9 juli, 2015

Du är stark och då får alla säga vad de vill till dig, eller?

Jag har fått höra att jag är fyrkantig, hård, stark, enveten och mycket mer som hänvisar om att jag är en stark person och har en stark vilja. Detta gör att många tror att jag inte har några känslor, jag känner inget och att det är okej att säga vad som helst till mig för att jag tål det. Men mina känslor är mina och alla känner på sitt sätt.

Ska starka människor tåla vad som helst

Anklagande röster har haglat över mig att jag skulle vara någon form av sociopat eller psykopat. Vet du vad jag trodde på dom, jag kunde inte förstå deras känslor när deras hat rasade emot mig. Oftast tog personer på sig offerkoftan och anklagade mig för att trycka ner dom, psyka dom. Du fattar poängen jag fick ofta rollen som den elaka översittaren som inte hade några känslor.

Det var inte alls längesedan jag upptäckte att jag inte alls är en psykopat eller sociopat, har aldrig varit det heller. Personerna ifråga som har anklagat mig för det och sa att jag saknade empati glömde en viktig del. De saknade empatin och lät deras känslor resonera åt dom. Bara för att jag inte reagera på det sättet som de vill att jag ska göra, rättfärdigar de deras handlingar med att jag är någon känslokall översittare och de får göra vad det vill emot mig. För att de är ju offer i det här, jag var ju en känslokall psykopat.

När jag träffade min sambo, som har ett väldigt tålamod och ett öppet sinne för alla typer av människor kunde jag bli mer säker på mina känslor. Jag är en person som är väldigt introvert när det kommer till mina känslor. Långa funderingar på de olika scenariona innan jag visar mina känslor, det är därför det kan kännas som jag inte har känslor. Det brukar ta längre tid för mig att visa mina känslor än vad andra förväntar sig, vilket resulterar i en ilska emot mig för att de tror att jag inte har några. Det har jag förståelse för att jag kan känns fyrkantig eller hård, men det ger inte någon rätt till att stjäla min värdighet.

Jag är bara så stark som situationen kräver att jag är. Ger du mig utrymme att visa mina känslor så gör jag det.

Vi måste ge varandra lite mer förståelse, att personen som sitter mitt emot med störst sannolikhet inte fungerar på samma sätt som du gör känslomässigt. Att visa varandra lite mer hänsyn och reagera med ilska för att personen inte svarade med de känslorna som du förväntade dig att de skulle göra. Och aldrig manipulera fram några känslor hos någon annan. Det är bara elakt.

Ta dig tid och ge dig själv lite förståelse för dina känslor och lita aldrig på någon som talar om hur du är, för det är bara du som kan känna dig själv. Ingen annan!

Vill du läsa mer?!

3 Kommentarer

 1. Frank

  Väldigt starkt inlägg,! Världen är till en hög grad uppbyggd av språk, med det menar jag att vilka ord vi bestämmer att stämpla ett objekt som spelar en väldigt stor roll i hur objektet uppfattas. Därför är det väldigt lätt att förslava sina medmänniskor med de ord man väljer att stämpla dem med. Det gäller att förstå detta, för även positiva benämningar kan vara fängslande. Säg att jag kallar dig för en ”glad tjej”. Bara där har har ringat in dig i en roll, och bestämt vem du är. Säg att du konstant får höra att du är en ”glad tjej”, det kan resultera i att du hindras från att visa dina andra icke.-glada sidor för att inte besvika dina medmänniskor.

  Negativa värdeord är givetvis värre, som ”sociopat”, detta kan leda till att man börjar uppvisa sina anti-sociala sidor för att inte besvika sina medmänniskor etc.

  Svara
  • Johanna

   Spännande kommentar. Ja vi stämplar våra medmänniskor lite för hårt och för mycket.

   Tack för att du delade dina fantastiska tankar!
   Ha en super mysig dag.

   Svara
 2. Kashaya

  Helt klart tänkvärt. Jag visar inte heller mycket känslor innan jag verkligen känner någon ordentligt.

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hur vi kan skapa en mer äkta blogg eller hemsida - enklaknep - […] att säga vad som helst till mig bara för att de hittade på att jag inte hade några känslor.…

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0