Hållbart bloggande vad är det egentligen?

Det där med hållbart bloggande. Många gånger brinner bloggare super mycket, men så händer något. Fler och fler går under i sitt bloggande. Stressen tar över om att vara perfekt eller hålla en standard som är helt orimlig. Det suger helt otroligt mycket tycker jag. Just för att, ska det verkligen vara så att bloggandet ska ta knäcken på oss? 

Hållbart bloggande vad är det egentligen

(Notera att detta inlägget är utifrån mitt perspektiv)

För mig höll bloggen att ta knäcken på mig. Just för att jag stressar över tolkningen av mina texter och att många gärna sätter en expertstämpel på mig. Ibland för att hylla det som jag gör och ibland bara för att riva ner mig. Men jag är inte en expert på något, utan bara intresserad och nyfiken på många saker. Speciellt det som jag tar upp här i bloggen.

Realisationen om att inte vara så hård emot mig själv

Att bygga ett varumärke utifrån sig själv är krävande. Speciellt när vi alla bygger utifrån olika regler. Vissa bygger något förskönande som inte finns där eller bara finns en promille av i verkligheten. Och hur ska du kunna tävla emot någon som bygger hela sitt varumärke på en fasad? Det kan du inte och att tävla är det som kommer att få dig på fall alla dagar i veckan. Just för att du flyttar fokusen från dig till någon annan. Du lägger din lycka, fokus hos någon annan, du outsourca din success.  Vilket gör även att du blir mer frustrerad över att du inte räcker till. Du får ju inte lika mycket som personen bredvid trotts att du gör samma sak. Det går inte att skapa något hållbart om fokusen inte ligger på just det du skapar utan på vad andra skapar.

Hållbarhet kommer alltid ner till balans

Det skulle jag vilja påstå. Att du måste hitta en balans emellan dig och bloggen. Vilket typ av innehåll du ska skriva. Många diskussioner nu på webben blossar upp om evergreen content, inlägg på din blogg som inte föråldras med tiden. Utan om någon läser inlägget om 2 år så är det lika relevant som dagen du tryckte på publicering. Det är inte outfit inlägg, vad du gjorde under dagen eller en nyhet. Det kan vara ett inlägg om hur du ska öka din självdisciplin eller varför inte vad man ska tänka på när man surfar. Inlägg som oavsett vad som händer så förändras inte det du har skrivet, som åsiktsinlägg eller liknande. För mig är hållbart bloggande en balans med att skriva evergreen och lite mer tidskänsliga inlägg. Att du bygger något utifrån dig och inte något för att visa upp för din fiende/konkurrent.

Ge dig en chans att skapa ett hållbart bloggande

Dessa orealistiska kraven att du ska blogga och ha ett liv parallellt med bloggen måste fett gå bort. Om du vill kunna leva ditt liv och inte låta bloggen ta över det, kanske du måste tänka dig vad är rimligt att blogga i veckan? För visst du kan pumpa ut mängder av inlägg per vecka men du ska även hinna leva utanför bloggen. Visst det är super kul, men allt fler bränner ut sig på att blogga. Jag vill definitivt inte att du ska göra det! Jag vill att din blogg ska ge dig mer än vad den tar, att den kan vara det som du vill att den ska vara. Men då måste du vara smart och ge dig själv chansen att kunna palla bloggandet!

Jobbar du efter att det ska vara hållbart bloggande på din blogg eller hur ska du utveckla ditt bloggande så att det inte tar mer än vad det ger dig?

Vill du läsa mer?!

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer
Webbhotell kraften bakom en hemsida

Webbhotell kraften bakom en hemsida

Typ alla vet att man måste ha ett webbhotell och domän när man ska ha en hemsida. Men vad betyder det egentligen på riktigt? Det är helt galet vad vi it branschen gillar att slänga med ord hit och dit. Det vet ju alla typ, men om man inte vet då? Ingen fara jag tänkte att vi kunde kolla lite på det. Så att du kan få ut mer av din hemsida....

läs mer

8 Kommentarer

 1. Maja Hurtigh

  Bra skrivet! Det är verkligen en utmaning att försöka hålla skrivandet inom rimlighetens gränser, men samtidigt så handlar ju livet om så mycket mer än bloggande ❤️ Jag tycker också om att du påminner om att man bör hålla sig till vad som är relevant för läsaren och att det är helt okej att begränsa sig. Detta får vi prata mer om, nästa gång vi ses ?

  Svara
  • Johanna

   Kul, ja det får vi verklige 🙂

   Svara
 2. Mikaela Söhnchen

  Vilket kanoninlägg!!! instämmer verkligen i dina tankar kring detta! <3

  Svara
  • Johanna

   Va kul att du gillade det 🙂

   Svara
 3. JennyJenny.se

  Jag har absolut haft sådana känslor, att bloggandet inte ger mig så mycket, i perioder. Men jag har den senaste tiden landat i att bloggen faktiskt är mitt intresse och att jag tycker att det är så fantastiskt roligt att skriva och utveckla mitt fotograferande. Jag är ju dessutom föräldraledig och har ingen press på att bloggen ska bli framgångsrik på något sätt. Så nu när jag konstaterat för mig själv att bloggen är min hobby är det bara roligt och jag har ingen press på mig själv om hur många inlägg som ska skrivas varje vecka. Jag skriver helt enkelt när jag vill och har lust 🙂

  Svara
  • Johanna

   Va kul att du har hittat din grej. Det är som du säger en blogg ska få en att tycka att det är kul! Tack för dina grymma tankar.

   Svara
 4. Mia

  Bra inlägg (som alltid) Johanna! Gillar verkligen att ta del av dina reflektioner 🙂

  Jag har som mål att producera ett välskrivet inlägg om dagen, men hetsar inte ut content bara för att ha skrivit något. Om det blir några dagars uppehåll så får det bli så, men oftast saknar jag att skriva så mycket att jag ser till att skaffa mig lite tid… 🙂 Bloggen kommer ganska långt ner på listan i livet. Jag måste ju ta hand om min familj, sköta min träning/coaching och skriva på min bok för att det ska bli bra innehåll i bloggen liksom 🙂 Det levande livet först!

  Svara
  • Johanna

   Tack för dina tankar. Mycket kul att få ta del av dom 🙂 Grymt bra mål du har! Bra ord: det levande livet först!

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *