Har du fått din idé stulen någon gång?

Det är ett problem på webben. Det är alltid ett race på den som kommer med ut med det senaste och hänga på trender. Gör sitt egna men ändå passa in. Många gånger har jag märkt att många håller tillbaka sina tankar av rädsla att att just deras idé ska stjälas. Har du känt någon gång att du fått din idé stulen? Visst suger det?!

Har du fått din idé stulen

Men det finns ju alltid gråzoner i allt och i detta inlägget kommer vi inte ta upp hur mycket det suger att få sina saker stulna. Utan om begreppet cryptomnesia.

Att vara så upptagen av sig själv att man tar någons idé

Cryptomnesia betyder att man har glömt ett minne som kommer upp till ytan igen som om det är något nytt och originellt. Som när man sitter och läser något eller lyssnar på någon. Glömmer av det och sedan får man en snilleblixt och tror att det som nyss ploppade upp i huvudet är en unik idé trots att det bara är en upprepning. Detta händer tydligen oftare när man inte är så investerad i att ta in det man läser, ser eller lyssnar på. Det ska tydligen vara vanligare att cryptomnesia inträffar när du har hört saker från personer av samma kön.

Det kan göra hela detta en idé stulen svårt

Det kastas ofta runt copycat och liknande i influencers-världen. Men kan vi verkligen vara säkra på att personen stal idén av oss medvetet? Har vi verkligen rätten till en idé?

Vill du läsa mer?!

4 Kommentarer

 1. Kaffehörnan

  Jättebra att du tar upp detta. Gör man sånt då ska man ej hålla på med detta. Brist på tålamod o fantasi

  Svara
  • Johanna

   Ja de ligger nått I det du säger. Brist på fantasi och tålamod ?

   Svara
 2. Martina Johansson

  En idé är inte värd ett piss och jag tycker inte man ska vara rädd att få sina idéer stulna. Det har ALDRIG hänt mig och jag berättar om mina idéer hela tiden. Folk är i princip ALLTID för lata för att genomföra något ändå. Sen om någon kopierar mina texter, det är ju en helt annan sak men annars är jag inte så noga. Jag skulle inte oroa mig så mycket. Det händer att jag ser mina idéer förverkligas av någon annan, och då har ju jag varit den som är för lat.

  Svara
  • Johanna

   Grym vinkel. Jag håller med dig om att en idé är inte värd något det är förverkligandet av den som är av värde. Tack för dina tankar 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0