Enkelt tips på att hitta rätt ljus
Hur du kan hitta rätt ljus för dina bilder
28 juli, 2015
Gästbloggar på lasaochskriva
Idag gästbloggar jag för Gabrielle lasaochskriva.com
29 juli, 2015

Förändring sker bara genom inspiration

Viktigt att tänka förändring

För att en förändring ska ske måste vi inspireras till det, inte genom tjat eller påhopp kommer vi att känna drivet att utvecklas. Det måste komma inifrån och ingen annanstans. Det enda vi kan påverka från utsidan är att tända glöden hos en annan person. I en diskussion med min sambo om hur man kan påverka varandra till att utvecklas och bli bättre, hur vi ibland tar större ansvar för andras dåliga beteende än vad vi borde. Tjat och påhopp leder bara till mer tjat och mer påhopp. Ingen förändring. Men hur ska vi kunna påverkar situationer där det är en annan person som skapar en vagel i ögat?

Viktigt att tänka förändring

Ingen förändring börjar med:

  • Du gör aldrig
  • Du borde göra så och så
  • Så kan du inte göra

Men att ge inspiration, hur ger man det när man bara vill slita huvudet av någon för att de inte lyssnar? För att inspirera till förändring måste du vara villig att lyssna. Ställ frågor och se vad som händer. Vi kan aldrig kräva en förändring hos någon, bara skapa en miljö där personen vågar och vill förändras. Förändring är läskigt och det vi kan göra är att vara ett stöd för den förändring vi vill se.

Försöken misslyckas

Du har gjort allt för att inspirera till en förändring i beteendet hos en annan person som skadar dig. Skapat en trygg miljö, förklarat, lyssnat och inget händer. Vilja finns inte där, att bygga på en relation som ni båda kan ge och ta i. Då är det dags att inte se det som ett misslyckande utan att vissa människor ska inte finnas i ditt liv. Jag lovar dig att när du kommer till det stället då du inte orkar mer av någons dåliga beteende emot dig, då har du gjort allt och 1000% mer än vad du skulle ha gjort. Du har tömt dig på din energi om och om igen.

Det är något av det svåraste jag vet att begränsa sig själv. Jag har verkligen gjort vad jag har kunnat och även mer på min bekostnad. Det finns inget mer som jag kan göra. Och det är så sjukt svårt att sätta ett stopp för hjärnan, alla men som haglar över en. Men jag kunde… Men om jag hade…… Men, men, men. Det är verkligen fantastiskt svårt att få ett slut på alla men när de väl har börjat.

  • Är det ditt ansvar?
  • Var eller är ditt beslut att ta?
  • Har du gjort allt du kan?
  • Har du gjort allt du kan utifrån den kunskapen du hade då?

Det är alltid lätt att vara efterklok.

Balans

Är det ditt ansvar? Nej, men….. Brukar vara min fallgrop. Är det ditt beslut? Nej, men… Det är det som är så farligt att skapa en ändlös loop i ditt huvud, för vissa beslut påverkar oss även om vi inte har tagit dom själva. Och det är då vi kan inspirera till förändring, men vi kan aldrig tvinga någon till förändring. När personen ifråga inte vill förändras trotts att du har försökt, då är det dags att kapa den relationen. Säga hejdå och gå vidare, för att du ska kunna hålla balansen i ditt liv måste du skapa dig de relationerna som du vill ha. Det är bland det svåraste du kommer att göra, välja de relationerna du vill ha och inte tynga ner dig med skuldkänslor för att behålla de relationerna som är direkt skadliga för dig själv. För att kunna vara äkta emot dig själv och andra måste du ge alla en chans till förändring, ge det tid och om inte vilja finns där. Du skyldig dig själv att titta lite djupare på relationen om inte viljan finns där till förändring på ett beteende som skadar dig. Vad har det för värde att behålla den då? Det hjälper varken dig eller personen som skadar dig att behålla den relationen.

Ta dig tid att tänka igenom den relationen som känns som en vagel i ögat, vad kom du fram till? De rätta besluten är oftast de svåraste att ta.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *