Får man använda sig av andras saker?

Den eviga frågan, tycker du inte. Vad får man och vad får man inte använda sig av på webben? Många gånger är det ju inte svart eller vitt utan det finns så himla många gråzoner. Det är så himla skrämmande. Så varför inte gå genom det en gång för alla för att friska upp minnet lite. För mig på gamla dagar är ju minnet kort.

Får man använda sig av andras saker

Nej jag är inte lastgammal än men skit har varit på tapeten det om otillåten användning. Jag vet att det är ett stort problem bland fotografer att deras bilder används och framför allt den där saftiga fakturan som kan dimpa ner för att man råkade låna en bild.

Hur undviker jag att råka ta nått jag inte får?

Det enda sättet är att läsa, läsa, läsa. Använd dig bara bilder och media som har en policy eller beskrivning på hur du får använda dom. Det är så enkelt men ändå så himla tråkigt att behöva leta och leta. När man har hittat den perfekta bilden. Men tyvärr är det de ända sättet att hålla sig på det torra om du ska använda saker som inte du har skapat.

Nyfiken på vart du kan hitta bilder du kan använda?

Tänkte att jag kunde dela med mig av några sidor som jag använder mig av när jag jobbar mot kunder som behöver bilder.

 • Pixabay som har en generös databas med bilder som du kan använda.
 • Free for commercial use om du behöver fria bilder inriktade mot användning företag

För många sidor som dessa (stockphoto) har ofta generösa användning för privat personer men när du är ett företag så kan det ofta kosta en slant.

Är du ute efter ljud? Kan jag varmt rekommendera Youtubes egna bibliotek. Bilder är relativt enkelt att hitta men ljud kan vara en helt annan femma och kan ta tid att hitta grejen för just dig. Ibland är det till och med mer kostnadseffektivt att köpa tjänsten av någon som skapar det åt dig.

De vanligaste typerna av innehåll som du får använda

Dags att gå in på lite ord för dom olika.Vad betyder jargong-orden?

 • CC/Creative Commons = Du får använda det men du måste uppfylla olika kriterier. Som att länka kreatören.
 • RF/Royalty free = Du har rätta att använda det utan några begränsningar.
 • Copyright = Du får inte använda det.

Det är ofta så att om det inte står något så använd det inte. Men ibland så måste man gräva lite för att ta reda på om du får använda det eller inte. Så tänk på att kolla med personen, speciellt om du blir fotograferad eller något liknande. Hur får du använda de olika materialen?

Hur tänker du kring att låna saker från andra? Tycker du att det funkar bra eller är det bara för krångligt? Tyck till och lämna din åsikt i en kommentar.

 

Vill du läsa mer?!

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur du gör en smart lansering av dina saker på webben

Hur stort känns inte en lansering av en hemsida eller blogg!? Allt måste ju vara perfekt från början. Eller? Min hemlighet för att inte gå under är att dela upp allt jag ska lansera i faser. Som den 27 september 2019 lanserar jag min fas 2 på Instagram. Och så här gjorde jag för att lätta på stressen och dela in mina saker i faser.  Allt börjar...

läs mer
Webbhotell kraften bakom en hemsida

Webbhotell kraften bakom en hemsida

Typ alla vet att man måste ha ett webbhotell och domän när man ska ha en hemsida. Men vad betyder det egentligen på riktigt? Det är helt galet vad vi it branschen gillar att slänga med ord hit och dit. Det vet ju alla typ, men om man inte vet då? Ingen fara jag tänkte att vi kunde kolla lite på det. Så att du kan få ut mer av din hemsida....

läs mer

8 Kommentarer

 1. Annika

  Jättebra info! Och ja,.det är svårt och krångligt.
  Jag använder helst bilder jag äger men har prövat Pixabay också. Dina tips är värdefulla!

  Svara
  • Johanna

   Tack för att du gillar mina tips, Ja det är verkligen super krångligt om man vill spela i gråzonerna. Men det är verkligen lättast att ta sina egna bilder 😉

   Svara
 2. Martina

  Mehh…. jag brukar bara ta bilder från google oftast…………:FFFFFF Om det inte ska publiceras i en tidning då är det alltid jag som fotat eller att det verkligen är godkänt för komersiell användning.

  Svara
  • Johanna

   Men du kan göra en sökning på bilden som du får använda på Google. Det är under verktyg i sökfältet. Men nej det är alltid bäst att låta bli att ta bilder från Google utan att gå närmre och kolla om man får använda dom.

   Svara
 3. Christer Holm

  Har jag inte tagit bilden själv så använder jag ett ställe som heter unsplash.com som fungera bra tycker jag, det enda man behöver göra är att ge cred till han som tagit bilden.
  Enkelt och smidigt ..

  Svara
  • Johanna

   Tack för tipset på hemsidan! Ge cred är ju lätt ?

   Svara
 4. Emelie Babunovic

  Jag försöker att bara använda mig av min bilder, men om jag lånar så ger jag cred till den jag lpnat av.
  Tack för att du förklarade vad jargongorden betyder.

  Svara
  • Johanna

   Kul att du gillade det. Det är bra att försöka som du gör använda sina egna bilder 🙂

   Svara
Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

0
  0
  Varukorg
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken