social media lift
Bloggevent social media lift 2016
24 maj, 2016
Hemligheten bakom bloggen
Hemligheten bakom bloggen, illusion eller inte
26 maj, 2016

Fotografera med mobilen och få bilder du är nöjd med

fotografera med mobilen

En vanlig uppfattning är att det är kameran som tar bilderna, det är den som avgör om bilden blir bra eller inte. Nej så är det tyvärr är det inte, det ligger på dig om du får en bra bild eller inte. Jobbigt eller hur? 

fotografera med mobilen

Det som skiljer en mobilkamera från en systemkamera är att du inte har samma kontroll med mobilen  som du har med en systemkamera. Mobilen har ett litet hål och det är inget som vi kan ändra på, som med systemkameran kan vi byta objektiv och bestämma med knapptryck hur vi vill att bilden ska behandlas. I ett tidigare inlägg diskuterade jag om skillnaden emellan en mobilbild och systemkamera,  inlägget hittar du här.

Anpassa dig till det du har

Fotografera med mobilen är lite klurigare, vi behöver att jämna ut våra odds eftersom det är sån liten öppning. Vilket i sin tur betyder att vi måste hitta mer ljus. Fota så nära ett fönstret som möjligt, gärna i fönstret:p För att det ska bli bra med din mobil behöver du helt enkelt extremt bra ljus, oftast betyder det att fotografera utomhus. Nu när våren/sommaren är här ar vi fantastiska möjligheter till bra ljus.

” Den bästa kameran är den du har med dig! “

3 steg oavsett, fotografera med mobilen eller inte

  1. Hitta ljuset, vart finns det och vilken vinkel kommer det att landa på det du ska fotografera?
  2. Organisera i ditt foto, det är igen slump att vi gillar väl organiserade foton. Hur kan du få din bild att se ut som en helhet?
  3. Hitta vinkeln, det kan ta ett tag innan du hittar den där vinkeln som känns helt rätt. Ta din tid och stressa inte fram det.

Som med så mycket annat som jag skriver om här på blogger är det att at ett aktivt beslut, titta på vart kan jag få det bästa ljuset och bestäm dig för att ta ditt kort där. Hur vill du att dina objekt ska se ut på bilden? Organisera där efter och sist men inte minst testat dig fram med att gå närmre objektet, längre ifrån, håll kameran på olika sätt Hitta den och välj den vinkeln som är grym för den bilden som du ska ta.

Få bilden som du vill med mobilen pin

Det viktigaste i en bild

Skärpa och ljus är det viktigaste i bilden. Det andra är lättare att fixa med olika redigerings appar, känner du att bilden är för gul eller liknande är det oftast en lätt åtgärd (självklart finns det ytterligheter som inte går att fixa). Skärpan där emot är det svåraste att fixa, är bilden suddig kommer den nästa alltid förbli så suddig. Ljuset kan du påverka något men det händer allt för ofta att om du redigerar en mörk mobilbild så blir det gärna väldigt kornigt och bilden känns som att den är i en sämre kvalitet. Det finns en miljon appar som du kan använda dig av för att förbättra dina bilder, jag använder mig av snapseed (för att redigera) och vsco (för filter). Vsco verkar var den nya it-appen för Instagrammare.

Basic är vsco en app med filter, det som är till mångas fördel är att du kan se hur den nya bilden passar in ditt övriga flöde innan du lägger upp den på Instagram. Det är en helt separat app som du manuellt får lägga in de bilderna i, ingen direkt länk emellan kontona. Men du kan ladda upp din bild direkt från vsco till Instagram och andra sociala medier. Appen hjälper dig mest med att kunna se att du har en bra blandning emellan dina bilder och att de matchar i färgerna. Helt enkelt så att det inte blir för många selfies.

Sammanfattning

Att fotografera med mobilen är inte en omöjlighet, du behöver bara vara petig med vilken ljuskälla du använder dig av och hur mycket ljus du behöver. Vill du se mer av vad som händer bakom bloggen, kolla in Instagram och bli överväldigad av te, mat och selfies.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *