Först och främst så borde jag säga det att influencers emellan snackar. Om du som företag inte har skött samarbetet snyggt så kommer många veta om det. Lika mycket som en influencer kan öka värdet på ditt varumärke kan de även sänka de. Så vad är de 8 största misstagen som du som företagare kan göra?
Grejen är ju att jag vill ju inte att du ska råka göra dom här. För att det känns onödigt. Hoppas att du tar till dig punkterna så att du inte blir en av dom som det snackas illa om just för att du inte skötte ett samarbete snyggt.
1. Inte skapa ett win-win förslag
Glöm inte att du vill ha något för dina produkter och tjänster. Oftast pengar eller hur?! En influencers varumärke och konto är direkt kopplade till dom som personer så när du ger ett förslag så är det till dom som personer. Om du inte lägger fram ett win-win förslag så förolämpar du influencerns direkt och personligt. Du vill ju inte förolämpa någon som kan hjälpa dig och ditt företag?! Det kan vara lätt att glömma det när du sitter som företag att det är en person som tar detta högst personlig. Men det kan ju undvikas genom att ge ett bra erbjudande istället för att försöka med något fuffens.
2.Inte bygga på relationen emellan
Bra affärer bygger på bra relationer. Det uttrycket kanske du har hört och det är verkligen ingen skillnad när det kommer till en influencer. För att deras varumärke är dom som personer och de har en tendens att ta det lite mer personlig och privat. Så om du inte bygger en relation med influencers, hur kan det bli ett bra samarbete eller ett samarbeta alls av det? De känner ju inte dig!
3. Låta praktikanten eller oerfarna anställda hantera influencern
Att sätta fel personer på fel plats är alltid riskabelt. Men att sätta en praktikant eller en som inte är beslutsfattare i stolen att hantera influencers kommer att ge ditt företag dåligt rykte. Visste du att även om sponsring händer bakom kulisserna så gör inte skvallret det om du har fått influencerns att känna sig illa bemött.
4. Sätta orealistiska mål och förvänta sig blixtsnabba resultat
Ett samarbete handlar om PR, att få varumärkes igenkänning. Ett köp efter att en influencer har marknadsfört dig kan vara upp till ett år efter att ni hade ert samarbete. Det behöver inte handla om att det var ett dåligt samarbete för att inte så många köpte inom de 3 dagarna som ett inlägg är levande. Utan sätt målen mer realistiska och framför allt ha i tankarna att det handlar om att stärka din trovärdighet och ditt varumärke i första hand. För om ingen känner till dig och din produkt/tjänst så kommer ingen att köpa.
5. Försenad betalning eller bryta kontraktet
Här är något som är vardagsmat och händer pinsamt ofta. Företag som inte håller sitt löfte. Har ni kommit överens om något stå för det och bit i det sura äpplet i stället för att inte betala det du lovat. För du vill väl inte ha ett dåligt rykte?! Tänk på vad det verkligen kostar din trovärdighet om du bryter något du lovat! Och då inte i pengar, det kan ruinera dig om det vill sig illa.
6. Inte nämna influencern när du använder deras bilder, video eller text
Cred, cred, cred. Länkkärlek och allt vad du vill kalla det, var stolt över att ni gjorde nått tillsammans och visa vart du hämtade dina saker. Du har verkligen inget att förlora på att länka till den du tog bilden ifrån även om du har betalat för ett samarbete. Det är liksom inte bara god sed utan ger dig en extra kick i trovärdighet. Källa till bilder är alltid bättre än att bli ifrågasatt senare.
7. Behandla det som ett kort samarbete eller engångsgrej
Det finns inget som är ett kortsamarbete om inte influencern får ta bort innehållet efter en kort period. Just för det som finns på webben är typ för evigt. Därför är det extra viktigt att du inte går på denna minan med att allt går fort på webben. Men även om det går fort att lägga upp så finns det kvar. Genom att behandla samarbetet som en snabb kopp kaffe. Det är inte mycket till världen där i koppen men det ligger ett otroligt arbete bakom det och det borde vi visa uppskattning för. Visa uppskattning för det jobbet och förväxla inte det med hastigheten på hur mycket saker som kommer ut på webben.
8. Inte lita på dom
Om du inte litar på att influencern kan ge en grym bild av ditt varumärke, skriva rätt saker. Har du helt enkelt valt fel influencer. För det är någon av de viktigaste punkterna, du måste ge influencern en möjlighet att gör sin grej med din produkt. Just för att en influencer har en väldig nära relation med sina följare och om du ska in där i smeten så kan det göra mer skada än vad det ger. Så ha tillit på att de kommer att göra ett bra jobb om du är osäker välj någon som passar dig bättre med dina värderingar.
Det känns viktigt för mig att belysa detta för att jag personligen har haft många riktigt dåliga kontakter, men också hört mängder. Har du gjort eller varit med om någon av punkterna ovanför?
Så himla bra inlägg! Men det är alla inlägg du skriver 🙂
Tack fina du för din super snälla kommentar <3
Så många skamliga förslag en har fått genom åren. Kommer ihåg de där pajasarna som vägrade släppa idén om att betala med ett däckbyte trots att jag skrev att jag inte hade någon bil… Haha… Företagen borde verkligen fatta att stort förtroende åt alla håll och kanter är grejen – och sånt tar ju tid och ger inte alltid de snabba pengarna. Och värdet kan också vara ÄNNU större utanför ”pengar in”-karusellen.
Oj men herregud du har ju inte bil då känns det ju som en större förlust än om du hade sagt att du hade en. Men vilka som du säger pajsare. Ja vi alla vill nog se lite mer förtroende 🙂
4an och 5an känns rätt standard… man får vänta i flera månader på sina pengar eller att få fakturera, och de förväntar sig millions of billions of sales, suck!
Ja jag håller med, men jag vet också varför. Det är för att hålla på likviditeten i företagen och det värsta är väl att de kanske till och med hoppas på att man inte vill ha betalt för sitt arbete. Hoppas på att det kommer att förändras sakta men säkert ?.