Sökningar som sparas på Google
19 november, 2013
Rasta kamera en stund kan ge mer än vad man kan tro
21 november, 2013

Font utvecklad för de med dyslexi

Det är helt sant. Det har tagits fram en font som hjälper människor att läsa bättre och snabbare. Vid första ögonkastet känns det att vara för bar för att vara sant, men när jag testade denna font i min webbläsare märkte jag en stor förändring i mitt sätt att tolka in bokstäverna.

 

Font utvecklad för de med dyslexi

 

 

 

 

 

Det rapporterades på nyhetsarena att barn med dyslexi har blivit i fråntagen rätten till hjälpmedel under nationella proven. Vilket jag tycker personligen är tragiskt, eftersom människor med alla undermåliga hjälpmedel idag faller emellan stolarna. Fel i att ta bort hjälpmedel är som att säga att vi bryr oss inte om att dig och dina behov. Jag trodde att vi hade kommit en bit på vägen när det gäller att se att alla inte kan formas i skolbänken på likadant sätt. Men en font utvecklad för de med dyslexi är ju en fantastiska början på hjälpmedel som inte behöver innefatta förenkling av text eller liknade. Men den löser inga problem som vi har i dagen skola.

År efter år rasar siffrorna i läsförståelse i skolan. Vandrar vi emot ett samhälle som tycker att läsningen är en börda och något man kan klara sig utan? Det går ju inte att tvinga våra unga att läsa mer det kommer att ha motsatt effekt tror jag. Men det finns en studie som beskriver en upptakt i mängden läsande som bara ökar. Men det är läsande på olika enheter vilket får funderingarna att falla på om vi är lika ytliga i vår läsförståelses på nätet som vårt nästa klick?

Hjälper då en font utvecklad för de med dyslexi att öka vår läsförståelse på nätet? Det är bara tiden som får utvisa det, men antalet olika fonter som vi kan se på webben nu ökar bara och det är fantastiskt att slippa de få olika grundfonterna som är förutbestämt att alla datorer ska ha.

Sudiostudio som har gjort en font utvecklad för de med dyslexi har en reklamfilm som du kan se på här nedanför.

1 Comment

  1. […] Font utvecklad för de med dyslexi | EnklaknepEnklaknep […]