Den där fantastiska känslan att ligga efter
27 juli, 2015
Viktigt att tänka förändring
Förändring sker bara genom inspiration
29 juli, 2015

Hur du kan hitta rätt ljus för dina bilder

Enkelt tips på att hitta rätt ljus

Har du någon gång tagit en bild och den blev helt brusig? Som att den var gjord i sand eller något i den stilen. Att fotografera kan vara klurigt. Speciellt när man tar med automatiska inställningar, som med mobilen. Det är två tunga saker som man aldrig kommer ifrån när man fotograferar, rätt ljus och fokus.

Enkelt tips på att hitta rätt ljus

Det tar tid att få rätt ljus i början och att fotografera med manuellt kan ibland vara lättare för att du inte behöver anpassa omgivningen lika mycket som när du fotograferar automatiskt, med din mobil. Jag tänkte att vi kunde diskutera hur vi kan få bättre bilder med mobilen, för att låt oss vara ärliga här. Den är med överallt och vi vill ju kunna fånga det vi ser när vi är ute på äventyr.

Obekvämt ljus för ditt öga är grymt ljus för din kamera.

Dina ögon lurar dig

Dina ögon och din kamera fungerar inte likadant, kameran har många frister som du måste känna till, det vill säga att den uppfattar inte ljust som dina ögon gör. Det är oftast så att bra ljus för en bild är oftast obekvämt ljus för ögat. Försök att flytta dina objekt utomhus eller nära ett fönster, dagsljus är verkligen den bästa formen av ljus för dina bilder.

Det är ett sätt att tänka för att få rätt ljus, börja titta på ljuskällor innan du bestämmer dig för att trycka av bilden. När jag fotograferar letar jag alltid efter ljuset. Kan jag tända fler lampor, flytta något eller använda mig av ett vitt papper eller en reflektor skärm för att hitta rätt ljus.

Det är helt okej att flytta, ändra och tända alla lampor i huset för att hitta rätt plats och rätt ljus.

Tryck av en bild, blev det bra eller behöver du mer ljus i bilden? Testa dig fram och var inte rädd att ta i extra mycket i att flytta på saker för att hitta rätt ljus för just din bild.

Funkar det att leta efter ljuset eller är bilderna lika grusiga? Lämna en kommentar och låt mig höra vad dina tankar kring rätt ljus är.

6 Comments

 1. Anna/notonmusic skriver:

  Det ska jag tänka på när jag fotograferar! Experimentera lite mer med ljus! Tack för tips!

 2. Martina skriver:

  Jag kände att detta var ett inlägg riktat till mig, de här är saker som jag verkligen kämpar med! Ljus, ljus, ljus! 😀

  • Johanna skriver:

   Haha du har helt rätt. Du är inspirationskällan till detta inlägget. Alla timmar vi har lagt på att analysera bilderna.

 3. Maria skriver:

  Äntligen kan jag lämna en kommentar på din blogg.. ?
  Känns som att din blogg är riktad till mig som ny började.
  Har nästan läst alla dina inlägg.. Tycker du skriver jätte bra.
  Gillade detta inlägget vad man skulle tänka på när man tar kort med mobil.
  Vore jätte roligt om du ville titta in på min blogg. Och säga hur jag ska göra för att få bättre texter och vad man ska tänka på som nybörjare.

  • Johanna skriver:

   Tack för din fina kommentar och hjälpen att hitta buggarna som jag ska fixa på sidan. Självklart kommer jag att titta in på din sida? imorgon kommer det en kommentar så fort jag sätter mig vid datorn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *