En läsplatta och 70+ böcker senare

Ibland är det riktigt svårt att hitta tiden att läsa, eller hur? Typ alla som jag har träffat har jag bara öst över dom med varför de ska köpa en läsplatta. Även om det enda du kan göra på den är att läsa. Ett verktyg som bara är till för att du ska utvecklas med hjälp av text. 

Läsa på läsplatta

Visst kan det låta lite skrytigt att ha läst så många böcker, det kan jag inte skjuta undan att jag är väldigt stolt över min läs-progress. Det är till och med svårt för mig att jag som inte hade läst en enda bok vi 12 års ålder, då de ”upptäckte” att jag inte kunde läsa. Utan hade överlevt på att memorera det som läraren och andra hade läst högt.

Lång väg att gå och rutiner är nu skapade

I januari tänkte jag att jag skulle vilja vara den personen som hade ett stort intag av litteratur, både fakta som driver mig framåt i utvecklingen men också läsa mer för nöjes skull. Hur gör man det? Det jag kom fram till var en lista på saker som jag måste göra för att uppfylla det jag ville:

 • Böcker är bökigt att ta med sig och tar mycket plats, hur kan jag lösa det?
 • När är en bra tid att läsa? Så att jag kan få rutin på det.
 • Kan jag byta ut något som jag känner är en dålig vana emot att plocka upp läsandet?

Eftersom jag är mycket på språng kan det vara jobbigt att bära med sig böcker i olika format, jag vill ju ha möjligheten att läsa när jag bara väntar och liknande.

 

Läsplatta för att kunna enkelt bära med sig

Det var faktiskt min sambo som talade om för mig att det faktiskt fanns läsplattor som känns som riktigt papper när man läser på dom. Det finns två stor märken Kobo (som jag har) och Kindle. Skälet till att jag valde att lägga 1300 kr på en kobo istället för en Kindle:

 • Du kan låna e-böcker på biblioteket (vilket du inte kan med kindle)
 • Opendylexia font (en font som gör det grymt mycket lättare för oss med läs och skrivsvårigheter att läsa)
 • Du kan läsa mängder av olika format på Kobon (pdf, epub och liknande. Kindle kan bara läsa sitt egna format)Läsa på läsplatta pin

Kvällsrutiner för läsning

Klockan 21.00 stänger jag av alla notiser, chattfönster och allt vad sociala medier heter. Gör i ordning mig och hoppar i säng med min Kobo (Kenneth som jag döpt den till för att den innehåller ibland mycket konstiga böcker). Det har varit en kamp från början att få tummen ur och skapa sig en kvällsrutin där läsningen står i centrum. Det jag har märkt nu när det är en rutin är att jag inte behöver lika många timmar sömn och att jag kan släppa dagens alla intryck på ett annat sätt på kvällen.

Slutsats

Vi alla börjar från någonstans, om du har en idé eller liknande som du vill förverkliga. Definiera vad det är som stoppar dig att göra det du vill. Även varför du vill vill skapa denna nya rutin. För mig var det att jag vill ha känslan av att jag driver framåt genom att ha ny kunskap nära tillhands. Vidga mina vyer och det bara genom en liten enhet. Vad har du för tankar kring läsning och att köpa en enhet som det bara går att läsa på? Jag blir super glad om du lämnar en kommentar till mig om vad dina tankar är om just läsning och läsplattor.

Vill du läsa mer?!

2 Kommentarer

 1. Ewa Svensson

  God Morgon Johanna!!

  En läsplatta vore något för mig då jag känner att jag vill öka mitt ordförråd , just nu lyssnar jag mycket på böcker men ger inte lika mycket tror jag som att läsa…..somnar oftas ifrån ljudboken. Kanske en läsplatta vore en bra sommarpresent till mig själv.

  Ha en fin tisdag // Ewa

  Svara
  • Johanna

   God morgon, ja det är nog en super grymt sommarpresent!
   // Ha en super fin tisdag själv Ewa <3

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0