mig är det en resurs som jag kan nyttja hur jag vill. Det är min personliga tid och det är bara jag som sätter gränserna. Det hela med att planera sin tid handlar ju om att skapa möjligheter för sig själv och ingen annan. När du har dina prioriteringar klara och vet vad du vill göra med din tid idag, då kan du börja att beta av din lista på saker.

Tid till annat

Du skapar dig inte tid, du har en mängd tid per dag som du kan använda hur du vill. Även om det ibland kan kännas som att du inte väljer, är det du som bestämmer över din tid. Om du nu sitter och tänker, men jag vill ju inte jobba idag, jag vill göra annat. jag väljer ju inte att gå till ett as tråkigt jobb. Du väljer att gå till jobbet för annars har det en negativ konsekvens i ditt liv. Men inga av dina val står skrivit i sten, och du kan välja något nytt när som helst.

Hitta de ställena där tiden bara försvinner

För ett bra flyt och för att du ska kunna utnyttja din tid till max, måste vi titta på vart försvinner den? En riktig fälla för mig är att fastna framför tvn. Att gå upp sätta på te, göra ordning frukost. Sedan sätta mig framför nyheterna, där kan jag fastna i timmar om jag inte är försiktig. Eller jag är klar med en uppgift, ska bara kolla facebook lite. Allt sånt slukar tid som vi gärna lägger på annat, onödigt använd tid.

Sliter dig i 1000 bitar

Det är just det, svårt att slita sig när man ska göra mindre kul uppgifter. Det är lätt att vänta till sista stunden innan man gör det. Det är just detta i sista stunden som skapar ofantligt mycket stress hos oss. Just för att vi har vetat om att vi ska göra det ett tag, skjutit på det. När vi väl tar tag i de där trista uppgifterna känns det redan innan som vi misslyckats, för att vi har väntat så länge på att ens börja med den. Ibland klara vi att utföra det med nöd och näppe, men ofta så misslyckas vi. Vi misslyckas just för att vi måste skjuta upp andra uppgifter och det hela går som en ond cirkel.

Timern är din vän

Lyckan som kom när jag testade att sätta alarm och timers på mig när jag skulle utföra olika uppgifter. Det är min räddning, för att inte hamna i hålen som äter upp min tid. Jag sätter en timer på när arbetet ska vara klart, även en timer när jag ska börja. När jag sitter i soffan och har ätit min frukost ställer jag min timer på 5 min. Det betyder att när jag är klar har jag 5 min på mig att bara vara för en stund framför tvn. Det ger mig både känslan av kontroll över tiden och jag minskar tiden som jag spenderar på att inte göra något alls vettigt.

Att få mer tid till annat handlar för mig att hitta vart tar den vägen. Vad kan jag testa för att få tillbaka kontrollen över min tid och mitt liv? Ditt liv, dina vägar! Du skapar helt enkelt inte tid till annat utan du tar tillbaka den tiden som du lägger på saker som inte ger dig något värde.

Testa att ställ en timer på de sakerna som har högst prioritering idag. Hur kändes det?

 

Vill du läsa mer?!

Ren garderob, fler valmöjligheter!

Ren garderob, fler valmöjligheter!

Ren garderob för mig handlar inte bara att ha rena kläder i ett skåp eller låda. Utan att inte har mass saker som inte...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0