Förstärk din bild genom att bygga i bakgrunden2 min läsning

Det är lätta att tänka det som är i skärpa är det ända som spelar in om bilden är bra eller inte. I ett tidigare inlägg (som du kan läsa här) skrev jag om vikten att ta bort allt stök i bakgrunden. Det är viktigt att ta bort allt sånt som inte hjälper den som tittar på bilden att känna det du vill att den ska känna. Ska bilden föreställa en mysig middag, kan ju inte dammsuga visas  i bakgrunden av bilden. Den symboliserar ju inte mys.

Även om inte bakgrunden är skarp är det viktigt att inte glömma av att den är en del av bilden. Som de här bilderna:

kakakaka med te

Det är samma kaka men den som har en kopp i bakgrunden ser lite trevligare ut. Den berättar mer vad jag gör än bara en kaka på ett fat. Den berättar en historia, hur flummigt det än låter. Det är precis vad du gör när du publicerar din bild för andra att se, du berättar en historia utan ord.

Igår lagade min sambo bakpotatis till middagen, för att skapa den känslan att det är hemlagat placerade jag stekpannan i bakgrunden. Dels för att få med djup i bilden och dels för att berätta nått mer än här är en potatis. Det är när du är medveten om bakgrunden som du kan börja experimentera om det ska vara en tom bakgrund eller om små föremål förstärker det objektet som du fotograferar.

Bakpotatis

Som den här frukostbilden, som har använt flera gånger på bloggen. I bilden får du känslan av en mysig frukost, med en annan person. Det jag har i fokus på bilden är baguetterna, men det är mycket mer du uppfattar.
Frukost, frallorOm jag skulle sitta och jobba, skulle jag kunna ta ett kort på en dator och inget mer. Skulle bilden bli lite tråkig (tycker jag), en sådan bild skapar ingen direkt känsla. Du skulle kunna ta kortet på det här sättet och utnyttja bakgrunden i bilden. Fokus ligger på koppen men det händer något annat i bakgrunden.

arbeta med en kopp kaffe
Bakgrunden spelar roll även om du är hur snygg som helst på din selfi kan en obäddad säng, en soptipp av kläder eller något annat som stör och tar fokus från den snygga bilden på dig.
Testa med att:

  • Rensa bort allt i bakgrunden
  • Lägg till få saker som förstärker det du vill säga med bilden
  • Testa dig fram
  • Kvantitet blir kvalitet, ta mängder av bilder

Med lite planering i bilden kan du ta dina bilder till nästa nivå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *